UUSIMMAT

Air Guitar Hero kuorii sinustakin katu-uskottavan (ilmakitara)rokkarin

09.07.2008 16:18 | Jukka O. Kauppinen

Guitar Hero -pelejä hauskempia renkutuksia ei taida maailmalta montaa löytää. Mutta ei pelikonsolia, telkkaria saati sähköjä saa kovin helposti mukaansa kylään, biitsille tai metsäretkelle. Mitä sitten avuksi, kun kamala kitaransoitollinen himo iskee?

Onneksi on keksitty ilmakitarointi. Ja nyt myös sähköilmakitarointi. Helllloooou, Guitar Hero Air Guitar Rocker – vai pitäisikö sanoa Air Guitar Hero…

Air Guitar Rocker on hullu vekotin. Se on aitoa ilmakitarointia mutta klassisten rock- ja metallibiisien sävyttämänä. Ai minkä biisien? Eihän ilmakitaroinnista kuulu kuin soittajan ähkinää ja käden vispauksen ääntä? No, tästä kyllä kuuluu muutakin.

Vekotin on näet sähköistetty – siinä on plektra, sensori, minikokoinen vahvari sekä vaihdettavia muistikortteja, joiden avulla rokki soi vaikka pimeässä metsässä, kymmenen kilometriä lähimmästä sähköpistokkeesta. Jos vain muistit ottaa patterit mukaan…

Itse asiassa vekotin on nerokas, niin idealtaan kuin toteutukseltaan. Minikokoinen vahvistinkajari on niin pieni ja aidonnäköinen, että pelkästään sen näkeminen saa rokkiväen hyvälle tuulelle. Kaiuttimessa on vipuja, on plugeja ja on kulmikkaan tyylikästä ulkonäköä. Ja takana klipsi, jolla vekottimen voi kiinnittää vyöhön tai housunreunaan.

Helloooou Finland! Great to be here!

Ilmakitarointi alkaa, kun vahvari kiinnitetään kaapelilla housujen (tai hameen tai…) etuosaan kiinnitettävään sensoriin, pistetään virrat päälle ja huiskitaan plektralla komean hevisensorin edessä. Jokainen ilmakitaran vispaus rekisteröityy sensoriin magneettikentän muuttumisena, jolloin kaiuttimista kuuluu rehevä kitarariffi.

Sitten vain viuhdotaan. Muistikortille on tallennettu repäiseviä riffejä kymmenestä megalomaanisen kuuluista rokkikappaleesta, joista osa on tuttuja myös Guitar Hero -peleistä. Veivaamaan pääsee muun muassa kappaleiden Iron Man, Smoke On The Water, Ace Of Spades, You Really Got Me sekä More Than A Feeling tahtiin.

Kokonaisia biisejä on tosin turha toivoa – tarjolla on aitoa ja puhdasta kitararevittelyä, kappaleiden tunnetuimpien pätkien tahtiin.

Soittaminen on helppoa – jos käsi liikkuu, kuuluvat riffitkin. Sen sijaan oikeaoppinen ilmakitarointi on haastavampaa. Biisit ovat erilaisia ja niissä on monenlaisia osuuksia, samassakin kappaleessa. Välillä remmotaan tiuhasti, välillä harvemmin.

Kappaleiden tempo muuttuu plektran viuhuttamisen nopeudesta ja oikean tahdin löytäminen voi vaatia harjoittelua, mikä joko rassaa tai naurattaa muuta yleisöä. Biisien tunteminen entuudestaan auttaa rytmin löytämisessä, mutta vekottimen voi laittaa demotilaankin, jolloin se soittaa tallennetun kappaleen kokonaisuudessaan esimerkiksi.

Sori, kitaristilla on vaikeuksia

Air Guitar Heron idea on siis letkeä, noin pohjimmiltaan. Samalla se on kuitenkin aika nopeasti nähty vitsi. Vehje on hieno, mutta kymmenen biisin ilmakitarointi tekniikan avulla menettää ensiviehätyksensä kymmenessä minuutissa. Moniko jaksaa kuunnella kotibileissä tai piknikillä samojen riffien epätahtista rämpyttämistä kerta toisensa jälkeen, etenkään kun toivebiisejä ei voi esittää?

Todennäköisesti laite jääkin nopeasti komeron uumeniin, mutta satunnaisesti esiin kaivettuna se saattaa innostaa uusia kokeilijoita, ehkä joitakin vanhojakin. On vekottimen idea kuitenkin sen verran hauska.

Ja pisteet hyvästä teknisestä toteutuksesta – vahvarissa on sekä äänen sisään- että ulostulot. Jos vyökaiuttimesta ei tunnu lähtevän riittävästi volaa, niin sähköilmakitan voi kytkeä ulkoisiin kaiuttimiin. Esimerkiksi Creativen Travelsound-kaiuttimet antoivat huomattavasti Rockeria tukevamman ja kauemmas kaikuvan äänipohjan, jonka myötä kauempanakaan istuneet eivät säästyneet äänisaasteelta.

Vastavuoroisesti äänisisääntuloon voi lykätä kiinni MP3-soittimensa, jolloin minimarshalleista kuuluva musiikki kuulostaa taatusti tavallista hellyttävämmältä. Eihän tämä nyt aitoja matkakajareita korvaa, mutta on se tyhjää parempi ja hauskempi.

Te olitte paras yleisö ikinä!

Laitetaan loppuun kuitenkin huomautus, että vaikka Air Guitar Heron hupiarvo onkin todennäköisesti lyhytkestoista, niin sen aiheuttamat repeilyt ovat kuitenkin hetkellisyydessään erittäin fataaleja. Ei siis pöllömpi kapine.

Guitar Hero Air Guitar Rocker tulee Suomessa myyntiin elokuussa, koulujen alkaessa. Suomen edustajan mukaan sähköilmakitara nähdään muun muassa ilmakitaroinnin MM-kisoissa ja televisiossa. Hinta ei ole vielä tiedossa.

Valmistaja on tuomassa markkinoille myös Rock- ja Heavy Metal -painokset. Kappalevalikoimaa voi vaihtaa ostamalla uusia biisimoduleita.

Lisätietoja: http://airguitarrocker.com/

Lue lisää eDomesta

Asus PG221 – pelaajan laajakuvanäyttö

Blizzard Worldwide Invitational -matkapäiväkirja: 3. päivä

Cyber Snipa Stinger – oikeasti tosikova pelihiiri

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 2

Panasonic Lumix DMC-FZ18 – luksuskompakti vaativallekin valokuvaajalle

Spore Creature Creator (PC)

Tom Clancy’s HAWX -ensikosketus – jälkipolttimia ja vihanpitoa taivaan sinessä

Wiikon wanha: Space Invaders – se ensimmäinen muukalaisten invaasio

Muropaketin uusimmat