Uusimmat

3DS Circle Pad Pro – veivaa tattia tuplana

12.02.2012 15:00 Juho Anttila

Nintendo 3DS on mainettaan parempi pelikonsoli, erityisesti nyt, kun laitteelle on ilmestynyt Marion lisäksi muitakin hyviä pelejä. Konsolissa on kuitenkin puutteensa, joista yksi pahimmista liittyy ohjaimiin: 3DS:n tattileikit ovat ikävä kyllä soolohommia.

Yhteensopivuudella vanhojen DS-pelien kanssa selitelty ratkaisu yhden analogisen tatin ohjausmetodista on herättänyt ansaittua närää. Onneksi puutteet voidaan korjata proteesilla. Circle Pad Pro tuo 3DS-konsoliin myös sen kovasti kaivatun toisen tatin.

3DS:n nappivalikoimaa täydentävä laite muistuttaa telakkaa, johon konsoli asetetaan. Kehikko on tyköistuva, konsoli pysyy paikoillaan strategisesti sijoitetuilla joustavilla kiiloilla. Minkäänlaista lukitusta ei tarjota, mutta konsoli pysyy silti tukevahkosti paikallaan vaikka lisukkeen kääntäisi ylösalaisin ja yhdistelmää ravistelisi. Kyllä, kokeilin tätä tarkoituksella, kuten myös koko häkkyrän heittämistä lattialle. Viimeksi mainittu tosin ei ollut tahallista.

Onneksi paketissa toimitetaan myös rannehihna, joka kiinnitetään 3DS:ään ja pujotetaan lisälaitteessa olevan uran läpi. Vähän vauhdikkaamman session aikana tällainen lisävarmistus tulee tarpeeseen, jos sitä vain muistaisi ja jaksaisi käyttää. Vaarallinen elämä on usein helpompaa kuin turvallinen sellainen.

Jo mainitun toisen tatin lisäksi nappivalikoimaa laajennetaan kahdella liipasimella, jotka eivät kuitenkaan ole analogisia. Oikeanpuoleinen puskurinäppäin tuplataan myös lisälaitteen puolella, jotta se saadaan liipasimella lepäävän sormen ulottuville. 3DS ei nimittäin asetu aivan kehikon keskelle.

Tästä syntyykin apuvälineen ensimmäinen ongelma. Kehikko leventää konsolia epäsymmetrisesti vain sen oikealle puolelle. Laite sopii kyllä hyvin isompien konsolien ohjaimiin tottuneisiin räpylöihin, mutta ruutu ei olekaan enää loogisesti keskellä käsien välissä. Ennen kuin tähän pieneen vinoumaan tottuu, tuijottaa ruutua vaistonvaraisesti hieman vinoon. Kaikki 3DS:ää kokeilleet tietävät, ettei tämä ole 3D-efektin kannalta pelkästään hyvä asia.

Toinen hämmentävä piirre liittyy puskurinäppäimiin. Vasen puoli hoidetaan konsolin omalla nappulalla, mutta kuten ylempänä mainittiin, oikea puoli hoidetaan lisälaitteen korvaavalla namiskalla. Tämän tuntumasta puuttuu konsolin oman painikkeen tyydyttävä naksu. Jälleen kerran epäsymmetrinen tuntuma häiritsee hieman ainakin nillityksenhaluista.

Alkuperäiseen konsoliin nähden suurehko kehikko muuttaa myös väkisinkin ristiohjaimen ja erityisesti ”xyab”-namiskojen asemaa peukaloihin nähden. Jälkimmäisten kohdalla tämä oirehti satunnaisina virhepainalluksina. Harjoitus auttaa tähänkin ongelmaan.

Oiva apuväline

Kommunikointi konsolin ja lisälaitteen välillä tapahtuu infrapunan välityksellä. Käyttäjän kannalta tämä ei vaadi mitään lisätoimia, sillä laite on suunniteltu niin, että sen oma infrapunaportti asettuu konsolin porttia vasten. Lisälaite vaatii kuitenkin toimiakseen AAA-pariston, joka on piilotettu tukevalla ruuvilla suljetun portin taakse. Paketissa mukana tullut paristo kesti ainakin koko arviolta 15 tuntia vieneen testin ajan, joten kauhean usein paristoja ei joudu vaihtamaan.

Lisälaite toimii vain niillä peleillä, jotka tukevat sitä erikseen. Testipelinä toiminut uusi Resident Evil: Revelations sopi hyvin lisälaitteen ominaisuuksien kokeilemiseen. Räiskintää ja kauhua yhdistelevä peli vaatii sekä nopeita liikkeitä että tarkkuutta, jottei paha mörkö tule ja syö.

Sille Circle Pad Pro ei voi mitään, ettei mobiilitatti pärjää isompien konsolien vastineilleen. Tämä näkyy väistämättä pienenä epätarkkuutena. Sen sijaan tattien määrän tuplaaminen näkyi välittömästi pelihahmon helpompana ja monipuolisempana hallittavuutena. Myös lisäliipasimille löytyi käyttöä.

Pienen totuttelujakson jälkeen Circle Pad Pro tuntuikin, ei vain kätevältä, vaan suorastaan välttämättömältä lisälaitteelta. Paluu takaisin rajoittuneempiin kontrolleihin tuntui kovin nihkeältä, joten jotain on tehty selvästi oikein.

Harmillisesti tuettujen pelien määrä on toistaiseksi vielä kovin rajallinen. Mainitun Resident Evilin ja Japanissa julkaistun Monster Hunter Tri G:n lisäksi listalla on lähinnä vielä julkaisemattomia nimikkeitä. Toisaalta mainitut nimikkeet edustavatkin sitä mielenkiintoisempaa lajia, vai miltä kuulostaisi Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, Kid Icarus: Uprising tai Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance? Jo julkaistu Ace Combat 3D hyötyy myös lisälaitteesta, kuten myös Dynasty Warriors VS.

3DS Circle Pad onkin varsin miellyttävä lisälaite, mutta toistaiseksi suppean pelivalikoiman ohella myös hinta epäilyttää. Ilahduttavasti sen kohdalla ei kuitenkaan olla lähdetty rahastuslinjalle. Tattinsa saa tuplattua keskimäärin hieman alle kolmella kympillä. Ei paha hinta laitteesta, joka nostaa kokeillusti peli-iloa huomattavasti.

 

Nintendo 3DS Circle Pad Pro

Vaatii: 3DS-konsolin

Hinta: 20-30 euroa

Lisätietoja: http://www.nintendo.fi/nintendo-3ds/laitteet/lisatarvikkeet/

Juho Anttila

 

Lue myös

Commodore: A Company on the Edge – upea historiateos kovissa kansissa

Ion iCade muuttaa iPad-tabletin kolikkopeliksi

Logitech G930 – hurmaavan langattomat pelikuulokkeet

Mass Effect 3 -ensikosketus – galaksit eivät räjähdä

Syndicate on synkkä ja väkivaltainen dystopia

Xbox 360 Media Remote – kelpo kake Xbox-viihdekäyttäjille

Xbox 360 Wireless Headset with Bluetooth – nätti headsetti