Uusimmat

Alternative Partyn historia järjestäjien silmin

01.11.2007 16:00 Muropaketin toimitus

Tulevana viikonloppuna 2.-4.11.2007 järjestetään Helsingin Kaapelitehtaallaseitsemäs Alternative Party.

Tapahtuman vuodesta 1998 alkanut historia on suomalaiselle demopartylle kohtuullisen pitkä, joten onkin aika raottaa arkistokansioita ja katsoa mistä tapahtuma syntyi ja mihin se on menossa. Alternative Partyn historiasta ja tulevaisuudesta kertoo tapahtuman järjestäjä Mikko ”Ravel” Tuomela.

Ensiaskeleet

Demoskene syntyi alun perin murrettujen pelien introista, joita eri ryhmät tekivät Commodore 64:lle. Kuvioon liittyvät myöhemmin Amiga, PC ja jossain määrin myös Atari ST. Demopartyilla tämä konejaottelu näkyi pitkään ja sen jäänteitä näkee edelleen esimerkiksi erillisissä Commodore 64:lle, Amigalle ja PC:lle tarkoitetuissa kilpailusarjoissa.

Joskus 1990-luvun puolivälissä Atari-harrastaja Kristoffer Lawson kyllästyi tilanteeseen. Suomen suurimmassa demotapahtumassa, Assemblyssä, ei ollut lainkaan kilpailuja, joihin Atari-harrastaja olisi voinut osallistua. Syntyi ajatus toisenlaisesta demotapahtumasta, jossa demokilpailuista ei rajattaisi pois vanhoja ja erikoisia koneita. Aggression-demoryhmän taustatuella pääsiäisenä 1998 järjestettiin ensimmäinen Alternative Party. Alternative, vaihtoehto mille? Kenties Suomen ylivoimaisesti suurimmalle demopartylle, Assemblylle.

Nuorisokeskus Palatsi Turussa täyttyi noin 130 kävijästä, jotka olivat saapuneet Suomen lisäksi eri maista, kaukaisimmat Kanadasta asti. Tapahtumaa oli mainostettu erityisesti Atari-piireissä. ST- ja Falcon-koneita näkyikin pöydillä runsaasti.

Olin innostunut tapahtuman ideologiasta jo ensimmäisellä kerralla, kun Lawson sitä minulle kuvaili. Astuessani Palatsiin sisälle valkokankaalla pelattiin Atari 2600:lla Defenderiä. Retrotunnelma iski ja toivotti tervetulleeksi.

Kilpailut eivät linjasta poikenneet – tarjolla oli ASCII-grafiikkaa, chip-musiikkia ja demokilpailu, jossa modernit PC:t ja Amigat oli kielletty. Ensimmäisen palkinnon demokilpailussa pokkasi Ville ”Viznut” Heikkilä ensimmäisellä Vic-20 -demollaan, perässään kolme MSX-demoa ja  Atari Falconilla tehty 4k-intro.

Musiikkipuolella oli voittoisa eräs Tempest/Damage, joka myöhemmin on tunnettu Acidjazzed Evening -kappaleen tekijänä.

Vaikka ajatus ei ollutkaan perustaa vuosikaupalla jatkuvaa tapahtumien sarjaa, niin järjestäjille jäi fiilis että vastaavia tapahtumia tarvitaan.

Muutto Helsinkiin

Turku on kaukana lähes kaikesta, joten erilaisia ideoita uudesta tapahtumapaikasta oli paljon. Eräs idea oli, että seuraava Alternative Party pidettäisiin Tukholmassa yhteistyössä sikäläisten Atari-harrastajien kanssa. Päädyimme kuitenkin Helsinkiin, Domus Academican tiloihin. 2 Alternative Party järjestettiin yhteistyössä TKO-Äly ry:n kanssa. Erikoisuutena oli oma saunavuoro sekä ”Alternative Arenalla” käyty pöytälätkäturnaus.

Nopeassa aikataulussa kokoon kasattu tapahtuma vaati järjestäjiltään paljon – erityisesti fyysisesti, sillä tapahtumassa käytettävät tuolit ja pöydät piti kuljettaa yläkerran opiskelijaravintolasta alakertaan, lihasvoimin erilaisia remonttivarusteita väistellen – ja tapahtuman jälkeen vielä takaisin.

Hieman edellistä partya pienempi osallistujajoukko sai nauttia muun muassa sävellyskilpailusta, jossa sai käyttää ainoastaan Amigan klassisella ST-01-sampledisketillä olleita sampleja.

FiT voitti demokilpailun Atari Falconilla pyörivällä Manschester Schwartzwurz -demollaan ja Pelikonepeijoonien Telmac TMC-600 palkittiin omituisimpana koneena. Öisen Tempest 2000 -turnauksen välke ja MegaZone-lasersota saivat silmät vilkkumaan vielä pitkään.

Organisoitumista ja maailmanvalloitusta

2 Alternative Partyilla tapaamiemme Pilvari Pirtolan ja Taneli Saastamoisen kanssa mietimme seuraavaa siirtoamme. Helsingin kaupungin kautta löysimme uuden majapaikan Kulttuuriareena Gloriasta, jossa lopulta järjestettiin perättäisinä vuosina neljä Alternative Partya.

Isommat tilat ja isompi organisaatio vaativat hieman järjestäytymistä. Niinpä Alternative Party ry perustettiin toukokuussa 2001 järjestämään vaihtoehtoisia tietokonetapahtumia. Assembly-tapahtumassa järjestämämme ”Alternative Zone” herätti huomiota omilla kilpailuillaan, ja onnistuimme varmistamaan erikoisvieraaksemme Assemblyilläkin puhuneen RJ Micalin, joka tunnetaan muun muassa eräänä Amigan alkuperäisistä kehittäjistä.

Tammikuussa 2002 järjestettiin Kulttuuriareenassa kolmas Alternative Party. RJ Mical kertoi Amigan taustoista ja vastaili yleisön kysymyksiin. Modernit PC:t ja AGA-Amigat loistivat edelleen poissaolollaan demokilpailussa. PWP oli jälleen voittoisa – Vic-20:lla pyörinyt THOH-demo jätti taakseen CNCD:n Game Boy -demon sekä Pelikonepeijoonien Vectrex-pelikonsolilla pyörineen Vecdemon. Tapahtuman avasi erikoisten bändien ja muusikoiden konsertti, jossa esiintyi muun muassa edellisilläkin partyilla esiintynyt Tero ”Tero” Mäyränen.

Eräs tapahtuman erikoisuuksista oli tAAtin piirtoheittimellä toteutettu analoginen demo Valoköysiviljelijä. Vaikka itselläni oli järjestelyjen keskellä välillä niin kiire, etten meinannut ehtiä hengittää, jäi tapahtumasta oikein hyvä fiilis.

Samana vuonna järjestettiin myös ensimmäinen rennoista Alternative Stork -kesätapahtumista, joissa skeneillään saunan ja makkaranpaiston merkeissä, compoja unohtamatta.

Nälkä kasvaa syödessä, joten vuonna 2003 oli luvassa jotain vielä suurempaa.

Laamat saapuvat Suomeen

Tapahtui niin, että saimme vahvistettua seuraavaan Alternative Partyyn peräti kolme erikoisvierasta: legendaarisen pelisuunnittelijan Jeff Minterin, Amiga-legenda Björn Lynnen sekä Aliens vs. Predatorista tunnetun Andrew Whittakerin. Kävi kuitenkin niin, että ainoastaan se laamankarvaan pukeutuva kaveri saapui.

Lunta satoi, tuuli tuiversi ja lämpötila oli -20 celsiusasteen kylmemmällä puolella kun Jeff Minter saapui. Kuka oli tämä omalaatuinen heppu, jonka joka toinen lause liittyy jollain tavalla kameleihin, laamoihin tai lampaisiin, mutta joka puhuu tekemistään peleistä vähintään yhtä suurella innolla?

Tällä kertaa muissa tapahtumissa aiemmin diskatuiksi tai näyttämättömiksi jääneille demoille oli oma sarjansa. Selväksi ykköseksi selviytyi ISO:n avantgardistinen Vati-tuotos, jonka Juhla Piin järjestäjät olivat aikoinaan jättäneet näyttämättä. Hyi teitä! (pyh, toim. & Juhla Piin huom.)

Järjestelyissä auttoi tAAt ry, joka järjesti kaksi erimittaista reaaliaikaista piirustuskilpailua: 30 minuutin aiheella ”pontoon fish” ja 30 sekunnin aiheella ”insect”. Yhdistyksen järjestämän TMDC-demokilpailun palkintojenjako on järjestetty parinakin vuonna Alternative Partyilla.

Oudoimman tietokoneen titteli jaettiin Pravetz 8D:lle, joka on itäblokissa valmistettu lisensoimaton Oric-klooni. Sen omistaja, Dbug/Defence Force, oli myös tekemässä toiseksi demokilpailussa tullutta BARBiTORiC-demoa. Kokonaan omaa tuotostani oleva The Director -demo tuli kolmanneksi – parin viikon mieletön puserrus ennen partyja tuotti siis tulosta. Kyseessä oli Perlillä tehty demo, joka tuotti tekstitilassa vt100-koodien kera erilaisia demoefektejä.

Tällä kertaa voittanut demo ei ollut ainoastaan tapahtuman vaikuttavin vaan myös kansainvälisellä tasolla merkittävä: PWP:n Robotic Warrior oli ensimmäinen 8-bittinen demo, joka on saanut Scene Awards -ehdokkuuden.

Demossa oli robottien vallankumousta kuvaavan juonen lisäksi laulava puhesyntetisaattori – siis laajentamattomalla Vic-20:llä! Kappaleen sanat näkyivät ruudun alareunassa karaoketyyliin. Modernit PC:t ja Amigat on tästä partysta lähtien sallittu demokilpailussa, mutta tavallisuudesta poikkeavat alustat ovat dominoineet edelleen palkintosijoja. Ja hyvä niin.

Tapahtuman sponsorijoukosta omituisimmasta päästä oli yhdysvaltalainen skottikilttejä valmistava yritys AmeriKilt. Yhtiön antaman kiltin voitti Pilvari, joka on sittemmin nähty useilla partyilla samainen kiltti päällään. Käyttääköhän hän housuja sen alla?

Dynaamisuus ja suunnan etsiminen

Tämän jälkeen Alternative Stork Partyja on järjestetty pari lisää, jonka ohessa järjestäjät ovat pitäneet performanssifestivaali La Básin yhteydessä AltZonea. Myös Assemblyillä on lähes joka vuosi ollut alternativehenkistä ohjelmaa. Itse Alternative Partyjä unohtamatta.

Viides Alternative Party oli värikäs – teemana oli iloisuus ja hippiaate. Kokeilimme radikaalia ideaa – demokilpailuun tuli rajoitus, joka salli vain niin sanotut dynaamiset demot, jotka ovat joka esityskerralla erilaisia.

Exile Studiosin Juustomaariageneraattori generoi loppumattomiin erilaisia tajunnanvirtavaikutteisia piirrosanimaatioita ja yleisö äänesti sen selväksi voittajaksi. Vaikka idea oli hyvä, seuraavana vuonna sallittiin taas ”tavalliset” demot – joskin dynaamisilla demoilla oli oma sarjansa.

Perjantai-illan konsertti on ollut minulle aina yksi partyjen kohokohdista. Olemme pyrkineet järjestämään monipuolisia musiikkiesityksiä, joista monen taustalta on ollut demoskenen pitkäaikaisia vaikuttajia tai muutoin erityisen omaperäisiä tai vaikuttavia esiintyjiä.

Näyttelijänä ja runoilijana tunnetun Yrjänä Sauroksen esitys vuonna 2005 edusti todennäköisesti jotain varsin erikoista demoharrastajan näkökulmasta. Erikoisvierainamme olleet Jyrki Kasvi ja EFFI toivat esiin tärkeitä asioita ja haastoivat esitysten kuuntelijat miettimään arkipäiväistä vaikuttamista.

Menimme eteenpäin varmasti. Ehkä liiankin varmasti – jokainen vallankumous joutuu kuitenkin jossain välissä määrittelemään itsensä uudelleen, kun kapina yrittää muuttua rutiiniksi. Alternative Party oli vakiinnuttanut itsensä Suomen toiseksi suurimmaksi tai ainakin merkittäväksi demopartyksi, joka vuosi järjestettäväksi tapahtumaksi, joka avoimuutensa ja hyvän sijaintinsa takia oli suosittu myös muiden kuin demoharrastajien keskuudessa. Samalla se oli monille portti demoskeneen.

Niinpä vuoden 2005 elokuussa ilmoitimme, että 2006 on välivuosi ja Alternative Party palaa vuonna 2007. Se oli helppo sanoa, sillä kaksi vuotta on pitkä aika.

Sinne ja takaisin

Keväällä 2007 järjestettiin Helsingissä uusi demotapahtuma, Icons. Se oli helposti lähestyttävä tapahtuma hyvällä paikalla ja paikka, jossa julkistettiin syksyn 2007 yllätys – uusi Alternative Party.

Lienee vain luonnollista kysyä, haluammeko mennä ajassa taaksepäin tai olemmeko liikkeellä ”back to basics” -asenteella. Vastaus on, että takaisinpäin ei ole asiaa mutta edestäkin voi löytää aitoja asioita.

Alternative Party ei ole vain retroilua. Se ei ole vain vanhan ”skenehengen” ylläpitoa eikä myöskään taidetta sen itsensä takia – vaikka demot kiistatta voidaan lukea nykytaiteen kirjoon.

Näin järjestäjän näkökulmasta tavoittelemme omaa jalansijaa siinä kehityksessä, jota joka tapauksessa tapahtuu demoskenessä ja muualla. Vaatimaton pyrkimyksemme on yrittää ravistella totuttuja ennakkoasenteita ja antaa uusia haasteita – sekä tietysti tuoda demoharrastuksen pariin uusia ihmisiä.

Vuosien saatossa on myös ilmennyt, että olemme onnistuneet saamaan jo aikaisemmin demokoodauksen hylänneitä ihmisiä takaisin demojen pariin.

Altin comeback

Seitsemäs Alternative Party järjestetään 2.-4.11.2007 Helsingin Kaapelitehtaalla. Comebackimme on saanut aika tavalla huomiota, ei vähiten erikoisvieraamme Al Lowen ansiosta. On aina hyvin piristävää tavata seniorikansalainen, jolla on asenne kohdallaan ja intoa tutustua uusiin asioihin. Lowe ei aikaisemmin tiennyt mitään demoskenen olemassaolosta. Hänelle tulikin yllätyksenä, että jotkut käyttävät edelleen Commodore 64:ää ja Amigaa.

Vaikka Alternative Party edustaa monia asioita minulle ja varmaan myös eri asioita joillekin muille, juuri tällä hetkellä se edustaa kovaa työtä ja vähäunisia öitä niin minulle kuin kymmenille muille järjestelyissä mukana oleville vapaaehtoisillekin. Olen saanut maistaa partyväsymystä aimo annoksen jo ennen itse tapahtuman alkamista. Kenties sen johdosta olen tässä vaatimattomassa historiikissa unohtanut monta tärkeää asiaa ja jättänyt monta hassua tarinaa kertomatta. Asiaa paikatakseen arvon lukija voi vierailla kotisivuillamme ja tulla käymään tapahtumissamme.

Hasta la victoria siempre!

http://www.altparty.org/

Lue lisää eDomesta

Al Lowe, Larry-pelien luoja, saapui Suomeen

Alternative Party käynnistyy perjantaina

Assembly Summer kulman takana – 16 vuotta bittifestarointia

Euroviisuhuumaa: Assembly vilahti viisuissa, DJ. Bobon vampyyribiisi Sims 2:ssa

Jeff Minter kertoo Llamasoftista ja tulevasta Xbox 360 –pelistään

Leisure Suit Larryn isä saapuu Suomeen