Uusimmat

Amiga Immortal 3 on tuplalevy täynnä hittejä

26.05.2011 00:33 Jukka O. Kauppinen

Amiga-tietokone oli aikoinaan ensimmäinen kotimikro, jonka avulla lukemattomat harrastajat pääsivät luomaan monipuolista ja aidolta kuulostavaa musiikkia helposti. Amigan liki aikaansa edellä olleet ääniominaisuudet ja helppokäyttöiset sävellystyökalut olivat jättimäinen askel uuteen musiikin aikakauteen, mitä monet hyödynsivät täysimittaisesti.

Amiga-vuodet ovatkin täynnä niin upeita pelimuusikoiden kuin demoscene-harrastajien sävellyksiä. Eivätkä vanhat pelit tai demot ole ainoa tapa nauttia näistä luomuksista, kuten Immortal 3 -levy todistaa.

Amiga-pelien ja -demojen biisejä on julkaistu uudelleen monissa muodoissa. Milloin alkuperäiset modit on vain tuupattu levylle, milloin muut ovat tarttuneet kappaleisiin remiksien muodossa. Immortal 3 lähestyy aihetta kuitenkin alkuperäisten säveltäjien kautta.

Tupla-CD:llä on kaikkiaan 35 alkujaan Amiga-peleissä julkaistua kappaletta, joista suurimmassa osassa alkuperäissäveltäjät ovat tarttuneet vanhaan hittiinsä uusilla työkaluilla. Tulokset ovat sanalla sanoen kaunista kuultavaa, kun nykykorviin jo vähän karunpuoleiset nelikanavaiset Amiga-biisit on sovitettu uudestaan nykypäivän soittimille ja miksattu kunnon studiossa – eikä vain säveltäjän makuuhuoneessa trackerin ääressä, kuulokkeet korvilla.

Samalla kappaleet ovat myös muuttuneet. Alkuperäistä biisiä ei aina heti edes tunnista. Jos myöhemminkään. Esimerkiksi Tim Follinin Ghouls’n’ Ghosts -kappale on muuntunut Herring Nugelin ja Ingo Nugelin käsissä irlantilaistyyliseksi pillipiiparin ja akustisen kitaran kuljettamaksi kauniiksi kansanlauluksi.

Olof Gustanfssonin modernisointi Pinball Dreams -flipperin tunnusbiisistä on puolestaan ensin kuin herkkä syntikkaleijunta, joka kasvaa täysimittaiseksi tanssilattioillakin toimivaksi diskobiitiksi.

Välillä uudet sovitukset ja instrumenttivallit yllättävät, välillä hämmentävät mutta aina ilahduttavat. Vanhalle Amigistille tutut ja sittemmin unohdetutkin kappaleet ovat kauniita muistoja sieltä 80- ja 90-luvun kultaisilta vuosilta, joita on mukava verestää kuuntelemalla musiikkeja, lukemalla CD-levyn oheisvihkon tekstejä ja samalla lueskelemalla peleistä vaikkapa Wikipediasta. Youtube-pelivideoita unohtamatta.

Mutta ei levy ole silti mikään pelkästään retropelaajalle tarkoitettu muistojen matka. Biisit ovat täysiverisiä moderneja sovituksia, jotka putoavat upeasti muun muassa konemusiikin ja synapopin lokeroihin. Kun levyn biisitkin ovat huolella valittuja, niin tarjolla on paljon kauniita sävellyksiä kuunneltavaksi.

Jos välttämättä haluaa jotain kritisoitavaa etsiä, varmasti monilla olisi paljon toivebiisejä, joita ei tältä levyltä löydy. No, lisää toki löytää muista remix-kokoelmista. Ja kappaleiden tyylit vaihtelevat kovasti. Kivasta teknojumputuksesta saatetaan siirtyä hupsis vain pikkusievään leijutukseen, joten kuuntelijan täytyy tehdä omat soittolistansa, jos haluaa kuunnella kappaleita teemoittain.

Nuo ovat kuitenkin pikkunarinoita. Hieno levy!

Ja täytyyhän tässä nostaa suomalaisten pelimuusikoidenkin häntää! Kakkoslevyllä löytyvän suomalaisen Terramarque-studion (nykyinen Housemarque) Elfmania-pelin tunnuskappaleen on säveltänyt ja miksannut Aleksi Eeben, myös Heatbeat-nimellä tunnettu demoscenemuusikko. Uuden sovituksen teki Hannu of Ursin.

Lisäksi Leander- (Matthew Simmonds) ja Trolls-pelien (Philip Nixon) uudet sovitukset on tehnyt Juha Kaunisto. Jälkimmäisen on lisäksi sanoittanut Markus Virtanen.

Luvassa myös: Juttua Amiga Immortal 4 -levystä. Ja niistä muistakin.

 

Amiga Immortal 3

Tuottaja: Jan Zottmann

Lisätietoja:

Jukka O. Kauppinen

 

Kappaleet

CD1:

01. Apidya ”Suite” (Hülsbeck)

02. Gods ”Into the Wonderful” (Nation 12)

03. Theatre of Death (Clarke)

04. Ghouls’n Ghosts (Follin)

05. Turrican 2 (Hülsbeck)

06. Turrican 3 (Hülsbeck)

07. Fire and Ice (Page)

08. Pinball Dreams (Gustafsson)

09. Disposable Hero (Hoekman & Holt)

10. The Chaos Engine (Joseph)

11. Agony (Wright)

12. Death Mask ”Something Evil” (Owens)

13. Defender of the Crown (Cuomo)

14. Lotus 3: The Ultimate Challenge (Phelan)

15. The Plague (Klaren)

16. Alien Breed (Brimble)

17. Aquaventura (Wright)

18. Ambermoon (Steinwachs)

CD2:

01. Wings of Death (Hippel)

02. No Second Prize (Steinwachs)

03. Speedball 2 ”Brutal Deluxe” (Nation 12)

04. Brat (Lynne)

05. Amberstar (Hippel)

06. Shadow of the Beast 2 (Wright)

07. Uridium 2 (Page)

08. Cardiaxx (Simmonds)

09. Pinball Fantasies (Gustafsson)

10. Elfmania (Eeben)

11. Overdrive (Brimble)

12. Ork (Bartlett)

13. Leander (Simmonds)

14. Obsession ”Desert Run” (Almered)

15. Katakis (Zendeh)

16. Super Cars 2 (Leitch)

17. Trolls (Nixon)

Lue myös

Battlefield 3 – ”kaikki on kiinni ideasta ja toteutuksesta”

Child of Eden on jotain uskomattoman kaunista

DiRT 3 – talla pohjaan ja rallia ajamaan

DiRT 3 -haastattelu – rallia Suomen kesässä

EVE Online FanFest 2011 – ”EVE is real”

Roccat Kova[+] – pelihiiri täynnä Lapin taikaa

Testissä pumpattava ajotuoli – se kesti Kauppisenkin!

Warhammer 40k: Space Marine lunastaa K18-ikärajansa