Uusimmat

Age of Wulin -ensitesti – kiinalaista mytologiaa ja kung-fua morpin muodossa

22.12.2012 15:00 Tero Lehtiniemi

On vaikeaa kuvitella, että kukaan enää tätä nykyä viitsisi mainostaa MMORPG:n ykkösjuttuna sitä, että se on ilmainen. Freemium on päivän sana, johon itsepintaisimmatkin pelintekijät joutuvat ennen pitkää taipumaan. Toteutusten laajuus ja järkevyys tosin vaihtelevat olennaisesti.

Freemium-aallonharjalla jonkinlaisena airueena on gPotato-nettiportaali, joka pyörittää maailmanlaajuisesti lähes kahtakymmentä erilaista itsenäistä tai selainpohjaista peliä. Yhtenäistä kaikille on ilmaisuus ja yhteinen valuutta, jolla peleissä voi ostaa ylimääräisiä esineitä ja palveluita. Pian firman pelikokoelma kasvaa jälleen yhdellä.

Tuorein tarjoomus on nimeltään Age of Wulin, kiinalaisen Snailin tekemä verkkoroolipeli. Kovan ja julman kilpailun alalla erottuminen on välttämätöntä, ja Age of Wulin pyrkii erottumaan selkeällä kung fu -teemallaan.

Kiinalaiset itsepuolustuslajit ja kulttuurit eivät ole alalla suinkaan ennennäkemätön ilmiö. Mainittakoon  viimeisimpänä esimerkkinä selkeästi saman aihepiirin inspiroima World of Warcraftin Mists of Pandaria -lisälevy. Age of Wulin kuitenkin luottaa omaan aihepiiriinsä vielä lujemmin.

Peli nojaa niin sanottuun Wuxia-perinteeseen. Tämä kiinalainen keskiaikainen kansantarusto on keskittynyt erilaisten kung fu -sankarien seikkailuihin, ja mukaan on ympätty myös moderneista alan leffoista tuttuja yliluonnollisia, liikkeitä kuten veden päällä kävelyä ja huippukorkeita hyppyjä.

Age of Wulin ei tule tarjoamaan varsinaisia hahmoluokkia, vaan kahdeksan erilaista kung fu -koulukuntaa. Nämä vaihtelevat tutummista Shaolineista ja Wudangista Tang Langiin ja Emeihin. Näistä jokainen on erikoistunut tietyntyyppisiin hyökkäyksiin, eli aikuisten oikeasti kyseessä ovat vähän niin kuin hahmoluokat.

Linnani on kotini

Age of Wulinin maastot perustuvat ihka oikeaan Kiinaan, ja esimerkiksi Shaolin-temppeli on mallinnettu mittasuhteita myöten aidosta esikuvastaan. Tuttujen maamerkkien lisäksi maasto on pullollaan linnoja, joita pelaajien muodostamat klaanit voivat vallata. Koska linnoja on vain rajoitettu määrä, on näiden kontrolloinnista ja valtaamisesta tarkoitettu merkittävä osa pelaajien välistä taistelua. Reaktiivinen väistöjen, torjuntojen ja muiden perusteella tämä aspekti on muutenkin ollut Snailin ykköstavoite.

Ei sillä etteikö muutakin MMORPG-tekemistä piisaisi. Erilaisia tehtäviä ja muuta puuhasteltavaa luvataan hirmuinen määrä, ja esimerkiksi tyylisuuntien suhtautuminen hyviin ja pahoihin tekoihin ohjaa pelaajan kehittymistä: pahoihin tekoihin sortunut hyvis voi joutua tyylisuuntansa hylkäämäksi, ja kunnian palauttamiseksi on tehtävä jotain ylimääräistä.

Esitelty esi-betaversio ei vielä antanut dialogien puutteellisen käännöksen ja pienen testaajamäärän vuoksi kovin hyvää kuvausta siitä millaisia tehtävät ja pelaajien välinen taistelu tulevat olemaan. Taistelu kuitenkin näytti toimivan ihan hyvin ja maisemat olivat sekä komeita että kauas piirtyviä.

Joskus ensi keväänä betatestausvaiheen Euroopassa aloittava Age of Wulin on tiukan teemansa vuoksi varmasti hukutteleva vaihtoehto kiinalaisesta kansaperinteestä ja lajeista kiinnostuneille. Tärkeimmiksi nähtäviksi seikoiksi jäävät kuitenkin se kuinka hyvin peli loppujen lopuksi onnistuu erottautumaan kilpailijoista, ja se kuinka paljon rahallista panostusta pelaaminen oikeasti vaatii. Esimerkiksi gPotaton Allods Online on malliesimerkki ollen ilmaispelaajille lähes pelikelvoton. Toivottavasti sama linja ei jatku.

 

Age of Wulin

Tekijä: Suzhou Snail Eletronic

Julkaisija: Gala Networks Europe/gPotato

Tulossa: PC

Pelaajia: tuhansia

Pelin kotisivu: htp://wulin.gpotato.eu

Tero Lehtiniemi

 

Lue myös

Cities in Motion 2 -ensikosketus – dynaamisia metropoleja suomalaisessa liikennesimulaatiossa

Red Winter (lautapeli)

Tomb Raider -ensikosketus osa 1: nuori Lara Croft ja kauhujen saari

Wii U – testissä Nintendon uutuuskonsoli

Wiikon wanha: Aces of the Deep

Wiikon wanha: UFO: Enemy Unknown

Vuoden 2012 epäonnistujat -äänestys

Vuoden 2012 parhaat pelit -äänestys – nimeä ehdokkaat!