UUSIMMAT

Assassin’s Creed: The Secret Crusade – kirja avaa pelien lorea

31.01.2012 17:30 | Jukka O. Kauppinen

Assassin’s Creed -pelisarjan huikea menestys on innoittanut Ubisoftin luomaan sen pohjalta myös sarjakuvia, kirjoja ja lyhytelokuvia. Pakkaa voisi toki täydentää vielä täyspitkällä toimintaelokuvallakin, mutta sellaisen laadusta en ihan heti pistäisi rahojani likoon.

Sarjakuvallinen ja kirjallinen Assassin’s Creed -maailma on kuitenkin kiintoisaa tutkailtavaa. Ja vaikka Assassin’s Creed: The Secret Crusade -kirjaa voikin pitää jossain määrin lepsuna kirjallisena luomuksena, on se silti kiinnostavaa luettavaa.

The Secret Crusade on järjestyksessä jo kolmas Assassin’s Creed -kirja, joskin se sijoittuu ajallisesti ensimmäisen pelin ja sitä edeltävään aikaan. Ehkä turhankin tarkoin. Suurin teoksen vika on näet se, että Altairin kasvukokemukset ja erehdykset kerrotaan ensin kiitettävän tarkoin, mutta sitten kaveri onkin yhtäkkisesti se peleistä tunnettu uskomattoman taitava ja näppärä salamurhaajamestari. Okei, hän tekee ison emämunauksen ja joutuu sitten tekemään hurjia murhajuttuja syntiensä sovitukseksi. Toiminta kuitenkin masentavan ohuelta ja hämmentävältä, minkä johdosta ajatteleva lukija jää usein tyhjän päälle. Miten se tämänkin teki, pyörii päässä, kun kirjailija ei ole viitsinyt täsmentää detaljeja.

Toisaalta The Secret Crusade on todella kiintoisaa luettavaa pelisarjan ystävälle, sillä se avaa tehokkaasti silmiä sarjan kaanonista. Peleissä on ollut kieltämättä melkoisia WTF-hetkiä, mutta nekin istuvat kirjan jälkeen kokonaisuuteen selkeästi. Assassiinien ja temppeliritarien pitkän konfliktin historiaa ja syitä pureskellaan perusteellisesti, samoin molempien osapuolen vaikuttajien motiiveja ja tarkoitusperiä. Myös Altairin persoona ja henkilöhistoria saa lisää lihaa luittensa ympärille, mikä on kiva juttu.

Silti kaikesta paistaa vahvasti läpi se, että kyse on videopelisarjaa tukevasta teoksesta. Itsenäisenä lukuteoksena tätä ei raaski suositella millään tapaa, sillä loppumetreillä kirjalliset ansiot jäävät kovin vähäiseksi. Päällimmäisin tunne oli ehkä onttous, sillä lukijaa vain lennätettiin paikasta toiseen viuh vauh. Mutta onhan tämä sentään kirjoitettu ihan sujuvasti ja selkeästi, joten kirja solahti sujuvasti alusta loppuun muutaman illan satunnaislukemisena. Toisin kuin vaikkapa ensimmäinen Twilight-kirja, jonka viimeiselle sivulle pääseminen oli kaikkiaan kuukauden tuskainen ja väkinäinen urakka.

Jokseenkin yllättämättömästi kirjan viimeiset sivut onnistuvat myös nivomaan mukaan Ezio Auditore da Firenzen sekä Assassin’s Creed: Revelations -pelin.

Kirjan löytää muun muassa Akateemisesta kirjakaupasta. 11,90 euron hinnallaan teos on siinä kipurajalla, mutta jos halvemmalla löydät, niin pistä toki talteen.

 

Assassin’s Creed: The Secret Crusade

Kirjoittaja: Oliver Bowden

Julkaisija: Penguin Books

ISBN: 0241951720

EAN: 9780241951729

Lisätietoja: julkaisijan kotisivu

Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

Hitman: Absolution -haastattelussa IO Interactive

Ion iCade muuttaa iPad-tabletin kolikkopeliksi

iOS-pelit testissä 3: Elder Sign Omens HD, Triple Town, Monster Burner, Ice Rage, Where’s My Water

Lantrek ’12 starttasi suomalaisen lanikauden

Piparkakkutalokilpailu 2011 – kaikki piparitalot

Wiikon wanha: Syndicate – korporaatiodystopiaa ja huumehemmoja

Vuoden 2011 parhaat pelit -äänestyksen tulokset

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 13)