Uusimmat

Bill Gates puhui Microsoftin tulevaisuudesta

08.01.2007 13:02 Miikka Lehtonen

Bill GatesUuden konsolisukupolven korkanneella Microsoftilla menee lujaa. Sellaisen kuvan sai ainakin Bill Gatesin puheesta CES-viihde-elektroniikkamessuilla.

Tapahtuman pääpuhujiin kuulunut Gates puhui Xboxin kuluneesta vuodesta, saavutetuista tavoitteista ja tulevaisuudesta, Vistan Live-tuesta ja monista muista kiinnostavista asioista. Ja mikä ihme on Xbox IPTV?

Gates ja tapahtumassa myös puhunut Microsoftin viihdejaoksen presidentti, Robert Bach, olivat tyytyväisiä viimeisestä vuodesta. Miesten mukaan Microsoft ylitti tavoitteensa kymmenestä miljoonasta myydystä Xbox 360:sta vuoden vaihteeseen mennessä. Kokonaisulukuna mainostettiin komeaa 10,4 miljoonan konsolin määrää.

Bachin mukaan Microsoft ei jää laakereilleen lepäämään, vaan edessä on kiinnostavia aikoja. ”Teemme jatkuvasti uusia ennätyksiä tässä vaiheessa elinkaartaan olevalla konsolilla”, Bach hehkutti. Gears of War on myös miehen mukaan ”Halon kaltainen nimike”, kiitos 2,7 miljoonan myydyn pelin. Bach lupasi myös, että tämän vuoden aikana konsolin pelivalikoima ylittää 300 pelin rajan.

Live-palvelulla on Bachin mukaan nyt yli viisi miljoonaa käyttäjää, jonka avulla se on ”TV:n suosituin verkkopalvelu”. Jälleen lienee tosin kyse luvusta, jossa ovat mukana myös ilmaisen Xbox Live Silverin käyttäjät.

Alan Wake

Katse tulevaisuuteen

Tilaisuudessa esiteltiin myös Live for Windows -palvelu, joka oli juuri sitä, mitä nimestä voisi päätellä. Tutun näköinen palvelu toimii Xbox 360:n vastaavan palvelun tavoin. Sitä esiteltiin pelaamalla Uno-korttipeliä kannettavan tietokoneen ja Xbox 360 -ohjaimen avulla. Myös lavan toisessa päässä Geometry Warsia Xbox 360:lla pelaillut miekkonen löytyi palvelun avulla helposti.

Valitettavasti pc:n ja Xbox 360:n välillä tapahtuvaa moninpeliä ei esitelty tilaisuudessa, mikä ei sinänsä ole ihme. Shadowrun-räiskintäpeli on tiettävästi ensimmäinen tätä mahdollisuutta hyödyntävä peli, eikä se ole vielä julkaisukunnossa. Vista itsessään ilmestyy jo tammikuun aikana, mutta Live for Windows -palvelua joudumme odottamaan kesään 2007 saakka.

Gates oli vakuuttunut siitä, että Vista tulee mullistamaan pc-pelaamisen, kiitos DirectX 10 -grafiikkatykityksen ja Live-moninpelin. Tätä väitettä tukemaan esiteltiin pino Vista-pelejä, muun muassa Hellgate: London, Age of Conan, Alan Wake ja Flight Simulator X.

Age of Conan

Xboxin ja pc:n välillä tapahtuva yhteistyö oli muutenkin kova sana. Vista ja 360 yhdistyvät toisiinsa Media Center -palvelun avulla, jonka jälkeen pc:llä olevaa videota voi katsella Xboxin kautta televisiossa ja vastavuoroisesti selailla pc:llä Xboxin tarjontaa. Suurin kysymysmerkki on taas tietenkin eri mediatiedostojen vaatima codec-tuki. Mikäli häkkyrä tukee vain Microsoftin omia tiedostomuotoja, se lienee tuomittu jo ennen syntymäänsä.

Toisaalta nokkelat kotikoodarit ovat jo nyt mahdollistaneet tiedostojen reaaliaikaisen pakkauksen ja lähetyksen Xbox 360:n Media Centeriin, joten kotitekoisten tiedostomuotojen tuki Vistaan ei liene kovinkaan kaukana.

HD-videota Xbox Liven kautta?

Huomattavasti mielenkiintoisempi uutinen oli IPTV-palvelun lanseeraus Xbox 360:lle. Tämän avulla konsolin välityksellä pystyy katsomaan ”satoja TV-kanavia”, nauttien samalla Xbox Live -tuesta. Demotilaisuudessa televisiota katsellut miekkonen jutteli samaan aikaan kaverinsa kanssa Liven välityksellä ja siirtyi lopulta pelaamaan tämän kanssa Gears of Waria. Mahdollisuudet ovat kutkuttavat, mutta tämäkin palvelu elää tai kuolee lopulta sisältönsä kautta.

Hellgate London

HD-tasoinen IPTV on tulossa myös Eurooppaan, sillä Microsoft ilmoitti tekevänsä yhteistyötä British Telecomin, T-Onlinen, Deutsche Telekomin ja Swisscomin kaltaisten yritysten kanssa. Miten käy Suomen? Löytyykö yhteistyökumppaneita tai sisältöä? Maksaako kukaan vanhoista Salattujen Elämien jaksoista?

Microsoft oli joka tapauksessa voimiensa huipulla, eikä syyttä. Xbox 360 on löytänyt ihailijansa niin pelaajien kuin peliohjelmoijienkin joukosta. Sisältöä löytyy jo nyt mukavasti ja vielä positiivisemmin Microsoft ei ole lepäämässä laakereillaan. Mikäli kaikki Bill Gatesin huuruiset visiot toteutuvat, vuosi 2007 voi olla pc- ja 360-pelaajille ikimuistoinen. Seuraamme tilannetta mielenkiinnolla.