Uusimmat

Burnout CRASH – haastattelussa mies päättömän kolarointipelin takaa

02.10.2011 16:32 Jukka O. Kauppinen

Aivan äskettäin PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle digiostoksena julkaistu Burnout CRASH tarttuu yhteen Burnout-sarjan hassuimmista ja samalla suosituimmista alipeleistä. Näet siihen kunnon kaarojen risteysromutusta tarjonneeseen kolarointitilaan.

Nyt Criterion on työstänyt liikennekaheloinnista ihan ikioman pelinsä. Sen kunniaksi saimmekin haastateltavaksemme pelin luovan tuottajan Richard Franken, joka on ollut Criterionilla jo yhdeksän vuoden ajan. Franke on ahkeroinut joka ikisen Burnoutin parissa aina Burnout 3: Takedown -pelistä saakka. Lisäksi Franke on tehnyt muun muassa pelejä Black and Need for Speed: Hot Pursuit.

Burnout Crash on ilmeisesti kaikkien aikojen ensimmäinen Criterionin peli, joka julkaistaan ainoastaan ladattavana pelinä. Millaisia haasteita tämä toi teille ja tekisittekö saman uusiksi?

Kyllä vain, ensimmäinen latauspelimme tuotti todellakin joitakin erikoisia haasteita. Mutta itse sanoisin, että latausjulkaisussa on myös paljon hyviä puolia. Luulen myös, että ladattavista peleistä tulee tulevaisuudessa aina vain yleisempiä, jopa normi, joten teemme varmasti näitä lisääkin.

Richard Franke, Criterion

Jouduitteko tekemään kompromisseja, kun ahdoitte peliä ladattavan kuosiin? Tai toiko se teille myös mahdollisuuden tehdä aivan uudenlaisia juttuja?

Jouduimme toki priorisoimaan asioita, kun peli oli kooltaan niin paljon pienempi. Päätimme pitää tekijätiimin pienenä ja pitää grafiikat yksinkertaisina niin, että voisimme keskittyä nimenomaan pelattavuuden hiomiseen. Ja kyllä meistä tuntuu, että tämä lähestymistapa on onnistunut.

Kuvakulman muutos on toki selvä ero aiempaan. Se myös vihjaa aiempaan pelaamisen aikakauteen, kun pelitkin olivat yksinkertaisempia. Onko Crash mielestäsi yksinkerttaisempi kuin edeltäjänsä?

Crashin piti olla aina peli, johon voi tarttua helposti. Crashailuosiot ovat myösolleet Burnout-peleissä yksi kaikkein suosituimmista osioista. Peli suunniteltiinkin sellaiseksi, että siinä on yksinkertaisen pelattavuuden ohessa myös riittämiin syvyyttä. Vaikka kontrolleina ovat vain vasen tikku ja yksi nappi ja ideakin on vain räjäyttellä ja häiriköidä liikennettä, niin silti pelin pisteytyksessä on enemmän syvyyttä ja vaihtelua kuin yhdessäkään aiemmassa Burnoutissa.

Burnout 3:n crash-tila lienee ollut Crash-pelin suurin esikuva. Mitä asioita otitte siitä tähän peliin?

Crashailu oli aivan mahtavaa Burnout 3:ssa! Kuten muissakin romutusta sisältäneissä peleissä. Mutta ne olivat aina pikantti mauste varsinaiseen kilpa-ajamiseen, eikä niitä siten voitu kehittää täysimittaiseksi omaksi pelikseen. Halusimme siirtää uuteen peliin aivan ehdottomasti Crash-tilan vibat ja hauskuuden, samoin crashbreakerin ja aftertouchin fyysisen luonteen.

Niiden lisäksi otimme todella paljon vaikutteita ihan perinteisistä flippereistä. Mietimme miten niissä voidaan luoda yksinkertaisesta fysiikkaan pohjautuvasta pelistä syvä ja merkityksellinen pelielämys, minkä jälkeen sitten rakensimme sen päälle paljon lisää. Lopputulos on jotain, joka muistuttaa Burnoutien crash mode -pelitilaa mutta jossa on paljon enemmän kerroksia.

Lopputulos on Burnout CRASH!, pääsarjan spinoffi. Criterion toki tekee parhaillaan seuraavaa isoa blockbuster-hittiä, mutta meistä on mahtavaa kun voimme kokeilla näin erilaisia ideoita .

Xbox-versiossa on myös Kinect-tuki?

Sen tekeminen oli todella mahtavaa. Silloin oli tosi kivaa tulla aamuisin töihin. Mietimme ensin pitkän listan erilaisia eleitä, joita pelaajat saattaisivat käyttää. Tiivistimme listan sitten kuuteen kaikkein käyttökelpoisimpaan ja hauskimpaan eleeseen. Ja siinä on Kinectin idea. Hauskuus, se miten ihmiset tekevät itsestään positiivisella tavalla hölmöjä pelatessaan ja sitten on sinun vuorosi…

Kinectillä pelaaminen on niin helppoa ja intuitiivistä, ja sen lisäksi Kinect-eleemme tuntuvat olevan pelaajista todella selkeitä ja helppotajuisia. Niinpä olemme pystyneet ylipuhumaan kenet tahansa pelaamaan.

Omat suosikkini ovat muuten muninta, jossa pelaajan täytyy kirjaimellisesti leikkiä munivaa kanaa sekä tulipallo. Kukapa ei haluaisi viskoa ympäriinsä valtaisia tulipalloja?

Yksi varhaisista Project Natalin demoista oli Burnout Paradisen pelattava demo. Käytettiinkö sitä millään tapaa hyödyksi?

Se oli itse asiassa Microsoftin käsialaa. Me kyllä autoimme sen tekemisen alkuvaiheissa ja olimme oikein innoissamme. Se tapahtui kuitenkin kauan ennen kuin meillä oli edes Kinect-kehitystyökaluja, mutta kyllähän se aukaisi silmämme sen laitteen mahdollisuuksista.

Millaista Crashin kehitys oli? Onko siitä mitään hassuja tarinoita?

Pienellä tiimillä tekeminen mielestäni aina kätevämpää. Se helpottaa yhteydenpitoa muihin ja rakentaa todellista tiimihenkeä. Kun Criterion kehitti samaan aikaan Hot Pursuitia, joka oli valtavasti isompi projekti, niin meidän täytyi yrittää pitää oma tiimimme mahdollisimman pienenä, ettemme vain haitanneet Hot Pursuitin kehittämistä.

Ja hauskoja juttuja… No, kun työstimme pelin Kinect Party -ominaisuutta, niin neljä tai viisi ohjelmoijaamme istuivat niin lähekkäin, että he ohjasivat vahingossa toistensa pelejä. Se oli kuin virtuaalinen twister.

Mikä on tiimin paras pistemäärä? Anna meille jokin haaste, jota tavoitella!

Suurin tavoitteemme Criterionilla on yrittää liittyä 200:n klubiin. Eli yrittää kerätä 200 miljoonaa dollaria Pile-Up-tehtävässä. Tähän mennessä luultavasti neljä meikäläistä on onnistunut siinä.

 

Burnout CRASH

Tekijä: Criterion

Julkaisija: EA

Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360

Muuta: Ladattava peli, hinta 800 MS-pistettä tai 9,99 euroa

Pelaajia: 1, 2-?

Pelin kotisivu: http://www.criteriongames.com/CRASH/

Jukka O. Kauppinen & XCN

 

Lue myös

Forza Motorsport 4 -ensikosketus osa 1: sinun näköisesi ajopeli?

Forza Motorsport 4 -ensikosketus osa 2: Top Gear -komiikkaa autopelissä

Gioteck HF-2 FPS Controller – tosimiehen FPS-ohjain?

Might & Magic Heroes VI – tuottaja kuulustelussa

Resident Evil: Operation Raccoon City -ensikosketus – selviytymiskauhusta zombieräiskeeksi

Silverlit 3D Twister – radio-ohjattava leluauto

Steelseries Spectrum 7XB – langatonta kuulokelaatua Xbox-pelaajalle