UUSIMMAT

Bitwisards – Ylen kreisikomediaa mustalla huumorilla ja ranteet auki -meiningillä

02.08.2016 10:00 | Jukka O. Kauppinen

Suomalaisen pelialan historia on pitkä ja värikäs. Sitä komedian keinoin avaava Ylen nettisarja on lyhyt mutta sitäkin värikkäämpi. Ja niin kovin osuva.

Sarjakuva- ja pelitaitelilija Miha Rinne julkaisi Matkailua pelialalla -nettisarjakuvansa ensimmäiset jaksot jo vuonna 2008. Sarjakuva oli Rinteelle tavallaan eräänlainen purkautumiskanava, jolla hän päästi ulos pelialapaineitaan. Vuosikymmenten mittaisella uralla kun on ehditty kokea kaikenlaista, niin hyvää kuin huonoakin.

Bitwisards

Matkailua pelialalla -sarjakuva tupsahti nettiin 2008 ja albumiksi 2013.

Pelialaväki otti sarjan heti omakseen, sillä tarinoiden ja hahmojen teemat tuntuivat niin kovin tutuilta. Teemat kiehuvasta, huonosti toimivasta työympäristöstä, huonoista pomoista, bisnesvenkuroinnista, ylitöistä ja päähänpotkimisista olivat niin yleismaailmallisia, että niihin oli helppo samaistua. Samalla pelikansa tunnisti äärimmilleen karrikoiduista hahmoista itsensä tai kollegoitaan.  Myöhemmin sarjakuvasta luotiin joukkorahoituksen avulla täysimittainen painettu albumi, jonka tarina meni pidemmälle kuin nettiversiossa.

Tämä laajempi ymmärrettävyys on varmasti yksi syistä, minkä johdosta Yle tarttui kulttisarjakuvaan ja päätti luoda siitä täysimittaisen nettisarjan.

Nettisarjan? Kyllä. Matkailua pelialalla -sarjakuvaan pohjautuva Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta on näet tuotannoltaan kovin nykyaikainen. Se on luotu tv-maailman mitassa lähes kengännauhabudjetilla, pienen hahmokaartin ja kevyen tuotantoryhmän voimin. Lisäksi sarjan 11 jaksoa julkaistaan kertalaakista Yle Areena -nettipalvelussa 4.8.2016, eikä tipoittain televisiossa.

Bitwisards

Bitwisards

Tv-sarjojen nettikatsomisen muutenkin yleistyessä Ylen päätös kevyestä nettituotannosta on vahvasti ajan hermolla, ja Bitwisards-sarja sopiikin nettikonseptiin täydellisesti. Noin 4-7 minuutin mittaiset jaksot ovat sekä oivallisia välipaloja, joita voi nauttia myös useamman jakson mittaisissa annoksissa. Kaikkien katsominen putkeen vaatii kuitenkin jo vähän enemmän panostusta, joskin tällöin tarinan ja hahmojen vivahteet pysyvät paremmin tuoreessa muistissa.

Bitwisardsin tuotanto on muutenkin erikoislaatuinen, sillä pientuotannon rajoitusten lisäksi se on kuin näytelty animaatiosarja. Ylen studioon rakennetun Bitwisards-pelitalon pieni toimistotila on saatu näyttämään todellista kokoaan suuremmalta, ja kohtauksia on elävöitetty animaatioilla, ajatuskuplilla ja efekteillä. Välillä hahmot jopa sinkoavat täysin animoituihin mielikuvitusmaailmoihin, aivan kuin peleissä konsanaan.

Oudointa sarjassa on silti tarina ja hahmot itsessään, osittain siksikin, että ne tuntuvat niin tosilta. Tapahtumat sijoittuvat suomalaisen pelialan varhaisiin vuosiin 1990-luvun alkupuoliskolle, ja kertovat muutaman nuoren miehen pyörittämästä yrityksestä, jolla on unelma Pelistä. Rahaa ei kuitenkaan ole ja ruokaakin on joskus pakko varastaa. Oman asunnon vuokraankaan ei ole välttämättä rahaa, joten osa porukasta nukkuu ja asuu toimistolla. Työaikoja ei ole, vaan hommia väännetään liki kellon ympäri. Sillä unelma Pelistä vaatii uhrauksia.

Bitwisards

Bitwisards

Mutta täysin dysfunktionaalinen ja kaoottinen työympäristö, sekopäiset pelintekijät ja sekopäiset pomot tekevät urakasta lähes painajaisen, jonka keskellä jaksetaan vain siksi, että Unelma elää. Jokainen koodirivi ja jokainen valmis pikseli ovat askel lähemmäs sitä päivää, kun lopullinen peli lähetetään julkaisijalle. Tietenkin postitse, kirjeenä.

Tämä on hauskaa siksi, että se on niin totta. Sekä sarjakuva että nettisarja on rakennettu kärjistetyksi draamaksi, joka kaivaa inspiraatiotaan todellisesta maailmasta. Tapahtumat ja hahmot ovat keksittyjä, mutta niissä on myös jotain käsinkosketeltavaa. Jotenkin näin ne ensimmäiset suomalaiset pelitalot toimivat. Autotalleissa ja kellareissa, rahatta, rakentaen unelmaa sossun tuella.

Kuten toisaalla kommentoin, ”Bitwisardsiin on ammennettu todellisuuden inspiraatiokauhasta ja väritetty se hauskaksi komediaksi.”

Komedian väri on paikoittaisesta ratkiriemakkuudestaankin huolimatta hyvin musta. Bitwisardsin äärimmilleen karrikoituja pelinkehittäjiä seurataan kahden ulkopuolisen dokumentaristin silmin ja kummastellaan, jotta eivätkö nämä ihmiset itse näe sitä hulluutta, jonka keskellä he elävät?

Eivät he näe, sillä heidän näkökenttänsä peittää unelma Pelistä.

Bitwisards

Bitwisards

Bitwisards ei ole dokumentti eikä historiikki, mutta se on hienosti tehty, taiten näytelty, reunoistaan sopivan rosoinen ja nörttikulttuurin äärimmilleen korostettuja kliseitä upealla tavalla pursuava sarja, jonka parissa ei voi olla hykertelemättä naurusta.

Ainakaan jos yhtään ymmärtää peleistä, pelikulttuurista tai pelientekemisestä. Oikein tarkkaavaiset fanit tulevat taatusti seuraamaan jaksoja ruutu kerrallaan koettaessaan bongata mitä kaikkea asiaankuuluvaa ja -kuulumatonta pelitalon toimistolle onkaan piiloteltu. Rekvisiitta ja ympäristö kun huokuvat myös ajankuvaa, sillä niitä kaiveltiin muun muassa Suomen pelimuseon ja allekirjoittaneen varastoista. Muutenkin sarjan ajankuva on paikoin riemastuttavan tarkka.

Luulen kuitenkin, että myös suuri yleisö löytää Bitwisardsista asioita, johon tarttua. Hyvä komedia on hyvää komediaa, ja kyllä kuvitteellisen pelitalon työkulttuurista ja ihmissuhteista irtoaa niin naurun kuin raskaan huokailun hetkiä. Voi sanoa, että sarja toimii monella tasolla.

Syvällisempää analyysiä kaipaavat voivat myös katsoa naapurikanavan tunnin mittaisen videon, jolla sarja katsotaan läpi kokonaisuudessaan ja kommentaari kulkee niin nykypäivän kuin menneenkin pelialan tapahtumien ja hahmojen kautta niinkin kauas kuin Pokemon Go -peliin. Katso video täältä.

 

 

Bitwisards-sarjan päähenkilöt: Santeri Mäntylä (CAI), Ylermi Rajamaa (Dokkaristi), Antti Vuorenmaa (Kuvaaja), Kari Ketonen (Ice Hair), Arttu Kurttila (Dr Sex Slave).

Ohjaaja Jarno Elonen, tuotanto Yle Draama yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa.

Sarja (11x6min plus Making of-jakso) esitetään Yle Areenassa 4.8.-4.9.2016.

 

Lisätietoja: Bitwisards – nuoret gurut kyberavaruudesta (Yle Areena)

Lisätietoja: Matkailua pelialalla

Lue myös: Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa

 

Bitwisards

Bitwisards

 

Muropaketin uusimmat