Uusimmat

Assembly jatkoi tutulla, unettomalla linjalla

24.08.2006 15:46 Jukka O. Kauppinen

Helsingissä Hartwall Areenalla järjestetty bittifestivaali Assembly järjestettiin jo 15. kerran. Pitkä matka on taivallettu, sillä vuonna 1992 Kauniaisissa järjestetystä demoskenen kesäjuhlasta kasvoi massiivinen lähemmäs 5000 henkeä imaiseva hullunmylly.

Kerran vuodessa Hartwal Areena muuttuu neljän päivän kaaokseksi. Tänä vuonna tapahtumaan myytiin yhteensä noin 3500 tietokonepaikkaa, mistä saliin syntyi avajaisseremonian jälkeen tuttu surrealistinen loiste. Tuhannet valopisteet loivat käänteisen tähtitaivaan ja sadoista kaiuttimista soivat eri biisit sekoittuvat hämmentäväksi äänivalliksi. Konepaikkojen ohella paikalle höökii myös noin 1500 muuta osanottajaa, läppäreineen tai ilman, päälle vielä työntekijät, sponsorit ja muu henkilökunta.

Ei siis ihme, että ruokailupisteillä on ympärivuorokautiset jonot, kolajuomapullojen kasat kasvavat koneiden äärellä ja ihmiset vaeltavat lasinen kiilto silmissään. Siinäpä olisi side silmillä Assembly-areenan keskelle heitetty ulkopuolinen ihmeissään. Ideaa saa käyttää ensi vuonna polttaripilana. Silmät peittoon, korviin tulpat ja päälle kunnon kuulokkeista hevimetakkaa, ettei uhri vain missään nimessä kuule mitään. Ja sitten kaverit pakoon.

Tämän melskeen alla on kuitenkin samalla tarkoin järjestelty ohjelmarunko ja vuosien mittaan hioutunut organisaatio. Asiat tapahtuvat hallitusti ja suunnitellusti, vaikka yllätyksiä tapahtuukin. Areenalla tapahtuu jatkuvasti jotain, oli sitten yö tai päivä. Yhdellä kulmalla pelataan KODE5:n ja World Gamemaster Tournamentin pelikilpailuja, toisaalla potkiskellaan jalkapalloa. Oldskool-osastolla harrastetaan luovia aktiviteetteja, pelitaivaassa World of Warcraft ja Counter-Strike olivat kovassa suosiossa. Areenaa kiertävällä käytävällä on näytteilleasettajien standeja, joilta osallistujat hakevat tietoa, tutustuvat tuoteuutuuksiin ja keräävät taskut täyteen ilmaista sälää. Ja tietysti osallistuvat näytteilleasettajien omiin kilpailuihin.

Vaikka tapahtuman luonne onkin jo muovautunut, muutoksia tapahtuu. Ei välttämättä Assemblyssä itsessään vaan vierailijoissa. Assymestarien toinen puolisko, Pekka ”Pehu” Aakko, kertoo että tänä vuonna kannettavien tietokoneiden rooli on korostunut.

”Paikalle tulee paljon ihmisiä, joilla ei ole ollenkaan konepaikkaa. Läppäreissä on niin paljon tehoa, että niillä voi pelata ja Assemblyn langattoman verkon ansiosta konettaan voi käyttää missä tahansa. He kuljeksivat vapaasti ja käyttävät konettaan missä haluavat”, Pehu hämmästelee.

Itse tapahtumaa järjestävät kutsuvat nykyään leikillisesti festivaaliksi. Perinteinen termi demoparty tai pelaajien lanparty ei sopisi enää tähän erilaisia tietokoneharrasteita yhdistävään jättitapahtumaan, olkoon siis tietokoneharrastajien festivaali.

Demokisat yhä pääosassa

Nykyisellään Assembly on jaettu useaan erilliseen vyöhykkeeseen, jolla eri harrastajakunnat voivat eriytyä tai sekoittua, mielihalujensa mukaan. Suurin osa väestä on toki pääsalissa, mahtavassa pimeyden kakofoniassa. Osa kuitenkin asettuu koneineen Oldskool- tai pelialueille. Oldskool-osastolle pääsevät eri tavoin demoskeneen kytköksissä olevat tai kilpailuihin osallistuneet vieraat, peliosastolle puolestaan marssivat vain ja ainoastaan pelaamisesta kiinnostuneet.

Vaikka Assemblyssä pelataan ja paljon, niin perinteiset luovat taiteet ovat edelleen pääosassa.

”Assembly syntyi demoskenen ympärille ja demokisat ovat edelleen tapahtuman pääantia”, Pehu muistuttaa. Ilmoitus ”turn of all lights and audio” onkin tuttu kaikille pääsalissa notkuneille, kun Areena valjastetaan erilaisten demo-, grafiikka- ja musiikkikilpailujen näyttämöksi.

”Demokulttuuri on Suomessa edelleen vahvaa”, Aakko mietiskelee ja totesi, että Assemblyllä on siinä oma osuutensa.

Ja tottahan se on, kuten Kaytanhousujakin laulaa. Demoskenelläkin on ollut omat nousu- ja laskukautensa, mutta Assembly on muistanut juurensa ja tukenut luovaa tekemisen kulttuuria myös vaikeampina aikoina. Niinpä Assemblyn kilpailuista onkin muodostunut demoväen tärkein näytös, jonka kilpailuissa pärjäämisestä saa komean sulan hattuunsa.

Demoskenehän liittyy tiiviisti myös pelikulttuuriin. Suomalaisten pelitalojen kärkiosaajat ovat liki järjestään pitkän linjan demoharrastajia, joille demojen maailma toimi 80- ja 90-luvuilla eräänlaisena korkeakouluna. Ei siis ihme, että pelitalojen edustajat pitävät kokemusta demoskenestä plussana työhönhaussa.

Pelaaminen ja luovuus yhdistyvätkin mainiosti vahvassa nousussa olevassa Gamedev-kisassa, jossa osallistujat tekevät pelin, joka on ladattavissa ilmaiseksi tapahtuman jälkeen. Tänä vuonna voittajaksi ylsi Unreal Voodoo –ryhmän pc:llä toimiva visio Guitar Hero –musikointipelistä. Toiselle sijalle ylsi tAAt & Skinflaken riemastuttava ajopeli Racing Pitch, jossa ajetaan autoa kilparadalla mikrofoniin meluamalla.

Assemblyn kokonaiskuvaa ei ole kuitenkaan helppo käsittää, saati raamittaa. Tapahtumalla on jopa oma tv-tuotantonsa, AssemblyTV. Tänä vuonna AssemblyTV näkyi yhteensä noin 700 000 kotitaloudessa, minkä lisäksi ohjelmaa katsoi internetin välityksellä 150 000 katsojaa. Tv-ohjelmia tuotti noin 70 henkilöä, jotka olivat kaikki harrastajia, tv-alan opiskelijoita tai muutoin tv-toiminnasta kiinnostuneita. Neljän vuorokauden ajan lähetettävä yhtämittainen ohjelma on kova rutistus, joka hakee vertaistaan niin Suomessa kuin maailmalla.

AssemblyTV lähettää ohjelmaa taivaasta

Toinen erikoisempi tapahtuman uusmuotinen piirre ovat seminaarit. Eri alan ammattilaisten vetämissä seminaareissa kerrotaan laajalti kaikenlaisista tietokoneharrastajaa kiinnostavista asioista ja aloista. Tänä vuonna painopiste oli pelikehityksessä, joten paikalla oli runsaasti pelitalojen ja peleihin liittyvien laitevalmistajien edustajia kertomassa menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta. Sekä tietenkin miten asioita tehdään. Seminaariyleisöä on yleensä studiossa paikalla muutama sata, mutta internetin kautta lisäyleisöä löytyy tuhansia, tärkeimmissä esityksissä jopa kymmeniä tuhansia.

Entä miltä tapahtuman pääjehuista tuntui?

”Hyvä meininki on yhä”, kertoo Pehu. ”Ihmisiä tulee Assyille edelleen ja he viihtyvät, eivätkä vain muistele miten 14 vuotta aikaisemmin oli kivaa.”

Entä saako pääjärjestäjä nukuttua lainkaan? Puhelin kun soi koko ajan ja hihasta nyvitään vähän väliä.

”Kuudesta seitsemään tuntia pystyy nukkumaan joka yö. Nuorempana jaksoi vähemmällä unella, mutta sunnuntain jälkeinen kooma oli aivan kauheaa. Kolme päivää meni sen purkamiseen.”

Näin siis Assemblyssä tänä vuonna. Ei muuta kuin respectiä herroille tällaisen valtavan tapahtuman järjestämisestä, kaiken lisäksi normaalityön ohessa. Ei moni viitsisi käyttää kesälomaansa tällaisen järjestämiseen.

Greetingsit Abyssille, Exotic Menilla ja Accessionille.

 

Lisää Assemblystä: www.assembly.org

Kilpailutyöt ja tulokset: ftp.edome.net/events/assembly06/

Assembly 2006 Gamedev – mielikuvitus kiitää omatekoisissa peleissä

Assemblyssä tapahtuu koko ajan, myös ulkosalla.

 

Kuusnelosdemojen katselua Assemblyn varjotapahtumassa.