Uusimmat

Battlefied 1942 modit

19.02.2004 00:00 Muropaketin toimitus

FinnWars versio 0.51

FinnWars tuo suomalaisuutta Battlefieldin modikulttuuriin. Nimen mukaisesti tarkastelussa ovat Suomen sodat. Ensimmäisessä julkaistussa alpha-versiossa rajoitutaan pelkkään talvisotaan.

Pääpaino FinnWarsissa on hyvin toteutetulla jalkaväkisodankäynnillä. Siinä on nähty vaivaa ja se on modin parhain puoli huolimatta pienistä tasapainoeroista eri aseiden kesken. Jalkaväkisotaan keskittyminen ei tarkoita, etteikö kentällä olisi myös raskaampaa tavaraa. Nykyisessä testiversiossa raskaamman raudan määrä on hyvin pieni, mutta jo tulossa olevat päivitykset lupaavat lisää vempaimia kentälle.

Graafisesti FinnWars on ailahteleva. Osa tekstuureista on hyviä, osa taas on ala-arvoisia. Kenttäsuunittelu kuitenkin toimii ja suomalainen metsä näyttää suomalaiselta metsältä. Sotatantereelta löytyy myös juoksuhautoja, joiden vyöryttäminen on oikeasti jännää puuhaa. Tekijät ovat keksineet tehdä silloistakin räjäytettäviä ja sijoittaa kartalle miinakenttiä.

Äänimaailmaltaan FinnWars on täysin raakile. Seuraavien päivitysten pitäisi jo tuoda kotitekoisia ääniä taistelukentälle.

FinnWars on kaikkea muuta kuin valmis modi. Lukuisat pienet bugit ja lapsentaudit rikkovat vielä pelielämystä. Kehitystiimi FinnWarsin takana on täysin tietoinen ongelmista ja töitä tehdään niiden korjaamiseksi yötä päivää. Nykyinen alpha-versio osoittaa, että FinnWarsin tulevaisuus näyttää hyvältä. Pelkästään Suomi-Neuvostoliitto maaottelun kokeminen on pelimaailmassa niin harvinaista herkkua, että se herättää aina suomalaisten mielenkiinnon. Nykyversiota en suosittele muuta kuin vannoituneimmille Battlefield fanelle, mutta pitäkää muutkin tätä modia silmällä.

Desert Combat versio 0.7

Desert Combat on tämän hetken kuumin Battlefield 1942 modi.
Se mallintaa lähi-idän taisteluita menneellä vuosikymmenellä. Osapuolina ovat luonnollisesti USA:n johtama koalitio ja Irakin armeija. Jako voi kuulostaa hyvinkin epätasaiselta mutta sitä se ei ole, sillä pilkuntarkka realistinen ase- ja kalustomallinnus on heitetty suosiolla romukoppaan.
Tilalle on astunut taitavasti toteutettu aseiden ja osapuolten tasaväkisyys ja letkeä toiminta. Sota onkin kaikkea muuta kuin realistisen epäreilua.

Kalustoa Desert Combatissa on paljon. Aseita ja erinäköisiä kulkuneuvoja löytyy aina hävittäjistä helikoptereihin ja henkilöautoihin. Ja kaikki tämä on toteutettu ammattitaidolla.

Ammattitaito onkin Desert Combatin voima.
Aseiden, hahmojen ja karttojen tekstuurit toimisivat koulukirjaesimerkkinä muille pelintekijöille. Musiikki ja äänimaailma hakevat vertaisiaan. Panssarivaunut, räjähdykset ja yli lentävät rynnäkkökoneet kuulostavat kaikki hyviltä, mutta niistä puuttuu se viimeinen kroppaa ravisteleva potku. Äänissä onkin tämän pelin heikko kohta, jos sellaista haluaa hakea. Huonoja ne eivät silti ole, vaan pärjäävät helposti vertailussa kaupallisiin peleihin.

Desert Combatin takana olevan Trauma Studiosin lahjat eivät ole jääneet huomaamatta. Helmikuun alussa Battlefieldin kehittäjä Digital Illusions ja Trauma Studios allekirjoittivat yhteistyösopimuksen. Tarkempia yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta nämä kehitysstudiot tuntien luvassa on jotain todella hyvää. Sitä ennen Desert Combatin pitäisi olla jokaisen itseään kunnioittavan pelaajan koneella. Vaikka vain siksi, että tietäisi mitä sana ammattitaitoinen tarkoittaa.

– Haron Walliander