Airships – ilmojen kuningattaret

26.02.2009 15:16 | Muropaketin toimitus

Airships on peli ilmalaivojen rakentamisesta. Pelin perimmäisenä tavoitteena on saada mahtava Hindenburg valmiiksi. Pelin teema on oikeastaan melko ohut, peli on pohjimmiltaan varsin abstraktia nopanheittelyä.

Ilmalaivojen rakentamisen lisäksi pelaajat kehittelevät yhtiöitään hankkimalla kortteja. Jokainen firma muodostuu kuudesta eri osasta: rahoituksesta, kapteeneista, insinööreistä, hangaareista, materiaaleista ja moottoreista. Pelaajalla voi olla hallussaan yksi kortti jokaiselta osa-alueelta.

Nopat haltuun

Suurin osa korteista tuo pelaajan käyttöön lisää noppia. Pelin alussa pelaajilla on käytössään kaksi valkoista noppaa (valkoisissa nopissa on numerot 1, 2 ja 3). Sen jälkeen käyttöön tulevat punaiset nopat (2, 3, 3, 4, 4 ja 5) ja lopulta mustat (4, 6 ja 8). Osa korteista antaa muitakin mahdollisuuksia, kuten ylimääräisiä noppia, joiden heiton tulos on aina sama, mahdollisuuden vaihtaa noppia toisenlaisiin tai lisäbonuksia heittoihin.

Jokaisella vuorolla pöytään tulee uusi kortti, jonka jälkeen vuorossa oleva pelaaja voi yrittää napata yhden kortin itselleen. Kortit kertovat niihin tarvittavat nopat ja summan, joka näillä nopilla on heitettävä. Mikäli pelaajalla on enemmän kuin tarpeeksi noppia, hän saa heittää kaikki ja valita parhaat.

Onnistuessaan pelaaja saa uuden kortin itselleen, epäonnistumista kompensoidaan bonuslätkällä, jonka voi myöhemmin antaa pois parantaakseen nopanheittoa yhdellä. Tämä tasapainottaa onnen merkitystä, yksittäiset epäonnistumiset eivät vielä peliä kaada.

Todennäköisyydet pelissä

Kuten noppapelit yleensä, Airships edellyttää todennäköisyyksien arvioimista. Pelatessa on pidettävä silmä pisteissä, sillä voittoon ei tarvita suurensuurta pottia. Samalla on kehitettävä infrastruktuuria, sillä siinä vaiheessa kun pisteitä tuottaviin ilmalaivoihin tarvitaan mustia noppia, niitä on löydyttävä — ja mustiin noppiin on vaikea päästä käsiksi ilman punaisia.

Airships kärsii siitä tavanomaisimmasta noppapelien ongelmasta: toisten pelaajien vuorojen seuraaminen on aika tylsää puuhaa. Varsinkin jos pelaajia on neljä, oman vuoron jälkeen tulee tovi odottelua. Peli onkin parhaimmillaan kaksinpelinä tai muuten nopeasti pelattuna.

Airships on myös melko abstrakti ja kenties hieman tylsä. Kyllähän pelin edetessä jotain kehitystä tapahtuu ja pelaajat saavat enemmän noppia käyttöönsä, mutta sittenkin — peli tuntuu vähän yhdentekevältä. Noppapelien ystävät saavat Airshipsistä kuitenkin varmasti enemmän irti, itse en noppapeleistä juuri välitä noin yleensäkään ottaen.

Lisää pelistä Lautapelaaja.netin arvostelussa.

 

Julkaisija: Queen Games (2007)

Suunnittelija: Andreas Seyfarth

Alkuperäisnimi: Giganten der Lüfte

 

Pelaajamäärä: 2-4

Pelin pituus: 45-60 min

Tähdet: 2.5/5

 

Tämä artikkeli on julkaistu yhteistyössä Lautapelaaja.net –sivuston kanssa.

Linkki: alkuperäinen arvostelu.

 

Lue myös

Cyber Snipa Sonar 5.1 – tilaäänet tosipelaajan kuulokkeisiin

Killzone 2 -haastattelussa Guerrilla Gamesin kova kaksikko

Microsoft Sidewinder X5 -hiiri – kilpailukykyinen peliväline

Mount & Blade -haastattelu – katsaus TaleWorlds-studion uumeniin

Penumbra Collection – Frictionalin kauhuseikkailut paketoitiin yhteen

Muropaketin uusimmat