Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

26.04.2012 13:53 Jukka O. Kauppinen

Suomalainen Rovio on nauttinut Angry Birds -pelien tasaisen kovasta kysynnästä, miettien laajalti brändinsä levittämistä satunnaisesta pelihitistä myös laajemmaksi viihdeilmiöksi. Hyvällä menestyksellä. Yhtiötä on kyselty pitkin maailmaa mukaan huvipuistoihin, mutta suomalaiseen työhön uskova yhtiö päätti aloittaa huvipuistokuviot tamperelaisen Särkänniemen elämyspuiston kanssa.

Dome.fi kävi tutustumassa uuteen viihde-elämykseen ja tarjoilee lukijoille myös sekä Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälän että Rovion Harri Koposen ajatuksia.

Täytyy uskaltaa!

Moni on skeptinen Rovion suuruudenhulluiksikin kutsuttujen suunnitelmien suhteen. Osa niistä onkin varmasti vähän kaheleita ja yliampuvia, mutta yhdestä asiasta firmaa ei voi syyttää: nimittäin uskalluksen puutteesta.

Roviolle onkin nostettava hattua siitä, että firmassa ei tyydytä ajattelemaan kulmakuntaisen pieniä linjoja, vaan tavoitteet ovat korkealla. Heittoihin on myös suhtauduttava tietyllä itseironialla: eihän nyt kukaan tosissaan usko firman kasvavan Disneytä isommaksi viihdejätiksi tai että Särkänniemen Angry Birds Landiin tulisi 1,5 miljardia kiinalaista vierasta. Mutta suomalaiset eivät ole tottuneet tällaiseen humoristiseen liioitteluun, joten Rovion trollien kohdalta tuppaakin löytämään pinoittain ansalankoihin kompastelleita nettipessimistejä.

Kun tahalliset liioittelut unohtaa ja keskittyy asiaan, niin Rovion viestistä löytää monta hienoa, arvokasta näkemystä. Rovio näet uskoo suomalaiseen työhön, suomalaiseen taitoon ja kykyyn tehdä hienoja asioita. Ja kun uskalletaan ideoida ja tehdä, niin syntyvät uudet asiat ovat hyväksi meille kaikille. Sillä se, että joku menestyy, ei ole toisilta pois, vaan menestyksestä voi riittää jaettavaakin ja uutta työtä muillekin.

 

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä

 

Kuten nyt Särkänniemen Angry Birds Land osoittaa. Vaikka Roviolle tuli kyselyjä ympäri maailmaa huvipuistoyhteistyöstä, Rovio haaveili kuitenkin kotimaisesta vaihtoehdosta.

”Kunpa löytäisimme jonkun Suomesta”, Rovion Koponen kertoi firman mietteistä. Ja sellainen sitten löytyikin, kun Särkänniemi osoitti kiinnostusta. Särkänniemen kaveriksi projektiin haalittiin muitakin kotimaisia osapuolia. Huvipuistolaitteita oli pakko ostaa ulkomailta, koska niihin ei oikein suomalaisia valmistajia löydy, mutta esimerkiksi rakennelmat ja leikkilaitteet ovat kotimaisen Lappset Oy:n suunnittelemia ja rakentamia. Alueella on muutenkin käytetty suomalaisia valmistajia kaikkeen mahdolliseen ja urakointikin on tehty täysin suomalaisten urakoitsijoiden avulla.

”Yhdessä osataan enemmän”, Rovion Koponen ynnää ja miettii, että Suomesta kyllä löytyy hämmästyttävää osaamista, kun sitä vain halutaan.

”Suomessa on paljon voimaa”, Koponen jatkaa kotimaisten valmistajien ylistämistään ja jatkaa, että ”ollaan positiivisia, kokeillaan ja kehitetään uudenlaisia juttuja.”

Angry Birds Land nähdään myös vetovoimaisena houkuttimena turismille. Maailmanlaajuisesti tunnetun suomalaisbrändin myötä Särkänniemen nimi on jo kaikunut aivan uudella tavalla maailmalla, minkä ansiosta Tampereenkin entuudestaan kohtuullisen hyvät lentoyhteydet maailmalle saattavat hyvinkin saada lisää matkustajia. Tampereen, Pirkanmaan ja Suomen houkuttelevuus matkailukohteena saattaakin saada tästä juuri sen lisäsysäyksen, jonka myötä kaukomatkailijatkin voisivat valita Suomen tämän tai tulevien kesien kohteekseen. Nähtäväähän meillä riittää, kun sitä vain osataan tarjota.

”Tehdään näin Suomea tunnetuksi”, Koponen tiivistää Rovion pyrkimyksiä. Angry Birds Land ei olekaan vain pieni osa yhtä huvipuistoa tai yksi lisenssi muiden joukossa, vaan valtava mahdollisuus tehdä näin jotain uutta, positiivista ja Suomi-kuvaa edistävää.

Särkänniemi on jo yhteistyössä muun muassa Silja Linen kanssa, jonka myötä huvipuistoon houkutellaan kävijöitä Suomen lähialueilta. Rovion maailmanlaajuisen näkyvyyden myötä mahdollisuuksia on kuitenkin enempäänkin. Puolitoista miljardia kiinalaisturistia jäänee saavuttamattomiin, mutta eiköhän vähempikin nosta suupieliä hymyyn.

Angry Birds Land ja Seikkailurata

Liikkukaa yhdessä

Entä millainen se Angry Birds Land sitten on? Se on erillinen, teemoitettu alueensa Särkänniemen sisällä, omilla sisäänkäynneillään. Alueelle ei tietenkään ole erillistä pääsymaksua.

Alueella on useita omia huvilaitteita, kahvila, ravintola, pelipisteitä, kauppa sekä ytimenä lapsille tarkoitettu upea Seikkailurata. Alueella on kaksi täysin uutta huvilaitetta Angry Birds Ride ja Majakka, minkä lisäksi alueelle rajattuja vanhempia laitteita on kunnostettu ja uudistettu uuden teeman mukaiseksi. Alueelle on myös suunniteltu aivan oma äänimaailmansa. Värien, grafiikkojen, peliä mukailevan arkkitehtuurin, rekvisiitan ja äänien kera kokonaisuus onkin viimeisen päälle hiottu.

Tästä seikkailuradalle käyvät pienet jalat

Roville Angry Birds Land on paitsi jännittävä tapa laajentaa brändiä, myös koealusta tulevien juttujen kehittämiseen ja testailuun. Rovion Koponen kertookin, että aluetta on mietitty paitsi paikaksi, jossa koko perhe voi touhuta ja liikkua iloisesti yhdessä, myös paikaksi jossa tutkitaan videopelien ja todellisen maailman olemisen yhdistämistä.

”Jos pelistä voisi luoda linkin alueelle, niin mitä kaikkea jännää voisi tapahtua? Jos alueella liikkuu 30 minuuttia, voisiko pelissä saada uusia jänniä voimia”, hän kysyy.

Särkänniemi tulee olemaan myös yksi Rovion niin sanotuista magic placeseista, taikapaikoista.

”Pelikartalla Tampereen Särkänniemen kohdalla tulee näkymään merkillinen täplä ja kun siellä tekee asioita, niin pelipuolella saattaa tapahtua jänniä asioita.”

Magic places on Rovion paikannuspohjaisen, todellista maailmaa ja pelejä yhdistelevän järjestelmän nimi. Asiasta voi lukea lisää englanninkielellä täältä.

Koposen puheista voi päätellä, että työn alla on paljon muutakin ja kukapa tietää, ehkä Rovion tulevista peleistä voi bongata alueella kesän mittaan väläyksiä.

Jutun kuvat on otettu lehdistöpäivänä, jolloin aluetta yhä rakennettiin.

 

Rovion Harri Koponenkertoo laveasti suunnitelmista, huvipuistosta, firman suunnitelmista ja suomalaisen työn arvosta.

 

Angry Birds Land on osittain tutkittavissa Särkänniemen kesäkauden alkaessa 28.4. lähtien. Kokonaisuudessaan ja kaikkine laitteineen alue avautuu yleisölle 8.6.

Lisätietoja: www.sarkanniemi.fi

 

Havainnekuva valmiista alueesta. Palmut istutetaan kunhan kelit sen sallivat.

 

Lisää aiheesta

Tällainen on Särkänniemen Angry Birds Land

Angry Birds: Space (Android, iOS, Mac, PC)

Lue myös

Mass Effect: Revelation on ihan luettavaa scifi-kioskikirjallisuutta

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 14)

Borderlands 2 -ensikosketus – isompi, laajempi ja parempi

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelu – teimme todellisen spec ops -pelin

Far Cry 3 -ensikosketus osa 2: Massive tykkää liekeistä ja räjähdyksistä

MechWarrior: Living Legends on huikea ’Mech-moninpeli