Blobo – suomalainen superpallo haastaa Wii Sportsin

09.10.2009 13:45 | Tero Lehtiniemi

Wiin musertavan suuresta suosiosta osakiitos kuuluu mitä selkeimmin laitteen mukana tulevalle Wii Sportsille ja sen jatko-osille. Oikeaakin hikeä kirvoittavat pelit ovat viimein onnistuneet siinä mitä monet pelit ovat aiemmin yrittäneet: tehneet pelaamisesta kansanomaista olohuonehupia koko perheelle.

Nyt monia varmaan kiinnostaa, että Wii Sports on saamassa yksinkertaisen ja ennen kaikkea halvan haastajan. Monille on ehkä vielä tärkeämpää se, että tuote ja sen pelit ovat täysin suomalaista tekoa.

Suomalaisen Ball-It-firman Blobo on todellinen superpallo. Perusoletuksena noin muutaman senttimetrin halkaisijan omaava laite toimii taskussa mukana kulkevana askelmittarina, joka mittaa henkilön ulkoillessa kuluttamat kilokalorit.

Tämä on kuitenkin vain lähtökohta. Laite pitää sisällään paljon muuta. Ensinnäkin se mittaa liikettään sekä pituus- leveys ja korkeussuunnissa, jolloin sen vauhtia ja mittaamaa matkaa voidaan hyödyntää peleissä. Lisäksi se mittaa varsin tarkasti käyttäjänsä käden tasapainoa, ominaisuus joka on yllättävän tärkeä kuten pian tulemme huomaamaan.

Muutkin ominaisuudet ovat paperilla varsin vakuuttavia: askelmittarina laitteen akun lataus kestää päiviä, pelikäytössäkin useita tunteja. Laite ladataan verkkovirrasta eikä siinä ole ensimmäistäkään nappulaa. Laite kommunikoi tietokoneen kanssa bluetoothin ja levyllä toimitettavien ohjelmien kautta. Kuulostaa varsin vakuuttavalta, eikö?

Miten homma sitten oikein toimi käytännössä? Kävimme ottamassa selvää, minkälaisen tuotteen Ball-It ja suomalaisen pelibisneksen merkittävimpiin nimiin kuuluva Red Lynx ovat saaneet aikaiseksi.

Superpallona luoksesi pompin

Ensikosketus Bloboon on vakuuttava. Kevyt pallo on kooltaan sopiva ja joustaa ulkopintansa kautta niin, että se sujahtaa vaivattomasti vähän tiukempiinkin housuihin. Laite myös tuntuu yllättävän kestävältä ja myös mitä ilmeisemmin on sitä: laite oli onnistuttu hajottamaan vasta, kun aikuinen mies paiskannut sen betonilattiaan täydellä voimalla. Blobon kotiinsa hankkimista miettivien siis ei  tarvitse pelätä, että esimerkiksi jälkikasvu onnistuisi rikkomaan laitetta ainakaan kovin helposti.

Minkälaisia pelejä täysin näppäimettömällä pallolla sitten voi pelata? Tällä hetkellä urheilupelejä. RedLynxin tekemä, laitteen mukana toimitettava kuuden pelin paketti sisältää osittain tuttuja, osittain tuntemattomia lajeja.

Wii Sports Resortin tutuiksi tekemien jousiammunnan ja koripalloilun lisäksi kotimaista urheilusavottaa on piristetty karatella, pituushypyllä, juoksulla ja mäkihypyllä. Miten homma sitten oikeastaan toimii?

Pääsääntöisesti pelit ovat yksinkertaisia, toisin sanoen helposti omaksuttavia. Helppous on itsessään väärä sana, koska pelit sisältävät myös parempia pistepalkintoja antavia vaikeampia vaikeustasoja, jolla on merkitystä erityisesti jousiammunnassa. Pahimmilla vaikeustasoilla jo ennestään käden vapisemista varsin tarkasti mittaavan ominaisuuden merkitys korostuu, ja napakymppejä oli ensikokeilulla turha toivoa.

Pääosin pelit siis toimivat yhden-kahden liikkeen varassa. Koripalloa pelataan heittämällä Blobo ilmaan. Heiton korkeutta voi hienosäätää heiton voimakkuuden lisäksi ottamalla pallon kiinni eri korkeuksissa. Karate mittaa käden luonnin nopeutta ja reaktioaikaa, kun taas jousiammunnassa Blobo pyritään pitämään mahdollisimman tasapainossa napakympin saamiseksi.

Astetta mielenkiintoisemmaksi Blobo muuttuu kuitenkin kolmen muun pelin myötä. Koska Blobo mittaa askelia ja nopeutta, on sen avulla mahdollista toteuttaa myös anaerobista liikuntaa vaativia pelejä. Perusjuoksussa Blobo laitetaan taskuun, ja Blobo mittaa sekä jalkojen nopeutta että juoksun rytmitystä. Pituushyppy yhdistää tähän vielä suorituksen lopussa tehtävän hypyn, jonka suorituksen laite myös luonnollisesti mittaa.

Ehkä haastavin ja mielenkiintoisin lajeista on kuitenkin mäkihyppy. Suomen eräs kansallisurheilu on pyritty mallintamaan mahdollisimman tarkasti: vauhdinoton ja tasapainon lisäksi myös hypyn voimakkuudella ja lopussa tehtävällä alastulolla on merkitystä. Vakuuttavaa ja kunnon tulosten saaminen on yllättävän haastavaa.

Miten tulevaisuus?

Blobo julkaistaan mitä ilmeisemmin tämän kuun aikana. Yhden laitteen ja pelin hinnaksi on kaavailtu noin viittäkymmentä euroa. Kun moninpeli onnistuu vielä yhdellä laitteella, muodostuu kotimaisen olohuoneurheilun hinta huomattavasti Wii-pakettia edullisemmaksi. Myöskään minkäänlaisia sensoreita ei tarvita, vaan laite kommunikoi tietokoneen kanssa bluetoothin kautta.

Pelit ovat graafiselta ulkoasultaan suhteellisen yksinkertaisia, mutta tämän ymmärtää: peli on optimoitu niin, että sen täytyisi olla pelattavissa myös useimmilla miniläppäreillä.

Kaiken kaikkiaan Blobo on varsin vakuuttava paketti. Kestävä, varsin vakuuttavaa teknologiaa sisältävä laite, jonka pelit ovat sekä edullisia että helposti lähestyttäviä. Sen askelmittarina ja peleissä pelaajan pituuden ja painon mukaan mittaava kalorikulutus on varmistettu Työterveyslaitoksella, joten laitteen antamille kalorimäärille voi luottaa hyvillä mielin.

Vaikka Blobon tulevaisuus on hyvin pitkälle vielä epävarma, lähtökohdat ovat ainakin kunnossa ja muutaman tunnin mittainen kokeilu jätti jälkeensä positiivisen vaikutelman. Laitetta tullaan todennäköisesti markkinoimaan asianmukaisella tehokkuudella, mutta investointina laite on joka tapauksessa keskimääräisen videopelin hintainen, ja näin sopii helposti myös niihin koteihin, joihin ei syystä tai toisesta kaivata isompaa pelilaitetta.

Blobo tulee myyntiin lokakuun aikana. Laitteen voi jo ennakkotilata esimerkiksi Verkkokaupasta 54,90 euron hintaan.

Artikkelin valokuvat: Joel Haverinen.

 

Tekijä: Ball-It/RedLynx
Julkaisija: Ball-It
Testattu: PC
Tulossa: PC
Pelaajia: 1-3
Pelin kotisivu: http://www.bloboshop.com
Tero Lehtiniemi

 

Blobon pelien laitevaatimukset:

  • Windows XP SP2 tai Windows Vista
  • Prosessori 1,6 GHz
  • 512 Mt muistia
  • 150 Mt kiintolevytilaa
  • Bluetooth

 

Lue myös

Forza Motorsport 3 – ensikosketuksessa ajopelien uusi kuningas osa 1

Mini Ninjas (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Need For Speed: Shift (PC, PS3, Xbox 360)

PSP Go – Sonyn uusi taskukonsoli ensitestissä

Sega Mega Drive Portable – testissä taskukokoinen Mega Drive

Ubisoft tekee Assassin’s Creedistä lyhytelokuvia – eDomen leffahaastattelussa Assassin’s Creedin tekijät

Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

 

Muropaketin uusimmat