Äänetöntä pc-pelaamista erikoisvalmisteisella tehokoneella?

02.06.2006 19:04 | Muropaketin toimitus

Meteli on nykypäivänä pc-pelaajan alituinen seuralainen. Mitä tehokkaampi kone, sitä enemmän metakkaa. Huippuunsa kiihdytetyt prosessorit ja näytönohjaimet tuottavat melkoisesti lämpöä, joka on saatava jollain tapaa haihtumaan kotelosta. Perinteisin keino lämmön haihduttamiseen on puhaltaa se ulos kotelosta tuulettimilla – ja tästä syntyy melua. Lisäksi kiintolevyt surisevat ja raksuttavat. Cd- ja dvd-asemat meluavat pyöriessään. Virtalähteen tuuletin hurisee. Kaikki tämä luo äänisaastetta, joka voi pahimmillaan olla ärsyttävää, jopa rasittavaa.

Vasta viime vuosina on havahduttu siihen, että meluavat tietokoneet voivat olla merkittävä haitta käyttäjilleen. Pahimmillaan melu ärsyttää ja stressaa. Joitakin meluava kone ei ärsytä lainkaan, joitakin sitäkin enemmän. Niinpä markkinoille onkin tullut erilaisia pc:n vaimennuskittejä, joiden avulla koneen melutasoa voi vaimentaa huomattavasti.

Näiden ongelma on kuitenkin yleensä se, että käyttäjän on itse avattava kone ja asennettava osat. Vaimennusmaton asennus kotelon kylkeen ja voi vielä onnistua varsin pienellä vaivalla. Sen sijaan kotelotuulettimien, näytönohjaimen jäähdytyselementtien tai muiden komponenttien vaihtaminen hiljaisempiin voi olla monien käyttäjien taitojen tai uskallusrajan tuolla puolen. Kaikki eivät ole extremevirittelijöitä.

Mutta helpommallakin voi päästä. Mikromaja Oy kertoo tuoneensa markkinoille valmiin myymäläkokoonpanon, jossa ääniongelmat on huomioitu jo kokoamisvaiheessa. Silent Viper -konepakettiin valitut ja valmiiksi asennetut komponentit on valittu ennen kaikkea niiden hiljaisuuden kannalta.

Kokonaisuus on testattu myös lämmöntuoton kannalta. Lähtökohtaisestihan komponentit tuottavat suorassa suhteessa sitä enemmän lämpöä, mitä tehokkaampi kyseinen osa on. Tehokkaan pelikoneen rakentaminen mahdollisimman äänettömäksi on siten lähtökohtaisestikin ristiriitainen tavoite.

”Tehokas ja mahdollisimman hiljainen pelipc”

Mikromaja Oy:n mukaan Silent Viper -paketin lähtökohta oli ”rakentaa tehokas ja samalla mahdollisimman hiljainen pc. Kone sopii erinomaisesti pelaamiseen. Hiljaisuutensa ansiosta se soveltuu myös kodin multimediakeskukseksi.”

Kone on rakennettu Nexusin valmistamaan Breeze Case 500W Silent –tornikoteloon. Kotelo on suunniteltu vastaamaan tehokäyttäjän vaatimuksia hiljaisesta ja tehokkaasta kotelosta. Kotelo on varustettu sivu- ja etupaneeleihin asennetulla vaimennusmatolla sekä 500 watin erikoisvalmisteisellä hiljaisella virtalähteellä. Poikkeuksellisesti kotelotuuletus tapahtuu kotelon pohjassa syvennyksessä olevalla 120×120 millimetrin tuulettimella, jolloin sen synnyttämä ääni ei kuulu yhtä kauas kuin takareunassa olevasta tuulettimesta. Kotelossa on etupaneelissa USB-, Firewire- ja audioliitännät.

Nexus Breeze -kotelo on rakennettu hiljaiseksi. Sivupaneeleissa on vaimennusmattoa ja kotelon tuuletus on suunniteltu poikkeuksellisella tavalla.

Hiljaiskoneen emolevy on Asusin A8N-SLI PREMIUM. Emolevyn piirisarjajäähdytys on toteutettu Asusin cool pipe -tekniikalla. Emolevyllä on elektroninen SLI-kytkin, jolloin koneessa ei tarvita erillistä SLI-korttia. Tämä parantaa koneen suorituskykyä.

Koneen prosessori on AMD Athlon 64 3500+ Venice. Sen jäähdytys on toteutettu Zalmanin CNPS9500LED-täyskuparituulettimella, jonka desibelitasot ovat äänettömässä tilassa 18 desibeliä ja low noise –tilassa 27,5 db.

Nykymikrojen pahin yksittäinen meluaja on usein tehokas näytönohjain. Mikromajan koneessa sen melusta ei ole huolta, eikä ratkaisua ole saavutettu tehosta tinkimällä. Koneen näytönohjain on Asus-valmistajan uutuusmalli GF 7800 GT 256M Top Silent. Sen jäähdytys on toteutettu massiivisella heat pipe -jäähdytyssiilillä, jonka ansiosta näytönohjaimessa ei ole lainkaan erillistä tuuletinta. Jäähdytyssiilin voi kääntää haluamaansa asentoon, jotta se olisi mahdollisimman hyvin kotelon pohjassa olevan tuulettimen ilmavirrassa.

Asusin Top Silent -näytönohjaimessa ei ole lainkaan tuulettimia. Kuvassa sen massiivinen jäähdytyssiili näkyy vaakasuorassa oranssisen prosessorisiilin alapuolella. Näytönohjaimen tuottama lämpö siirtyy pohjatuulettimen synnyttämän ilmavirran kautta kotelon yläosaan, josta se poistuu virtalähteen tuulettimen kautta.

Lisäksi koneessa on yksi gigatavu muistia (G Skillin valmistama CL3.0 –muistikampa), kaksi kappaletta Western Digitalin 250 gigatavun Sata II –kiintolevyä raidattuna., NEC ND-3550 DVD-RW –dvd-poltin sekä levykeasema.

Kotelossa on kaksi kappaletta jännitteensäätimiä, joilla kotelon ja prosessorin tuulettimia voi säätää ulkopuolelta käyttäjälle sopivimman jäähdytys- ja äänitason löytämiseksi.

Silent Viper -koneen hinta ilman käyttöjärjestelmää on 1515,00 euroa.

Tiedot perustuvat Mikromajan ilmoitukseen. Konetta ei testattu varsinaisesti käytännössä, joten sen todellinen kuumeneminen ja pelitehokkuus jäivät tutkimatta käytännössä. Vierestä kuunneltuna kone oli kuitenkin jopa kotelo auki vaimeampi kuin lattialla oleva normaali vaimennettu pc. Kotelo kiinni Mikromajan pelipc vaikutti olevan oikeasti lähes äänetön, etenkin kun sen sijoittaa lattialle tai sivumpaan, pois käyttäjän silmistä.

Lisätietoja Silent Viperin tärkeimmistä komponenteista:

Tiedustelut: 09 – 780 200 / Tulisuontie 1 00820 Helsinki. www.mikromaja.fi

Jukka O. Kauppinen