Arkistojen aarteita: Vaporwarekuningas Duken Nukem Foreverille povataan jo jatkoa

23.06.2011 16:13 | Jukka O. Kauppinen

Artikkeli on alkujaan julkaistu eDomessa 23.3.2006.

Kuvitus koostuu Duke Nukem Forever -kuvakaappauksista/skannauksista vuosilta 1997, 1999 ja 2001.

Yhdysvaltalainen 3D Realms –pelistudio on kerännyt vuosien mittaan suorastaan kyseenalaista mainetta erään peliprojektinsa kautta. Vuonna 1996 julkaistu Duke Nukem 3D oli aikansa kovimpia ja muistetuimpia toimintapelejä. Siinä viljeltiin ärhäkkää huumoria ja asennetta, ja peli jäikin loimottamaan aikalaistensa mieleen. Tosin peli jäi pidemmän päälle kilpakumppaninsa Quaken jalkoihin, sillä Dukessa käytetty pelitekniikka ei skaalautunut vuosien mittaan uudemmille koneille. Silti, Duken nimi loistaa yhä kirkkaana.

Ja loistaisi varmaan kirkkaampanakin, jos 3D Realms ei olisi seonnut nerokkaisiin suunnitelmiinsa pelin jatko-osan suhteen. Duke Nukem Forever-pelin kehitysprojekti on näet venynyt jo kammottavan eeppisiin mittoihin. Peli julkistettiin jo vuonna 1997, ja sen julkaisu on lykkäytynyt vuosi vuodelta. Ehkä ensi kesänä juhlitaan jo pelin kymmenvuotista taivalta? Siis miettikää, yhtä peliä on väsätty pidempään kuin kaikkia kolmea Taru sormusten herrasta –elokuvaa tai seitsemää Final Fantasy –seikkailua. Eikä sen julkaisusta ole vieläkään mitään hajua.

Duke Nukem Forever vuosimallia 1997

Foreverille on jopa myönnetty yhdysvaltalaisen Wired-teknologialehden Lifetime Achievement Award osoituksena siitä, että Forever tunnetaan tänään termin vaporware synonyymina. Vaporwarehan on englanninkielinen termi tuotteelle, josta puhutaan ja puhutaan, mutta jonka julkaisu siirtyy aina vain. Wiredin vuotuisissa vuoden vaporware –äänestyksissä Forever kerää säännöllisesti yhtä paljon ääniä kuin top 10 –listan muut vaporwaret yhteensä.

Joten hämmästys on ääretön, kun 3D Realmsin toimitusjohtaja Scott Miller selitti työskentelevänsä jo Duke Nuken Foreverin jatko-osan parissa.

Siis häh? Yhdeksän vuotta odotetulle ikuisuusprojektille jatko-osaa?

Eikö kannattaisi ensin julkaista Forever, ennen kuin ruvetaan puhumaan jatko-osasta?

Mutta no. Ei näemmä. Miller tunnustaa, että ”tiimimme on munannut muutaman kerran, mutta ei sillä väliä kunhan vain teemme hittipelin. Jos onnistumme siinä, kukaan ei piittaa vaikka siihen menikin pitkään.”

Mutta mitä pienistä. Kunhan vain suunnitelmat yltävät pitkälle. Toinen 3D Realmsin tuote, Prey, on notkunut vaporware-putkessa lähes Duke Nuken Foreverin verran, mutta sillekin on jo suunniteltu jatko-osa. Onhan se kivaa, että pelifirmalla on takataskussa niin paljon rahaa, että massia riittää poltettavaksi niin kauan kuin huvittaa.

Tosin täytyy silti myöntää, että kyllä 3D Realmsin asenteessa on etunsakin. Esimerkiksi Remedyn Max Payne –peliä ei olisi koskaan voitu tehdä niin hyväksi tavallisen pelifirman rahoituksella. 3D Realmsilla riitti kärsivällisyyttä ja rahaa pelin viilaamiseen niin kauan kuin tekijät vain katsoivat tarpeelliseksi, vaikka lopullisen kustantajan hermot olivatkin kovilla tekijöiden ”when it is done” –linjan kanssa.

Duke Nukem Forever vuosimallia 1999

 

Lainauksia Duke Nukem Foreverin englanninkielisistä tiedotteista vuodelta 1997:

Kysymys: Why will you use the Quake 2 engine, not the Prey or Build engine?

Vastaus: Prey is slated for late 1998 at the earliest and will also be a hardware accelerator (3Dfx for example) game only. We wanted a new Duke Nukem game out before that, and the Quake engine fit all the criteria. It was a production engine, out and tested, and id was only 5 minutes from our offices.

Kysymys: Is it true that you thought about using the Unreal engine (if yes, why haven’t you done so)?

Vastaus: Timing issues as stated above. Unreal looks cool, but 1) it’s not out yet and 2) I didn’t think we could have a game ready fast enough with it.

Kysymys: Will DNF run under DOS or Win95?

Vastaus: Undetermined at this time, but we are working in Win-Duke now. I’d imagine we’ll try to go Win95 if possible.

 

Duke Nukem Forever vuosimallia 2001

 

Lisää aiheesta

Arvostelu: Duke Nukem Forever (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Call of Duty Elite on Activisonin lisäpalvelu nettisotureille

E3 2011 – uutiskoosteet (osa 5)

Gatling Gears -haastattelu – steampunk-räiskintää kahdella sauvalla

Palautetta lukijoilta – kiintoisimpia Domen peliarvosteluja

Roccat Alumic – kovan luokan hiirimatto

Steelseries Shift Cataclysm Keyset – rahat pois WoWittajilta?

 

Muropaketin uusimmat