Uusimmat

Bizarre Creationsin historia

01.03.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Liverpoolissa päämajaansa alusta alkaen pitänyt Bizarre Creations on harvoja suuria jäljellä olevia yksityisiä pelinkehittäjiä. Tiimi on selvinnyt läpi vaikeiden aikojen, joina kymmeniä englantilaisia pelinkehittäjiä on mennyt konkurssiin. 1980-luvun lopussa perustettu Bizarre Creations on toki sekin kokenut ylä- ja alamäkiä, mutta viime vuosina se on kulkenut vahvassa myötätuulessa Project Gotham –sarjansa ansiosta.

Yritys sai virallisesti alkunsa perustaja Martyn Chudleyn lähettäessä pelidemonsa 1980-luvun loppupuolella silloiselle suurkustantajalle Psygnosikselle. Siitä alkoi useita vuosia kestänyt yhteistyö. Bizarre kehitti Psygnosikselle omalaatuisia toimintapelejä, kuten The Killing Game Show, Wiz’n Liz ja Fatal Rewind. Kaikki kolme olivat aikakaudelle ominaisia sivuttain skrollaavia toimintapelejä, mutta Bizarren pelit erottuivat teknisen erinomaisuutensa ohella myös omalaatuisella huumorillaan.

Psygnosis vakuuttui tuolloin viisihenkisen Bizarre Creationsin osaamisesta ja päätti antaa PlayStationin myötä ryhmälle enemmän vastuuta. Bizarre iski Psygnosiksen kanssa kultasuoneen PlayStationille julkaistulla F1:llä. Bizarre kehitti peliä Psygnosiksen ja Sonyn rahoituksen turvin peräti 14 kuukautta, jona aikana tiimi laajentui 11-henkiseksi. Lopputulos oli monien mielestä siihen asti paras F1-videopeli, joka oli samalla osoitus PlayStationin tehokkaista ominaisuuksista. Pelin 3d-grafiikka oli aikaansa nähden erinomaista ja pelin tuotantoarvot huimat. Soundtrackilla kuultiin kitaravirtuooseja Steve Vaita ja Joe Satriania. Kommentaattoreita oli mukana useammastakin maasta. Suomi ei vielä tässä vaiheessa lukeutunut edustettuihin kommentaattorivaihtoehtoihin.

F1 oli vuonna 1996 Euroopan myydyin videopeli, ja vuonna 1998 julkaistu jatko-osa F1’97 menestyi sekin hyvin. F1’97:n tiiviin kehitysajan aikana Psygnosiksen vastuulla ollut pelintestaus jäi vähäiseksi, minkä johdosta pelin myyntiversiosta löytyi lukuisia pahoja virheitä, joista Bizarre sai yksin syyt niskoilleen. Tämä vaikutti osaltaan siihen, että Segan kolkutellessa Bizarren ovea ryhmä päätti siirtyä työskentelemään Segan kanssa ja jättää Psygnosis- ja Sony-yhteistyön taakseen.

Bizarren Segan Dreamcast-konsolille kehittämää Metropolis Street Raceria esiteltiin sen kehityksen aikana useaan otteeseen. Tämä johti osaltaan siihen, että MSR:n ajoneuvojen ajomallia sekä fysiikkamallinnusta ohjelmoinut Matt Birch kaapattiin työskentelemän Electronic Artsille uuden Formula One -pelisarjan pariin. Tässä oli suurin syy siihen, miksi MSR:n kehitysaikataulusta lipsuttiin. Projektin alussa enemmän suunnittelijan roolissa ollut Chudley aloitti Birchin lähdön jälkeen MSR:n teknologian rakentamisen lähes täysin alusta.

Bizarre jakautui MSR:n tuotannon aikana kahteen ryhmään. Toisen tiimin käsialaa oli Acclaimin julkaisema persoonallinen hyppely- ja räiskintäpeli Fur Fighters. Yhteistyö Sonynkin kanssa jatkui Treasure Island -pelillä, joka oli juuri Fur Fighters -tiimin käsialaa.

Metropolis Street Racer jäi Dreamcastilla sarjan ainoaksi peliksi, mutta sarja jatkuu Xboxilla Project Gotham Racing -sarjan muodossa. Valtaosa Segan Euroopan pelinkehitysosaston nokkamiehistä, kuten Mark Mazlovics, siirtyi Dreamcastin parista Xboxille. Tämä selittää osaltaan sitä, miksi Bizarre sai jatkaa kevyesti uudelleen nimettyä autopelisarjaansa Microsoftin hoteissa.

Project Gotham Racing julkaistiin Xboxin lanseerauksen yhteydessä vuonna 2001. Jatko-osa ilmestyi 2003, ja sen jälkeen jo 120-henkiseksi laajentunut Bizarre keskittyi Project Gotham Racing 3:n tuotantoon. Toinenkin, toistaiseksi salainen peli, on kehitteillä.

Bizarre Creations on edelleen perustajiensa omistuksessa, joskin viime vuosina yhteistyö Microsoftin kanssa on tehnyt siitä yksinoikeudella Xboxille pelejä suunnittelevan ryhmän.

Thomas Puha

Bizarre Creationsin peligrafia

1988
Commodore 64
Combat Crazy

1990
Amiga, Atari ST, Megadrive
The Killing Game Show / Fatal Rewind

1993
Megadrive
Wiz’n Liz

1996
PlayStation, pc
Formula One

1997
PlayStation, pc
Formula One’97 Championship Edition

2000
Dreamcast
Metropolis Street Racer

2000
Dreamcast, PlayStation 2
Fur Fighters, Fur Fighters: Viggos Revenge

2001
Xbox
Project Gotham Racing

2002
PlayStation 2
Disney’s Treasure Planet

2003
Xbox
Project Gotham Racing 2

2005
Xbox 360
Project Gotham Racing 3