Uusimmat

Act of War tähtää rts-pelien kukkulan kuninkaaksi

30.11.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Act of War iskee kuin miljoona volttia, tai niin ainakin tekijät kertovat. Teknotrillerin henkeä puskeva peli sisältää vauhdikasta tarinankerrontaa ja geopoliittista jännitystä, joka on lähtöisin amerikkalaisen trilleristin Dale Brownin kynästä. Tämä Yhdysvaltain Ilmavoimien veteraani on julkaissut 11 sotilaallista teknotrilleriä, joten alan pitäisi olla hyvin hallussa.

Peli on raskaan mittakaavan reaaliaikastrategia, joka sijoittuu osittain tähän päivään, osittain lähitulevaisuuteen, kun maailmantilanne on hieman räjähtänyt käsiin. Pelaaja komentaa erikoisjoukkoa, tai oikeastaan kokonaista armeijaa, joka urakoi maailman poliittisen tasapainon ja talouden kumolleen keikauttanutta massiivista terroristiryhmittymää vastaan.

Pelistä kertoo sen tuottaja ja pääsuunnittelija Alexis le Dressay, ranskalaisen Eugen Systems -studion edustaja

– Teimme käsikirjoituksen niin, että meillä oli ensin valmiina pelin pohjakäsikirjoitus. Veimme sen sitten kuuluisalle kirjailijalle, jonka tehtävä oli syventää ja monipuolistaa käsikirjoitusta, lisätä siihen trillerin aineksia. Joten menimme tapaamaan tätä kaveria, hän luki käsikirjoituksemme ja kerroimme mitä aiomme tehdä pelin kanssa. Näytimme myös peliä niiltä osin kuin mitä pystyi näyttämään. Hän oli todella innoissaan. ”Wow, tämä on niin täynnä teknojännitystä.”

– Aloimme sitten miettimään yhdessä kaikenlaisia uusia asioita, mitä pelissä voitaisiin tehdä. Apunamme oli myös toinen käsikirjoittaja, joka tuli puolestaan pelialalta. Hänen tehtävänsä oli miettiä tarinaa omalta osaltaan ja etenkin sitä, miten sen asioita voidaan toteuttaa itse pelissä, pelin keinoin.

– Käsikirjoittajien lisäksi tuotantotiimin apuna oli elokuvateollisuuden asiantuntijoita, jotka suunnittelivat peliin erikoistehosteita. Näin saimme peliin uudenlaista elämystä ja vaikutelmaa. Itse olen taustaltani arkkitehti, mikä vaikuttaa myös pelin kokonaisuuteen. Teemmekin peliä tavallaan arkkitehtimäisellä tavalla: otamme pienempiä palasia, laitamme ne peliin ja hiomme kokonaisuutta, jotta se toimisi mahdollisimman hyvin.

– Lopullisessa pelissä pelaaja saa jatkuvasti paljon tiedustelutietoa esimerkiksi CIA:lta tehtävien edetessä. Pelin ja kenttien suunnittelussa meillä on tavoitteena luoda uusi tapa rts-pelin suunnitteluun. Tapahtumien mukana on ennen kaikkea juoni, jossa on tuntuvasti syvyyttä, minkä lisäksi tekoälymme on hyvin erilainen muihin rts-peleihin verrattuna.

Sodankäyntiä suurkaupungeissa

Pelin kartat ovat ensi näkemältä massiivisia, mitä eDomen toimittajakin ihmettelee. Alexis le Dressay innostuu selittämään:

– Esimerkiksi Washingtonin kartta on niin suuri ja tarkka, että ihmiset jotka ovat todella käyneet siellä tunnistavat pelin paikat. Kartta on itse asiassa niin suuri, että oli melko vaikeaa tehdä siitä mielenkiintoinen ja pelattava. On toki virkistävää tarjota pelaajille välillä todella massiivisia karttoja, mutta meillä on paljon myös pienempiä kaupunkeja, oikeiden kaupunkien mukaan tehtyjä tietenkin.

– Tarina kuljettaa pelaajaa muun muassa Afrikkaan, Egyptiin, Lontooseen, San Franciscoon, Venäjälle, Yhdysvaltoihin… Näitä paikkoja on luotu monella tavalla: olemme tutkineet kirjoja, valokuvia, etsineet tietoja internetistä tai käyneet paikan päällä. Esimerkiksi San Franciscossa käydessäni otin noin 500 valokuvaa. Ja se toi omat ongelmansa: miten ihmeessä siirrät jonkin niin valtavan objektin kuin Golden Gaten sillan tietokonepeliin niin, että se on yhä vaikuttava?

Kaikkiaan pelissä on päälle 70 erilaista yksikköä, pääosa tuttuja nykyisen ja lähitulevaisuuden sodankäynnin kuvaelmista. On jalkaväkeä, tankkeja, tukiaseita, tykistöä ja ilmavoimia. Jalkaväki on näistä haavoittuvin, mutta pikkusoltut voivat myös mennä minne tahansa kartalla ja linnoittautua rakennuksiin. Eri jalkaväkijoukoilla on myös vaihtelevaa aseistusta, joista purevat eri tavoin erilaisiin vihollisjoukkoihin. Toinen ääripää on ilmavoimat, joilta pelaaja voi tilata iskuja haluamiinsa kohteisiin. Pelaaminen sujuukin monella eri tasolla – maan pinnalta taivasnäkökulmaan.

– Jos haluat pelata vain helikoptereilla ja lentokoneilla, se on mahdollista. Tehtävät saattaa, ainakin teoriassa, jopa voittaa niillä. Pelaaja voi pistää kaupungit totaalisen matalaksi ja tuhota kaiken, tai selvittää tehtävän mahdollisimman vähillä ympäristövahingoilla. Pelaajille on myös erilaisia haasteita: älä menetä lainkaan yksiköitä, suojele kaupunkia vihollisen tuhoilta…

Entäpä tekoäly? Tyytyykö peli pelkkään reagointiin vai toimivatko joukot älyllisesti? Ainakin yksittäiset sotilaat näyttivät hakeutuvan automaattisesti suojaisempiin paikkoihin, kun heidän yksikkönsä komennettiin siirtymään uuteen paikkaan.

– Pelissä on itse asiassa kolme erilaista tekoälyä. Ensimmäinen niistä on taktinen tekoäly, joka vaikuttaa yksikköjen käyttäytymiseen. Keskustelimme käsikirjoittajan kanssa kuinka sotilasyksiköt käyttäytyvät eri tilanteissa. Yritimme sitten luoda tekoälyn joka ohjaisi myös peliyksiköt käyttäytymään aidon esimerkin mukaan. Strateginen tekoäly hoitaa puolestaan pääasiassa vihollisen, tietokoneen joukkoja. Sen avulla vihollisjoukot voivat muun muassa keskustella keskenään reagoiden pelaajan toimiin. Viholliset vastaavat pelaajan toimiin ja muokkaavat omia käyttäytymismallejaan. Jos pelaajalla on vaikkapa liian vahva puolustus jossakin paikassa ja tekoälyn yksiköt eivät onnistu joukkojesi tuhoamisessa, niin tietokone osaa lopettaa hyökkäyksen, vaihtaa hyökkäysjoukkojen koostumusta tai suorittaa vaikkapa maahanlaskun helikoptereilla linjojesi taakse. Eli ne pystyvät suorittamaan hyvinkin yksilöllisiä hyökkäyksiä.

– Yritimme pitää mittakaavan eri yksiköiden välillä oikeana, Alexis le Dressay selittää. Arkkitehtina minusta oli todella vänkää rakentaa todenmukaisia kaupunkeja. Rakennukset ja yksiköt ovat samassa mittakaavassa. Pelin yksiköt on luotu yhdessä Dale Browninin kanssa ja niitä tehtäessä on hyödynnetty paljon armeijoiden omia teknisiä manuaaleja. Tankit ja muut ovatkin erittäin realistisen oloisia, kuten myös aseet. Lisäksi pelissä on sen teknotrillerin henkeen sopivia superteknisiä asejärjestelmiä, joita pelaajat tulevat varmasti rakastamaan. Pelissä on kaikki maailman tärkeimmät taktisen mittakaavan aseet, kaikista mahdollisista.

Act of War ilmestyy pc:lle näillä näkymin ensi kevään pintaan.

Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Eugen Systems
Julkaisija: Atari
Tulossa: pc, kevät 2005
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu: Act of War