Uusimmat

Arvostelu PlayStation-kansa esittelee PlayStationin villin historian Suomessa – Alku on mainio, sitten kone hyytyy ikävästi

30.03.2021 14:26 Joonas Pikkarainen

PlayStation-kansa – kuinka Pleikkari valloitti Suomen on poikkeuksellinen sukellus PlayStation-brändin Suomen valloitukseen juuri täkäläisten tekijöiden silmin.

PlayStationilla on ollut aina oma paikkansa suomalaisten pelaajien keskuudessa. Sen taustalla ei ole ollut kuitenkaan sattuma, vaan perin omintakeinen tapahtumaketju, jonka vuoksi Suomessa asioita saatiin tehdä hieman omaan tyyliin. Tähän ja koko PlayStation-brändin Suomen historiaan pureutuu Pelaaja-lehteä kustantavan H-Townin uusi PlayStation-kansa – kuinka Pleikkari valloitti Suomen -kirja, joka on mielenkiintoinen katsaus brändimarkkinointiin ja pelialan muutokseen 1990-luvun lopusta nykypäivään.

180-sivuisen PlayStation-kansan on toimittanut Pelaajan entinen pitkäaikainen kulttuuritoimittaja Janne Pyykkönen, joka halusi taltioida PlayStationin alkuaikojen vaiheet jälkipolville ennen kuin ne rapistuisivat kokonaan unholaan. Pleikan Suomi-markkinointia tekemässä olleiden ja sen ympärillä häärineiden haastatteluihin tukeutuen sekä PlayStationin nykyisen maahantuoja Nordisk Filmin arkistoihin pääsyn myötä ovet avautuivat menneisyyteen, jonka uksea raotetaan nyt ensimmäistä kertaa vain siellä olleiden sijaan meille ulkopuolisille lukijoille.

Eikä voi kuin todeta, että paljon on sittemmin muuttunut.

PlayStationin Suomen historiaan sukelletaan yksi Pleikkari kerrallaan alkaen siitä aidosta ja alkuperäisestä vuonna 1994 julkaistusta PlayStationista aina viime vuonna vain harvojen käsiin saapuneeseen PS5:een. Kirjan pääpaino pysyy tosin kahden ensimmäisen konsolin tienoilla, jolloin plegeä markkinointiin aavistuksen rankemmin, omaperäisemmin ja itsenäisemmin kuin nykyään. Tuolloin maahantuonnista vastasivat Vesa Artman ja Kari Nurmi, jotka ovat pitkälti vastanneet omintakeisella otteellaan siitä, että PlayStation sai niin suuren jalansijan kotimaassa.

Artmanin ja Nurmen markkinointi oli nimittäin jo tuolloin maailmalla jokseenkin poikkeuksellinen, sillä Suomi-tiimi sai hoitaa räväkän mainonnan omin ehdoin ja (toisinaan) ilman ylempien tahojen lupaa. PlayStation-kirja kerää niin sanallisesti kuin arkistoista löytyneiden todisteiden avulla talteen joitain näitä keinoja, joihin lukeutuivat Helsingin Sanomissa olleet kokosivun mainokset, kirjaimellisesti kohuja herättäneet strippareita (ja rankempaa materiaalia) sisältäneet kauppiaspäivät sekä PlayStationin tuominen koko kansan silmien eteen kuin huomaamatta.

Kaksikko muistelee kirjan sivuilla villejä vuosiaan ja saamiaan vapauksia. Toisinaan heidän kommenteissa paistaa jo hieman se, mitä Pyykkönen pelkäsi ennen kirjan aloitusta: viittauksia tai lämpimiä muistoja asioihin, joita ei välttämättä muisteta tai käsitellä enää sen syvemmin. Silti PlayStation-kansa sisältää valtavan määrän mielenkiintoisia ja ennenkuulumattomia – sanan molemmissa merkityksissä – anekdootteja ja historiaa sitä tehneiltä.

Näiden lisäksi kirjassa uppoudutaan myös täkäläisiin outouksiin, kuten Buzzin, Singstarin ja vanhojen PS-klassikoiden kuten Sly Raccoonin kestosuosioon, jota ihmeteltiin ihan peliä kehittäneessä studiossa saakka. Silloinen Suomen PlayStationin markkinointipäällikkö Piritta Äikäs-Kovasiipi paljastaa puolestaan, kuinka suomalaiset Singstarit saivat alkunsa ja mitä niiden tekemiseen vaadittiin. Oman sivulukunsa saavat lisäksi vuosituhannen vaihteessa rehottanut piratismi, Pleikkari-bussit sekä PlayStationin hovistudioksi noussut kotimainen Housemarque.

Valitettavasti kirjan sisältö ja kiinnostavuus tyrehtyy jossain määrin siirryttäessä kahdesta ensimmäisestä PlayStationista uusimpiin. Tätä selittävät osin kulttuurilliset muutokset pelialalla, kaupan keskittyminen sekä itsenäisesti toimineen Suomen PlayStationin sulautuminen entistä tiiviimmin osaksi pohjoismaista PR-osastoa. Sukupolven ja maahantuojan vaihtuessa myös Artman ja Nurmi siirtyivät toisaalle, kun taas uudet konkarit ryhtyivät ajamaan PlayStationin ilosanomaa entistä tiiviimmin lankoja käsissä pitävän Sonyn kanssa. Erilliset pesäkkeet, joissa Suomikin kukoisti konsolin alkuvuosina, olivat jääneet historiaan.

Tämä heijastuu PS3:lle, PS4:lle ja ymmärrettävästi myös PS5:lle siunatuissa sivumäärissä, jotka ovat vain murto-osa kahdelle ensimmäiselle konsolille annetuista. Markkinoinnin kansainvälistyessä myös pikkuruisen Suomen osuus on jäänyt kokonaisuudessa entistä pienemmälle, joten kirjaan on ollut vaikea löytää mitään sen uniikimpaa tai kiinnostavaa sanottavaa. Valitettavasti tämä jättää samalla PlayStation-kansasta lievän karvaan jälkimaun suuhun, joskin samaan hengenvetoon on todettava, että jo pelkästään ensimmäiset sata sivua ovat olleet yksinään tämän kirjan kirjoittamisen arvoiset.

Toinen pienempi moite on kirjan teemasta poikkeaminen, jota onnekseen tapahtuu harvakseltaan. Esimerkiksi PlayStationin kannalta merkittävän vuoden 2011 tietomurron sisällyttäminen on sinällään ymmärrettävää, mutta tätä ja sen vaikutuksia ei käsitellä lainkaan suomalaisten näkökulmasta. Se jääkin oudoksi aukeaman mittaiseksi irralliseksi huomioksi. Kirjaan on lisäksi koottu kunkin sukupolven lisälaitteet ja pelit, jotka on tosin pitkälti valittu näiden yleisen suosion perusteella. Sen sijaan olisi ollut paljon mielenkiintoisempaa nähdä suomalaisten ostetuimmat pelit kultakin sukupolvelta, joskin tällaisten myyntitietojen kaivaminen olisi ollut todennäköisesti miltei mahdottomuus.

Sanallistetun informaation lisäksi PlayStation-kansassa on myös runsas määrä kuvia PlayStationin Suomen historian varrelta. Näihin lukeutuu niin mainoksia, mainosvedokset kuin iso liuta valokuvia eri tapahtumista. Aihepiirin huomioiden varsinkin mainosten näkeminen uudessa valossa on mielenkiintoista, mutta yhtäältä tapahtumataltioinnit Teemu Selänteineen, Elastisineen ja Gimmeleineen on kutkuttava pala historiaa. Varsinkin näin nykypäivänä, kun paikalliset pelitapahtumat ovat kuihtuneet käytännössä olemattomiin ja pelimedia itsekin pysyttelee hädin tuskin pinnan päällä.

PlayStation-kansa ­– kuinka Pleikkari valloitti Suomen on poikkeuksellinen sukellus PlayStationin historiaan nimenomaan suomalaisten näkökulmasta. Se kertoo huikean tarinan konsolin villeistä vuosista tätä alkuaikoina markkinoiden kautta sekä nostaa esiin niitä outouksia, jotka Suomessa (ja maailmalla) tulivat tunnetuksi. Kirja avaakin verhot kulissien taakse ja paljastaa ne velhot, jotka pitivät huolen siitä, että Pleikkari tuli ja valloitti suomalaisten pelaajien sydämet.

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat