1960: Making of a President (lautapeli)
1960: Making of a President on suurta suosiota niittäneen Twilight Strugglen suunnittelijan Jason Matthewsin näkemys Yhdysvaltojen vuonna 1960 käydyistä presidentinvaaleista. Kennedy ja Nixon ottavat toisistaan mittaa pelissä, joka on erittäin viihdyttävä ja tasapainoinen kokonaisuus.
Korttivetoista pelaamista
Presidenttipeli nojaa Twilight Strugglesta tuttuun korttivetoiseen pelimekaniikkaan. Pelaajat lätkivät kortteja kädestään vuorotellen ja jokaisen kortin voi käyttää joko suoraan kampanjatyöhön tai jonkin oman ehdokkaan merkittävän tapahtuman toteuttamiseen. Mikäli pelattu kortti sisältää vastapuolta hyödyttävän tapahtuman, on vastustajalla mahdollista aktivoida se. Tämä kuitenkin maksaa kallisarvoisia ”momentum marker” -pelimerkkejä, joita käytetään myös vastapuolen tapahtumien estämiseen. Pelimekaniikka toimii erittäin hyvin ja se pakottaa miettimään tarkasti korttien pelaamisen järjestystä.
Korttien kunniaksi täytyy myös mainita se, että ne ovat sekä hienon näköisiä että sisällöltään opettavaisia. Esimerkiksi Nixonin hikoilua tv-väittelyssä kuvaava kortti ”Lazy Shave” antaa Kennedylle selvän edun väittelykierroksella. Toisaalta Nixon voi vaatia lopullisessa ääntenlaskennassa uudelleenlaskentaa, joka saattaa kääntää osavaltioita hänen puolelleen. Tapahtumat ovat parhaimmillaan todella voimakkaita ja ne vaikuttavat ratkaisevasti vaalien lopputulokseen.
Palikoita sulle, palikoita mulle
Korttien lisäksi pelissä ovat keskeisessä osassa monipuolisesti hyödynnettävät siniset ja punaiset puupalikat. Niitä voi käyttää muun muassa osavaltioiden tuen hankkimiseen ja tärkeisiin vaaliteemoihin panostamiseen.
Koska peli rakentuu henkilövaalien ympärille, on palikoiden tärkein käyttötapa osavaltioiden tuen hankkiminen. Tämä tapahtuu kampanjoimalla, jolloin omia nappuloita saa asettaa osavaltioihin pelatun kortin pisteluvun verran. Jokaisessa osavaltiossa voi olla kerrallaan ainoastaan toisen ehdokkaan puumerkkejä ja kansan kannatus menee aina kyseiselle pelaajalle. Mikäli osavaltiot ovat tyhjiä, menevät äänet kyseisessä maanosassa mainostavalle osapuolelle. Mikäli tämäkään ei tuo ratkaisua, on jokaisella paikalla oma luontainen kannatuksensa.
Toinen todella tärkeä tapa käyttää puupalikoita on vaaliteemoihin panostaminen. Pelissä on kolme tärkeää vaaliteemaa, jotka ovat puolustus, talous ja kansalaisoikeudet. Alussa tärkein teema on puolustus, mutta näiden painoarvot saattavat vaihdella pelin aikana suuresti. Teemoja hallitseva pelaaja voittaa puolelleen eri osien mainosoikeuksia ja aikaisemmin mainittuja ”momentum marker” pelimerkkejä. Etenkin mainosoikeudet ovat loppupeleissä erittäin tärkeitä, sillä sen avulla osavaltiot voittaa puolelleen pelkästään eliminoimalla vastustajan kannatuksen.
Näiden kahden tavan lisäksi palikoilla voi myös hankkia medianäkyvyyttä ja lisäksi niillä ratkotaan erilaisia kiistatilanteita. Kaiken kaikkiaan yksinkertaisille kuutioille on keksitty rutkasti erilaisia käyttötapoja, mikä lisää entisestään pelin vetovoimaa. Jokainen pelattu palikka vaikuttaa lopputulokseen, joten niiden sijoittamista laudalle kannattaa miettiä tarkkaan.
Runsaasti strategisia valintoja
Presidenttikisan aikana joutuu tekemään jatkuvasti kiperiä valintoja. Panostanko tällä kierroksella suoraan osavaltioihin senkin uhalla, että vastustajani saattaa kaapata itselleen selvän edun vaaliteemoissa? Kannattaako isoihin osavaltioihin satsata enemmän, jolloin niitä on hankalampi kääntää toiselle puolelle? Tämä vie kalliita kierroksia ja toisaalta vastapuoli saattaa päästä hankkimaan itselleen useampia keskikokoisia äänipiirejä. Pelaanko kortin suorana kampanjointina, vai olisiko sen tapahtumasta enemmän hyötyä pitkällä aikavälillä?
Nämä valinnat pitävät pelaamisen mielenkiintoisena, sillä omia toimintojaan joutuu puntaroimaan koko ajan. Peli ei missään vaiheessa mene tylsäksi, sillä pelaajalla on koko ajan tekemistä. Luppoaikaa ei heru edes vastustajan vuorolla, sillä kanssakilpailijan tekemisiä ja varsinkin omien tapahtumien ilmaantumista täytyy tarkkailla koko ajan.
Yksittäisten vuorojen lisäksi peli tarjoaa myös erilaisia pitkän aikavälin strategioita. Voittoa voi tavoitella useilla tavoilla, mikä lisää runsaasti jälleenpelattavuutta. Presidentiksi voi pyrkiä haalimalla taakseen esimerkiksi vain suurten osavaltioiden tuen. Tai sitten voi yrittää panostaa lukuisiin keskisuuriin ja pieniin paikkoihin, joista kumpuava äänivirta voi myös riittää voittoon. Toki suurimmista vaalipiireistä paikoista kuten New Yorkista käydään aina veristä vääntöä, mutta voitto ei silti mene automaattisesti suurten osavaltioiden hallitsijalle.
Ei ole myöskään tavatonta, että lopullisessa ääntenlaskennassa muutama osavaltio vaihtaa viime hetkellä kannatustaan. Tämä luo loppupeliin todella paljon jännitystä, kun kumpikin pelaaja jännittää omien osavaltioidensa puolesta.
Kirjoittaja suosittelee peliä lämpimästi kaikille
En keksi 1960: Making of a president -pelistä mitään pahaa sanottavaa. Matthews on onnistunut luomaan pelin, jota jaksaa pelata vaikka politiikka tai historia ei kiinnostaisikaan.
Pelin aikana joutuu tekemään runsaasti strategisia valintoja ja jännitys tiivistyy loppua kohden usein käsin kosketeltavaksi. Tätä peliä kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli säännöiltään kevyet ja silti runsaasti valinnanvapautta tarjoavat strategiapelit kiinnostavat. Ja luonnollisesti suosittelen presidenttikisaa erittäin lämpimästi myös kaikille Twilight Strugglen faneille.
1960: Making of a president
Pelisuunnittelija: Jason Matthews, Christian Leonhard
Julkaisija: Z-Man Games
Pelaajia: 2
Pelin kesto: 2-3 tuntia
Maahantuoja: Fantasiapelit
Hinta: 50 euroa
Pelin kotisivu: 1960: Making of a President
Leevi Rantala
Lisää aiheesta
Field Commander: Rommel (lautapeli)
Space Hulk: Death Angel (lautapeli)
Lue myös
Demonicon-ensikosketus: kurjuuden alhosta ikuisen yön suolle (osa 2)
Far Cry 3 Blood Dragon – paljon päättömyyksiä eikä se haittaa yhtään!
Gioteck FR-1 Freedom Racing Wheel – oiva langaton ratti PS3:lle
Metro Last Light –ensikosketus – pinnan pelottava kutsu (osa 2)