UUSIMMAT

Assassin’s Creed Syndicate – toimintaseikkailua historiallisten hevonpaskavuorten keskellä

06.10.2015 17:03 | Jukka O. Kauppinen

Viktoriaaninen Lontoo oli ihana, kaunis, viehättävä ja ainutlaatuinen ympäristö. Siellä oli nii-iin upeaa. Mitä nyt 300 000 hevosta paskoi päivittäin kaupungin kadut, Thames-joki oli avoviemäri ja tehtaat syysivät ilmaan niin paljon nokea, että ihmiset joutuivat pesemään kasvonsa monta kertaa päivässä. Siis ne, joilla oli siihen mahdollisuus.

Todellisuus mielikuvien ja todellisuuden välillä on uskomattoman valtava. Siinäpä riittääkin siis haastetta, kun Assassin’s Creed Syndicate koettaa tuoda pelaajille edes etäisen ripauksen pelimaailman saastaisuudesta.

Tai no. Eihän peli mikään paskassauintisimulaatio ole, mutta kyllä se yrittää ainakin jossain määrin tuoda esiin elämän kovempiakin puolia. Onhan iso osa tarinaa väkevää sosiaalista kritiikkiä ja yhteiskunnan heikommassa asemassa olevien ihmisen auttamista.

AssassinsCreedSyndicate_haast_jackson_03

Todellista historiaa

Tärkeä osa pelin todellisen maailman taustoittamista oli brittiläinen historioitsija ja kirjailija Lee Jackson, joka briiffasi väkevästi pelinkehittäjiä Britannian sikäläisestä ajankuvasta ja elämästä.

”Viktoriaaninen Britannia on ajanjakso, jolloin kaikki nopeutuu. Kaikki tapahtuu välittömästi!”, Jackson mietiskelee aikakauden hurjaa teknologista ja kulttuurillista murrosta.

Heti perään keskustelu kääntyy Lontoon saastaisuuteen.

”Ihmiset eivät tajua miten sottaista se aika oli! Kaikki oli likaista. Ihmiset joutuivat pesemään kätensä ja kasvonsa monta kertaa päivässä. Naiset käyttivät huntuja, koska ilma oli niin saasteista.”

”Miettikää sitä hevosenpaskan määrää! Lontoossa oli 300 000 työhevosta! He eivät pysyneet millään kaiken sen lian perässä, sillä viemäröinti, roskien kerääminen ja ylipäätään kaikki puhtauskäsitteet olivat mitä olivat. Kukaan ei kerännyt roskia järjestelmällisesti, koska ei siitä haluttu maksaa.”

Jackson alleviivaa Lontoon saastaisuutta puistojen ylläpitoon käytetyillä lampailla. Alkujaan valkeat lampaat näet muuttuivat mustiksi muutamassa päivässä.

AssassinsCreedSyndicate_haast_jackson_05

AssassinsCreedSyndicate_haast_jackson_04

”Se on jännä aikakausi, joka on täynnä tutunoloisia asioita mutta kuitenkin niissä on outoja viboja ja aivan vieraita juttuja.”

Entä miten historiantutkija kokee historiallisen pelin? Onko se uskottava?

”Pelissä voin mennä paikkoihin, joihin en voi mennä oikeasti. Voin tutkia paikkoja ja löytöretkeillä. Peli antaa siihen uskomattoman ulottuvuuden. Eihän se tietenkään ole sama asia kuin oikeasti, mutta siinä on silti myös valtavasti todellista historiaa.”

 

AssassinsCreedSyndicate_haast_jackson_01

 

Katso videohaastattelu

Lisää ja tarkemmin viktoriaanisen Britannian taustoituksista videopeliksi oheisella haastatteluvideolla:

 

Lee Jackson, historiantutkija ja kirjailija

 

Assassin’s Creed Syndicate

Tekijä: Ubisoft

Julkaisija: Ubisoft

Tulossa: PC, PlayStation 4, Xbox One

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://assassinscreed.ubi.com/

Jukka O. Kauppinen

 

AssassinsCreedSyndicate_haast_jackson_02

 

Lisää aiheesta

Assassin’s Creed Syndicate –ensikosketus osa 1: teollisen vallankumouksen uhrit

Syndicate onkin niin kovin kaksijakoinen peli. Äärimmäinen köyhyys ja kurjuus lyövät kasvoille Lontoon hirvittävissä slummeissa ja tarinatehtävissä, joissa assassiiniparimme yrittää tuoda kaaokseen jotain järjestystä, jotain hyvää. Toisaalta viktoriaaninen aika toi kuitenkin myös paljon hyvää taiteen ja kulttuurin aloilla. Ne joilla oli siihen varaa, saattoivat nauttia teatterin ja pulppuavan musiikkitaiteen saavutuksista. Kirjallisuus, samoin kuin lehdistö, kukoistivat ennennäkemättömällä tavalla. Muoti kiisi eteenpäin huikeaa vauhtia, ja varakkaampi naisväestö seurasi muotiuutisia tarkkaavaisesti. Ilmiöt tulivat ja menivät, ja yleisesti ottaen yhteiskunta vaurastui niin vahvasti, että Britanniaan syntyi laaja keskiluokka, jolla meni oikein mukavasti. Ehkä aateliset ja ylimystönirppanokat katsoivat heitä vähän nokkaansa pitkin, mutta ainakin he ansaitsivat itse asemansa, omalla työllään ja tuloillaan.

 

Muropaketin uusimmat