Uusimmat

ASUS AiGuru S1 – internet-puhelin Skype-soittelijoille

21.09.2006 17:01 Jukka O. Kauppinen

Viimeisen vuoden aikana tietotekniikan harrastaja on saanut olla jotakuinkin umpikuuro ja –sokea, jos termit Skype tai VoIP-puhelut eivät ole tulleet jostain vastaan. Käytännössähän ne tarkoittavat internetin yli soitettavia puheluja, joista ei tarvitse maksaa lainkaan puhelinmaksuja. Skype-ohjelma on noussut maailmalla jo niin suosituksi, että eri valmistajat ovat julkaisseet omia Skype-internetpuhelimiaan. Testissämme on ASUSin näkemys internet-puhelimista, AiGuru S1.

Skype on vain yksi monista VoIP-puhelinohjelmista, mutta se ylivoimaisesti tunnetuin ja suosituin. Pohjimmiltaan kyseessä on yksinkertaisesti ohjelma, joka siirtää puhetta internet-yhteyden yli. Samaa tekniikka on käytetty esimerkiksi nettipeleissä jo lähemmäs vuosikymmenen ajan, joten mikään uusi ilmiö tämä ei ole. Tavallisen puhelinliittymän kilpailijaksi nettipuheluista ei ole, sillä Skype/VoIP-puheluja voi yleisesti ottaen soittaa ilmaiseksi vain toisille samaa ohjelmaa tietokoneellaan käyttäville. Koneen on myös oltava jatkuvasti kiinni nettiyhteydessä.

Skype tarjoaa tosin myös maksullisia palveluja, joiden avulla käyttäjä voi soittaa tai vastaanottaa Skype-puheluja myös tavallisiin puhelinnumeroihin. Näin esimerkiksi ulkomaanpuhelut ovat totuttua edullisempia.

Uutta on nettipuheen suosion kasvaminen ilmiöksi, mainstreamiin, ja Skype-ohjelman nouseminen alan ykkösnimeksi. Niinkin vahvasti, että valmistajien kannattaa jo tehdä brändättyjä lisälaitteita, vaikka käyttäjille riittäisi ihan tavallinen mikrofoni ja kuulokkeet.

AiGuru S1 on hyvä esimerkki. Se on tavallinen kännykän näköinen puhelin, joka vain on tehty Skype-ohjelman ehdoilla. Sitä ei voi käyttää mihinkään muuhun viestintään.

Helppo asentaa

AiGuru vaatii toimiakseen kolme erillistä komponenttia. Ensimmäinen on tietysti puhelin. Toinen on puhelimen mukana tuleva wlan-sovitin, joka asennetaan koneen usb-väylään. Kolmas on Asusin apuohjelma, joka säätää puhelimen asetukset ja huolehtii puhelinlaitteen ja Skype-ohjelman välisestä viestinnästä.

Laitteen käyttöönotto on helppoa. Ohjelmisto sisään ja wlan-palikka kiinni usb-väylään. Jos koneella ei ole Skype-ohjelmaa entuudestaan hoituu senkin asennus siinä välissä. Asennus viimeistellään kytkemällä puhelin tietokoneeseen usb-piuhalla, jolloin AiGuru-ohjelma siirtää puhelimeen tarvittavat asetukset.

Tämän jälkeen puhelimen pitäisi olla käyttövalmis. Puhelin itsessään on tyhmä kuin saapas, eikä siinä ole numerolistoja tai muistia. Sen sijaan luuri on langattomassa yhteydessä tietokoneeseen ja koneella olevaan Skype-ohjelmaan.

Yhteyden toimiessa tapahtuu soittaminen kuin normaalillakin kännykällä. Käyttäjä klikkaa puhelimen valikosta Phonebookia, puhelin kurkistaa Skype-ohjelman kontaktitietoja ja avaa listan puhelimen pieneen näyttöön. Halutun numeron kohdalla vain klikataan vihreää luuria ja puhelu alkaa.

AiGuru-puhelin on samankokoinen kuin Nokian N70, mutta kevyempi.

Hyötyä vai ei?

Erillisen Skype-puhelimen käytännöllisyys on hieman kaksipiippuista. Toisaalta AiGuru on varmasti mukava vekotin sellaisille, joille ajatus kuulokemikrofonista on outo. Puhelinta käytetään puhumiseen, eikö?

Toisaalta esimerkiksi työpuheluja soiteltaessa tarvitaan mielellään kaksi kättä, vaikka muistiinpanojen tekemiseen. Nyt puhelinta on pidettävä toisella kädellä korvalla.

Viisaana vetona puhelimessa on tavallinen kuulokeliitäntä. Siihen voi kytkeä tuiki tavalliset kuulokkeet, jonka avulla puhe kuuluu paljon selvemmin kuin AiGurun omasta kaiuttimesta. Ja molemmille korville. Puhuminen on sen sijaan ongelma. Tuntuu pöhköltä pitää puhelinta suun edessä, kun korvilla on kuulokkeet. Oman puheen kuuluvuus juttelukumppanille heikkenee selvästi, kun luurin laskee pöydälle eteensä tai sentin päähän pöydälle. Jos puhelimessa kerran on kuulokeliitin, miksei myös mikkiliitintää?

Normaaliolosuhteissa puhelin toimii hyvin. Soittoääni on reippaan kirkas ja erottuva, mukavan puhelinmainen. Sillä on helppo soittaa ja vastata. Kommunikaatio sujuu luontevasti. Tapa miten sekä puhelin pirisee että Skype pomppaa esiin jonkun soittaessa varmistaa, että käyttäjä kyllä huomaa puhelun vaikka tietokoneesta olisivat äänetkin poissa.

AiGuru-puhelimen vaatima apuohjelma.

Vaan ongelmiakin on. Puhelin hukkaa toisinaan yhteyden pc:n. Veivatessaan pc:tä aamulla käyntiin huomaa, ettei luuri saa sitten millään yhteyttä. Se on pakko lyödä usb-piuhan perään, jotta AiGuru-ohjelma ja –puhelin taas ymmärtäisivät toisiaan. Tätä ei viitsisi tehdä joka aamu. Joskus puhelin näyttää siltä, ettei yhteyttä synny mutta tämä olikin vain hämäystä, luuri siirtyy online-tilaan hetken päästä. Häröittely on satunnaista eikä sille tuntunut löytyvän mitään selkeää tekijää. Bootin jälkeen luuri vain joko ei saanut yhteyttä, hämäsi ja sai sittenkin yhteyden tai toimi normaalisti.

Satunnaisuus häiritsee. On ikävää kun täytyy aina erikseen tarkistaa onko puhelin nyt päällä vai ei. Entä jos joku soittaa juuri kun puhelin onkin pois päältä? Ensin ihmettelee miksei ääntä kuulu, sitten äkkiä naputtamaan viestiä Skypen chattiin että sori, äänet ei toimi, odotapa hetki. Ei näin.

AiGuru S1 on konseptina ja laitteena toimiva, mutta jos toimivuus ei ole sataprosenttista ei laitetta välttämättä uskalla suositella ajatellulle kohderyhmälleen, vähemmän tietotekniselle peruskäyttäjälle. Toimiessaan siitä on kuitenkin hyötyä niille, jotka eivät ole täysin sujut tietokoneiden sielunelämän kanssa ja AiGuru S1:n puhelinmaisuus laskee viestimiskynnystä. Itse taitaisin luottaa enemmän tavallisiin mikkikuulokkeisiin, joita käytettäessä koneelle ei tarvitse ladata Skypen lisäksi muita apuohjelmia.

 

Teknisiä tietoja

Wlan-yhteys 802.11G @ 54Mbps

Ladataan usb-väylästä tai erillisessä telakassa

128×64-pisteen LCD-näyttö

LED-valaistu näyttö

Virrankesto: 25 tuntia standby, puheaika 2 tuntia (750mAh Li-ion akku)

Tukee: Skype, SkypeIn, SkypeOut, Skype Conference

Koko: 117x 46 x23 mm

Paino: 100 g

Puhelimen kielet: englanti, ranska, saksa, kiina

Liitännät ja muut: 0,5 watin kaiutin, kaiutinliitäntä  

 

Lisätietoja:

Valmistaja: Asus

Tuotteen kotisivu

Tietoa Skypestä