Uusimmat

Ajopelivuosi 2007 lupaa hyvää konsolikuskeille

05.06.2007 15:01 Mikko Rekola

Edesmennyt vuosi 2006 oli suurista lupauksista huolimatta pettymys konsolimaailman ajopelifanaatikoille. Microsoftin lupaukset kattavasta ajopelivalikoimasta jäivät hataralle pohjalle. Test Drive Unlimited tarjosi ratinkääntäjille jotain uutta, mutta muut merkkitapaukset loistivat poissaolollaan.

Sonykaan ei onnistunut yhtään paremmin. Nimekäs pelilista jäi epäolennaiseksi sivutekijäksi, kun konsoli saapui vanhalle mantereelle vihoviimeistenkin pikkujoulujen jälkeen. Nintendo sentään onnistui kilpakumppaneitaan paremmin, sillä Wiille tuli pari ajopeliä, joiden graafinen laadukkuus toi mieleen 90-luvun kulta-ajat.

Onneksi jo puoltaväliä lähestyvä vuosi 2007 näyttää olevan jotain aivan muuta. Jo ilmestyneiden Motorstormin, Gran Turismon ilmaisen HD-painoksen ja viime vuoden lisenssillä varustetun formulapelin lisäksi vaihtoehtoja on luvassa jokaisen tarpeisiin. Ajamista  tarjotaan kaikille konsoleille ja pelien monipuolisuus pistää silmään. Harmittavasti suurin osa nimikkeistä keskittyy nelipyöräisiin ja jättää motoristit nuolemaan näppejään. Eikä ole ensimmäinen kerta kun p-ärrämiehiä syrjitään.

Lähestyvien pelien rintamaa tarkasteltaessa Xbox 360:lle saapuva Forza 2 nousee pakan päällimmäiseksi mieleen. Harva peli on todettu toimivaksi ja onnistuneeksi kokonaisuudeksi jo ennen julkaisuaan. Forza onkin poikkeustapaus, joka näyttää ja tuntuu huimaavalta jo pelkän demon perusteella. Lukuisat erilaiset asetukset ja kattava autovalikoima antavat vakaan pohjan vuoden ajopelille. Tosin verkkopelin toiminta on vielä epäselvää, turnaukset ja liigat mukaan lukien. Moninpelin epäonnistuminen onkin ehkä ainoa pointti joka voi suistaa Forssan kaaharit korkeimmalta pallilta. Lisää aiheesta voi lukea Jukan kattavasta ennakkoraportista tai Simonin haastattelusta, jossa äänessä oli pelin pääsuunnittelija Dan Greenwalt.

Forza Motorsport 2

Kankkunen vaivaa?

Myös rallipelit saavat jatkoa pitkän kuivan kauden jälkeen. Luvassa on tarkkaa nuotitusta kahden jatko-osan voimalla. Colin McRae: DIRT ja Sega Rally Revo. Ensimmäinen edustaa simulaation ja arcaden tasapainottelua, kun taas Segan vallankumous luottaa pelihalleista tuttuun arcademenoon muhkeiden sivuliukujen kera. Sega Rallyn kolmannesta osasta ei ole tällä hetkellä tarjolla kuin yksittäisiä tiedonmurusia, mutta DIRT vaikuttaa lähes valmiilta.

Sega Rally Revo

Ex-skottikuskin nimellä ratsastava rallipelisarja on kerännyt vuosien varrella uskolliset puolestapuhujat. Henkilökohtaisesti olen kuulunut sarjan suuriin faneihin ensimmäisestä PlayStationille ilmestyneestä pelistä lähtien. Viimeistelty ohjaustuntuma, toimiva fysiikkamoottori ja erinomainen ajamisen tuntu ovatkin Codemastersin ykköstuotteelle tutut tunnusmerkit. Täysin uusi pelimoottori ja uuden sukupolven raudan tuomat ulkoasumahdollisuudet nostavat odotukset korkealle.

Colinilta on lupa odottaa kovia myös pelimuotojen suhteen, sillä perinteisen rallin lisäksi tarjolla on ennennäkemätön määrä erilaisia autoluokkia ja kilpailutyyppejä. Jäärata ja jokkis eivät ole mukana, mutta ylämäkiajon ja rallicrossin tapaiset lajit laittavat suupielet polttoöljyllä kiillotetulle messingille. Kun kokonaisuus sisältää vielä monipuoliset verkkopelimahdollisuudet ja kaikkien aikojen kattavimman vahingonmallinnuksen jäävät lisätoiveet vähiin. Todennäköisesti pakkohankinta PS3:sen tai Xbox 360:n omistajille, jos aihetyyppi kiinnostaa.

Colin McRae: DIRT

Kolistellaan kotiinpäin

 Romurallin ystäville on luvassa Bugbearin kolmas FlatOut. Ensimmäinen on edelleenkin monien mielestä yksi parhaista Xbox Livessä pelattavista peleistä. Toinen osa monipuolisti kilpailemista ja kolmanteen kohdistuvat kovat odotukset Xbox 360:n tehojen vuoksi. Pöytä on laitettu koreaksi, vaikka FlatOut: Ultimate Carnage on kehittäjien mukaan toisen osan kehitysversio. Radalla kurvailevien autojen määrän lisääntyminen ja kattaviksi luvatut verkkopeliominaisuudet nostattavat fiiliksiä. Bugbear on osoittanut esimerkillään kuinka Suomesta löytyy taitavia työntekijöitä maailmanluokan pelien rakentamiseen.

FlatOut Ultimate Carnage

Ennakkoon povattujen menestyspelien lisäksi tänä vuonna on tulossa myös laaja valikoima haastajia. Esimerkiksi Nintendo DS:lle on tulossa innovatiivisella ohjausmenetelmälle kehitetty Juiced 2: Hot Import Nights. FlatOut: Ultimate Carnage taas taipuu Xbox 360:n lisäksi myös PSP:n laajakuvaruudulle. Lukuisat jatko-osat tarjoavat varmasti ajamisen nautintoa moniksi tunneiksi. Toisaalta omaperäisiä ja uusia pelisarjojakin kaipaisi. Vanhaa toimivaa konseptia ei välttämättä kannata muuttaa, mutta erilaiset ratkaisut poikivat uusia kokemuksia. Juuri ne kokemukset ja tuntemukset ovat ajopelien ystäville erityisen tärkeitä.

Juiced 2: Hot Import Nights

 

Lue lisää eDomesta

FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – craptastista meininkiä (osa 2/2)

FlatOut Ultimate Carnage –haastattelu – FlatOut vääntää ruuvit kaakkoon (osa 1/2)

Lisää kuvia Xbox 360:n FlatOutista

Forza Motorsport 2 – haastattelussa pääsuunnittelija Dan Greenwalt

Forza Motorsport 2 –ennakko (360)

Yleisön pyynnöstä: Forza Motorsport 2 ja Honda CRX

Motorstorm

MotorStorm –videoartikkeli

Kohti PlayStation 3:sta: Mercenaries 2 ja MotorStorm

Sega Rally Revo E3 2006 -messuilla!

Test Drive Unlimited (Xbox 360)

Test Drive Unlimited –ensitesti (pc, PS2, Xbox 360)

 

Mikko on nykyään keskittynyt konsoleiden ajopeleihin, eikä siksi käsittele kolumnissaan pc-ajopelien maailmaan.