Borderlands 2 -ensikosketus – isompi, laajempi ja parempi

17.04.2012 15:08 | Simon Elo

Dome kävi keväisessä Lontoossa tutustumassa Borderlands 2:een, joka on jatkoa vuonna 2009 julkaistulle hyvin menestyneelle räiskinnälle. Gearbox ei ole päästänyt itseään jatko-osaa tehdessä helpolla, vaan luvassa on kaikilla mittareilla astetta huikeampi kokemus, joka yhdistää räiskintää roolipelielementteihin.

Laajempi värimaailma

Suurin osa alkuperäisestä Borderlandsista sijoittui ruskealle ja aika tylsän näköiselle aavikolle, mutta jatko-osassa onkin niin vihreitä laaksoja kuin lumisia kukkuloitakin. Pelaan toisen journalistin kanssa yhteistyötilassa. Kieli on yhteinen, joten yhteistyö jopa sujuu. Olemme korkealla kukkulalla ja tapaamme alkuperäisestä Borderlandsista tutun kaverin Mordecain. Hänen lintuystävänsä Bloodwing on siepattu, joten velvollisuus kutsuu. Tällä kertaa maailman asukit saattavat jopa lähteä pelaajan matkaan oppaiksi, mikä tekee pelistä kertaheitolla elävämmän.

Kaukana siintää vanhan sotilastukikohdan sammaleinen ja raunioitunut kupoli. Matkaamme kolkon näköiseen tukikohtaan, jonka ulkopuolella kohtaamme lentäviä vihollisia, joihin on vaikea osua tarkasti. En vain pidä nopeasti ympäriinsä lentävistä vihollisista. Samalla kimpussamme on raskaasti aseistettu robotti, jota ei pidäkään suoraan tuhota, vaan ensin saada se toimintakyvyttömäksi. Kun se onnistuu, korjaajarobotit avaavat raskaan portin, jolloin pääsemme pujahtamaan siitä tukikohtaan. Erilaisia vihollisia ja tilanteita on ilahduttavasti jo näin lyhyessä ajassa.

Sotilastukikohdan vaarallisten petojen osasto on täynnä vangittuja eläimiä. Ei liene yllätys, että jokin menee pieleen ja pian pedot hyppivät kiinni niskavilloihimme. Kun viimein pääsemme Bloodwingin selliin, jäljellä on vain höyhen. Hänet on ilmeisesti siirretty toiseen paikkaan. Sen sijaan että pelaajaa ohjeistettaisiin palaamaan Mordecain luokse kertomaan asiasta, kuten alkuperäisessä pelissä todennäköisesti olisi käynyt, saamme uuden johtolangan lintusen olinpaikasta.

 

Kevin Duc, pelin graafisesta tyylistä vastaava taiteilija

Paranee kertaheitolla

Samalla kun hoidimme tehtäviä kiinnitin huomioni pelattavuuteen. Se on jämäkkää ja tähtääminen juuri oikeanlaista, mutta hypyt näyttivät testiversiossa koomisen korkeilta. Aseiden äänet tuovat mieleen lähinnä hernepyssyn, joten siihen toivoisi parannuksen lopulliseen versioon. Uusi oivallus on kaverin herääminen henkiin, kun tämä on haavoittuneena maassa. Se ei vielä ole sinänsä uutta, mutta tapa on – tuhoa lähin vihollinen ja se palkitaan ylösnousemuksella. Viholliset kuuluvat erilaisiin ryhmiin, jotka saattavat myös tapella keskenään. Lentävät viholliset hyökkäävät robottien kimppuun, kun nämä jätit törmäilevät niihin vahingossa. Kaikenlaista odottamatonta ja hauskaa voi tapahtua eikä sitä onneksi ole kahlittu liikaa.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Oli sitten kyseessä saumattomat valikot tai yksityiskohtaisemmat hahmot, kaikki näyttää heti ensinäkemältä paremmalta kuin alkuperäisessä Borderlandsissa Siinä oli hieno Mad Max -vaikutteisen kuuman ja kuivan aavikon tunnelma, joten on mielenkiintoista nähdä, että pystyykö Gearbox yltämään tunnelmassa samalle laatutasolle. Testin perusteella se on täysin mahdollista, sillä ympäristö on monipuolisempaa. Cel-shading-tekniikkaa käytetään jälleen ja se näyttää huikealta. Jos näkee pelikaverinsa hahmon ja tämä on valikossa, hahmon naaman edessä on hologramminäyttö. Borderlands 2 on täynnä pieniä, mutta elintärkeitä yksityiskohtia.

Kehittämisen varaa

Alkuperäisessä Borderlandsissa taistelu tuntui kankealta ja itseään toistavalta. Vihollisten tekoäly oli ennalta-arvattavaa ja ne sai lahdattua helposti käyttämällä sitä asetta, mikä nyt kulloinkin sattui matkasta löytymään. Borderlands 2:ssa tilanne on aivan toinen. Viholliset ovat nyt fiksuja ja vaarallisia ja pakottavat pelaajan toimimaan taktisesti. Tämä tekee yhteistyöpelitilasta, siitä syystä miksi useimmat peliä pelaavat, entistä palkitsevampaa.

Ensimmäisen osan hahmoluokat ovat saaneet lähtöpassit ja tilalla on neljä uutta veikkosta tykinruuaksi – commando, assassin, gunzerker ja siren. Näistä testisessiossa oli mukana kaksi jälkimmäistä. Gunzerkerilla on erikoistaito käyttää kahta asetta samaan aikaan ja kaikki hänen kykynsä on suunnattu mahdollisimman tehokkaaseen aseenkäyttöön. Siren on salaperäinen hahmoluokka, joka pystyy nostamaan vihollisen ilmaan ja tainnuttamaan tämän – pelkällä ajatuksen voimalla. Hahmon kykyjen kehittyessä samalla taidolla voi parantaa liittolaisia. Assassin voi tehdä itsestään kopion hämätäkseen vastustajia ja commando voi asettaa tykkejä haluamiinsa paikkoihin – jopa seinälle tai kattoon, kun vain hahmon kyvyt riittävät.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Borderlands 2 on merkittävä parannus pelillisesti ja visuaalisesti alkuperäisestä, eikä vain isompi, laajempi ja äänekkäämpi. Näin jatko-osa täytyy tehdä, minkä myös Gearbox tuntuu ymmärtävän. Jatko-osa sopii paremmin myös yksinpelaavalle, joka saa oman tarinatilan.

Borderlands 2 julkaistaan 21. syyskuuta PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle.

 

Borderlands 2

Tekijä: Gearbox Software

Julkaisija: 2K Games

Testattu: Xbox 360

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – 21.9.2012

Pelaajia: 1, 2-4 (jaetulla ruudulla, internetissä)

Pelin kotisivu:http://www.borderlands2.com

Simon Elo

 

Lisää aiheesta

Borderlands (PC, PS3, Xbox 360)

Borderlands on peli, joka tuntuu nettikeskustelujen perusteella yllättäneen monet perusteellisesti. Vaikka minun kaverilistallani moni odottikin peliä innolla, harva oikeastaan tiedosti, mistä siinä on kyse. Ei ihme, sillä kyse ei suinkaan ole mistään tuikitavallisesta tusinaräiskinnästä, vaan persoonallisuutta löytyy.

Lue myös

Far Cry 3 -ensikosketus osa 1 – terveisiä täältä paratiisisaarelta, painajaissaarelta

Far Cry 3 -ensikosketus osa 2: Massive tykkää liekeistä ja räjähdyksistä

MechWarrior: Living Legends on huikea ’Mech-moninpeli

SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelu – teimme todellisen spec ops -pelin

Tom Clancy’s Ghost Recon: Future Soldier – haastattelussa räiskintäpelin pääsuunnittelija

Witcher 2 Enhanced Edition -haastattelussa pelisuunnittelija Marek Ziemak

 

Keskustelu

Saisi se split-screen tulla viimein myös PC-versioonkin edes vapaavalintaisena patchina, eikä jättää pois. Miksi ihmeessä pitää karsia ominaisuuksia (paitsi tehovaatimusten suhteen?)?. Tietokone kiinni telkkariin ja valinnaisella ohjain/näppäimistö/hiiri-yhdistelmällä pelaamaan kavereiden kanssa.

”Niin, en minäkään ymmärrä kuka tällaisia laatupelejä pelaa jollain paskalaatikolla.”

Vähän nyt kuitenkin arvostusta kanssaihmisille. Se millä itsekukin pelaa, on hänen oma valintansa perusteista riippumatta.

-jok

@7. Niin, en minäkään ymmärrä kuka tällaisia laatupelejä pelaa jollain paskalaatikolla.

”lol, linkkejä mitkä menee minne sattuu”

Olipas jännä linkki. Korjasin ja vähän vinkkasin Simonia katsotaan minne jutun linkit oikein osoittavatkaan…

-jok

Jepjep. Internetsistä vähän vilkuilin ja näyttäisihän tuo split-screen mukana olevan, jopa onlinetilassa. Hienoa hienoa.

-”Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)”

Ei kai tämä nyt tarkoita sitä että splitscreeniä ei tule? Taidan olla ainoa tuttavapiiristäni jolta löytyy boxi, ja ykkösosaa on tullut tykitettyä satoja tunteja kavereiden kanssa samalta ruudulta. Aiemmin tämä oli vielä varma hankinta, mutta jos tuota splitscreeniä ei löydy, niin joutunee harkitsemaan jo vähän vakavammin.

lol, linkkejä mitkä menee minne sattuu ja postauksessa kirjoitetaan puutahienää ? nyt hei jotain ruotia hommaan :/

” Uusi oivallus on kaverin herääminen henkiin, kun tämä on haavoittuneena maassa. Se ei vielä ole sinänsä uutta, mutta tapa on – tuhoa lähin vihollinen ja se palkitaan ylösnousemuksella” mut siis hei, olihan ekassakin kyseinen systeemi, otit tarpeeks damageee tainutuit- lahtasit vihun ja jatkoit matkaa ? mikä tossa on niin uutta ?

@3
Mahtavaahan tuo Love Letter on lukea ja hienoa että PC:tä tuetaan paremmin. Silti on hiukan koomista, että tälläiset asiat mitkä olivat jokin aika sitten sanomattakin selviä juttuja joudutaan ikään kuin ”keksimään uudelleen”. Niitä luetellaan nyt ominaisuuksina vaikka ne ovat olleet vuosia täysin päivänselviä juttuja.

Eipä silti, erittäin hyvä että Gearbox kuitenkin ottaa PC-pelaajat huomioon, se kun ei kuitenkaan enää ole itsestään selvää nykyisin, valitettavasti.

Linkki menee ihan muualle kuin pelin kotisivulle.
Ja kait tää nyt on tulossa PC:llekin? onko tuo päivämäärä vain noille konsoleille?

”Jatko-osa sopii paremmin myös yksinpelaavalle, joka saa oman tarinatilan.”
Uuh jeah. Itse kun tykkään pelata pääasiassa ”forever alone” tilassa on tuo erittäin tervetullut tieto. Kyllä Borderlands ykköstäkin yksin pystyi pelaamaan, mutta olihan se aika autio ja eloton paikka kun ei meinannut NPC-hahmojakaan erottaa taustasta. Niissä kun oli eloa noin pahvilaatikon verran. Oikein hyvältä kuulostaa.

Muropaketin uusimmat