Uusimmat

Assassin’s Creed II – haastattelussa pelin tuottaja

15.10.2009 14:00 Antti Mutta

Assassin’s Creed 2 kuuluu kiistatta syksyn merkittävimpiin pelijulkaisuihin. Jo pelisarjan ykkösosa oli mainio peli, josta kuitenkin löytyi omat puutteensa. Jatko-osaa varten tiimi kehuu tiedostaneensa ja korjanneensa monet ongelmista, joten tien luulisi olevan auki taivaaseen saakka.

Kakkososan tapahtumapaikkana on renessanssiajan Italia, jossa hienostoperheen poika työskentelee salaa ammattitappajana. Ajankohdasta otetaan taas kaikki irti, joten historiasta tutut paikat, henkilöt ja Leonardo Da Vincin huisit keksinnöt ovat mukana pelissä. Mutta miten?

Lisää aiheesta:

Assassin’s Creed 2:n tuotanto lähestyy jo kovaa kyytiä loppuaan, joten pelin kehitystiimi vastailee mielellään ja avoimesti peliä koskeviin kysymyksiin. Tällä kertaa piinapenkkiimme istahti Patrice Desilets, pelin vastaava tuottaja.

Aikaisemmin kerroit, että Assassin’s Creed II:n kehitystyössä yksi tärkeimmistä asioista oli saada sankari kehittymääntarinan aikana. Miten tämä välitetään pelaajalle?

Koska halusimme erityisesti painottaa tapahtumiin ja henkilöihin samastumista, Assassin’s Creed II:ssa läpikäydään päähahmo Ezio Auditoren elämä, ja koetaan hänen kasvutarinansa 30 vuoden ajalta. Ezio ei ole syntynyt salamurhaajaksi, hän on oppinut sellaiseksi. Ezion tarinasta iso osa on vastauksien hakemista kysymyksiin kuka minä olen, mikä on tarkoitukseni.

Näihin ei vastata vuodessa tai kahdessakaan, vaan tarvitaan koko elinikä. Tiettyjä etappeja saavutettuaan Ezio oppii uusia taitoja ja saa mestarisalamurhaajan arvon. Matkan varrella hän tapaa lukuisia hahmoja, jotka opettavat uusia kykyjä, miten käyttäytyä ja kuinka käyttää taitojansa parhaansa mukaan. Kun Ezio aikuistuu, hänen arvonsa, moraalinsa ja näkemys itsestä muuttuu.

Kuulemma Ezio pääsee seikkailemaan monissa merkittävissä tapahtumapaikoissa, kuten Firenzessä, Venetsiassa,Toscanassa, Apenniinien vuoristossa ja niin edelleen. Miten on Rooman laita, kuuluuko tämä kiertuesuunnitelmaan?

Olisi todella sääli, jos renessanssin ajan Italiaan sijoittuvasta pelistä puuttuisi pääkaupunki. Rooma on siis ehdottomasti mukana! Kaupungissa oli paljon epäilyttävää toimintaa noina aikoina, ja tämä sopii mitä mainioimmin pelimme tunnelmaan ja tarinaan.

Ensimmäisessä osassa Masyaf oli salamurhaajien koti. Onko jatko-osassa vastaavanlaista suojapaikkaa?

Seikkailunsa aikana Ezio löytää toscanalaisen laakson huipulta huonoon kuntoon päässeen Monteriggionin kaupungin. Täällä sijaitsevasta oman perheensä huvilasta, eli italiaksi villasta, Ezio tekee kotinsa.

Kaupunki on mahdollista palauttaa vanhaan loistoonsa rahoittamalla korjaustöitä. Omassa huvilassakin on hommaa: maalauksilla voi sisustaa seiniä, aseille ja haarniskoille on oma nurkkansa ja matkan varrelta mukaan tarttuneille tavaroille omansa. Kaupungin remontoinnilla on positiivinen vaikutus sekä Monteriggionin että Ezion talouselämälle. Vakituisia tuloja voi käyttää uusiin korjaustöihin tai muihin pelin tarjoamiin rahareikiin. Kaupungilla on myös omat, muun muassa Ezion menneisyyttä valottavat, salaisuutensa, jotka avautuvat kaikkien tarkkasilmäisimmille pelaajille.  

Assassin’s Creed II:n yhteydessä on aikaisemmin mainittu renessanssin ajan ihka oikeat mahtiperheet, Medici ja Pazzi, janäiden yhteiseen historiaan liittyvää salaliitto. Onko pelissä muita kiistanalaisia tosiseikkoja, jotka liittyisiväthistoriallisiin hahmoihin?

Renessanssin ajan Italia tunnettiin poliittisen anarkian aikana. Ei ollut yhtä johtajaa, ja mahtavat perheet kamppailivat Italian eri alueiden vallasta. Venetsiassa olivat Dogesit. Firenzessä Medicin perhe hallitsi kaupunkia, ja Pazzin perhe jäi ulkopuolelle.

Tästä kehkeytyi Pazzin salaliitto Medicin veljeksiä vastaan. Roomassa valta kuului käytännössä paaveille. Renessanssin ajan kuuluisimpiin paaveihin kuului Aleksanteri VI. Hän oli tyypillinen oman aikansa paavi monella tapaa, mutta samalla hän oli myös todennäköisesti kamalin. Kaikki renessanssin ajan paavit käsittelivät kansantasavaltaa kuin se olisi heidän oma kuningaskuntansa.

He perustivat armeijoita, marssittivat nämä sotaan, tuhosivat kaupunkeja ja suunnittelivat kampanjoita vihollisiaan vastaan. Tähän aikaan petokset olivat arkipäivää, joten paavit luottivat mieluummin mahtiperheiden jäseniin omina neuvonantajinaan ja luutnantteinaan kuin Vatikaanin kardinaaleihin, joista ei koskaan tiennyt varmaksi. Aleksanteri VI ei seurannut pelkästään edeltäjiensä esimerkkiä, vaan vei korruption täysin uudelle tasolle. Pelaaja pääsee tutustumaan ”Paaviin” henkilökohtaisesti.

Millainen on Assassin’s Creed II:n Leonardo da Vinci?

Leonardo oli oppilaana Verrocchion pajassa aina vuoteen 1476 saakka. Tämän ja vuoden 1481 väliltä on hyvin vähän historiallista tietoa hänen elämästään. Tässäpä on siis meidän versio tapahtumista: oikeasti tänä aikana Ezion perhe auttoi Leonardoa avaamaan oman pajansa. Tästä johtuen Ezio tapaa Leonardon käydessään tämän pajassa.

Miehistä tulee hyviä ystäviä ja he uskoutuvat toinen toisilleen. Kumpikin on aikaansa edellä  ja oman alansa mestari. He keskustelevat omista henkilökohtaisista ongelmistaan ja auttavat toisiansa selviytymään näistä. Leonardo on tietoinen Ezion perhettä kohtaavasta tragediasta ja auttaa ystäväänsä ylittämään tämän.

Kuten tiedämme, Ezio ryhtyy salamurhaajaksi. Toisaalta, Leonardo ei ole salamurhaaja, eikä hän tiedä ihan kaikkea, mitä Ezio joutuu käymään läpi tarinan aikana. Leonardo tekee paljon kysymyksiä, joihin Ezion on vaikea vastata ilman, että hän paljastaa mitä ”oikeasti” tekee. Kaksikon välillä on jännite, mutta Leonardo on viisas ja ymmärtää valintoja, joita hänen ystävänsä joutuu tekemään.

Leonardolla on merkittävä rooli Ezion elämässä. Hän auttaa ystäväänsä ratkaisemaan arvoituksia ja pulmia, rakentamaan aseita ja kehittämään keksintöjä, joista on Eziolle hyötyä. Jos tehtävää varten tarvitaan jotain erityistä, Leonardon apuun voi luottaa.

eDomen oma Jukka O. Kauppinen on parhaillaan Firenzessä tutustumassa Assassin’s Creed 2:n nykykuntoon, joten itsepelistä kuulemme varmasti hyvinkin pian lisää.

 

Lue myös

FIFA 10 (PS3, Xbox 360)

G.I. Joe: The Rise of Cobra (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Forza Motorsport 3: oikeaa pelikuvaa eikä vain trailereita

Silent Hunter 5 – haastattelussa sukellusvenesimulaation pääsuunnittelija