Pelialan järjestöpomolta suorat sanat hallitukselle: ”Suomen pelialan kilpailukyky kärsii, jos ulkomaisten työntekijöiden palkkaamista ei helpoteta”

03.09.2019 14:45 | Muropaketin toimitus

Neogames Finland ry:n johtaja KooPee Hiltunen on huolissaan kotimaisen pelikehityksen tulevaisuudesta. Hän toivoo nykyiseltä hallitukselta entistä enemmän toimia ulkomaisten asiantuntijoiden tuomiseksi Suomeen.

Suomalaisella peliteollisuudella menee hittipeli Controlin julkaisun vanavedessä hyvin, mutta työvoimapula ei ota helpottaakseen. Pelialan yhdistys Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen toivookin uuden hallituksen jatkavan tiivistä yhteistyötä pelialan kanssa, jotta ulkomaisia asiantuntijoita saadaan ripeästi Suomeen.

”Suomen on luotava selkeä ja jouheva prosessi ulkomaisille asiantuntijoille, jotta kykenemme saamaan 500 pelialan asiantuntijaa vaikka viikon sisällä Suomeen sitten, kun yritykset heidät maailmalta löytävät”, Hiltunen kommentoi.

”Saimme prosessien sujuvoittamisen hyvään alkuun edellisen hallituksen kanssa ja olosuhteisiin nähden olisi suotavaa, ettei tuore hallitus pudottaisi palloa. Rinteen hallituksen aikana jonot myös asiantuntijoiden kohdalla ovat kuitenkin kasvaneet kasvamistaan.”

Neogamesin mukaan Suomi ei pysty säilyttämään asemaansa peliteollisuuden kärkimaana ilman ulkomaista työvoimaa. Yhdistyksen tiedotteessa todetaankin, että maahanmuuttoprosessin byrokratiaa tulee muuttaa sujuvammaksi.

Ongelman tiivistää pitkäikäisen Housemarque-studion henkilöstöjohtaja Anu Tukeva.

”Olemme joutuneet rekrytoinnissa hylkäämään joitakin kandidaatteja, koska emme olisi saaneet heitä Suomeen töihin riittävän ajoissa”, Tukeva kommentoi.

Suomessa työskentelee pelialalla noin 3 200 työntekijää, joista 27 prosenttia on ulkomaalaista. Suomalainen koulutus tuo osaavaa työvoimaa peliteollisuudelle, mutta pula onkin Neogamesin mukaan erityisesti kokeneemmista asiantuntijoista, joita Suomessa ei ole juurikaan tarjolla.