Uusimmat

Call of Duty 4: Modern Warfare loikkaa toisesta maailmansodasta nykyaikaan

13.11.2007 13:40 Markus Muhin

Call of Duty –sarja on tarjonnut toisen maailmansodan melskeeseen sijoittuvien FPS-pelien ystäville monia onnen ja hekuman hetkiä. Kukapa voisi unohtaa esimerkiksi ensimmäistä kokemustaan puna-armeijan soltun arkipäivästä Stalingradin raunioiden keskellä?

Nyt Call of Dutyt kuitenkin astuvat aivan uusille poluille. Sarjan neljäs osa, Modern Warfare, siirtyy nimensä mukaisesti nykyaikaan. Luvassa on kahinaa niin Lähi-idässä kuin Venäjällä. Saimme haastateltavaksemme Infinity Ward –studion Robert Bowlingin, joka kertoo pelin saloista.

Robert, vastaapa rehellisesti – oletko kyllästynyt kyselyihin siitä, että onko toisen maailmansodan ammuskeluista loppumassa puhti?

Rehellisesti sanottuna tietenkin olen. Mutta minusta mistään pelikonseptista ei voi loppua puhti, en usko että se voisi olla mahdollista pelisuunnittelun alalla. Mikä tahansa konsepti voi olla kamala, riippumatta onko se tehty kerran vai kaksikymmentä kertaa.

Samalla mikä tahansa konsepti voi olla vuoden peli ensimmäisellä tai 20. kerralla. En usko meidän lipsuneen kertaakaan A-luokan peleistä, kun kyseessä ovat olleet loistavat toisen maailmansodan ammuskelut. Olen varma, että olisimme voineet tehdä samasta aiheesta vielä monia hyviä pelejä. Kyseessä oli enemmänkin halu haastaa itsensä luopumaan kaikista vanhoista konsepteista ja aloittamaan täysin alusta.

Kertoisitko Modern Warfaren tuotannosta? Ja miksi Infinity Ward ei työstänyt Call of Duty 3:sta?

Ajatus Call of Duty 4: Modern Warfaresta syntyi varhain. Infinity Wardin ydintiimi on jo pitkään halunnut päästä tekemään Modern Warfaren tapaista peliä. Varsinainen pelin kehittely alkoikin jo Call of Duty 2:n jälkimainingeissa.

Kaksi erillistä tiimiä on työskennellyt yksin- sekä moninpelin parissa alusta asti. Tämän ansiosta pelin jokaista osiota on voitu työstää ja hioa mahdollisimman hyvin. Tämän takia emme työskennelleet Call of Duty 3:n parissa, sillä halusimme keskittyä kokonaan Call of Duty 4: Modern Warfareen sekä käyttää pelin kehitykseen mahdollisimman paljon aikaa. Lyhyesti sanottuna kyse oli päällekkäisistä aikatauluista.

Treyarch teki loistotyötä Call of Duty 3:ssa, samalla kun me työstimme salassa Call of Duty 4: Modern Warfarea.

Mehän olemme tehneet toiseen maailmansotaan perustuvia pelejä pidempään kuin todellinen sota aikoinaan kesti. Modern Warfaren myötä tiimi saattoi suunnitella uutta tarinaa kunnolla alusta alkaen. Pelissä käydään fiktiivistä sotaa fiktiivisillä taisteluilla ja hahmoilla, joissa on vahva nykyajan sotien realismin tuntu.

Call of Duty on aina ollut tunnettu historiallisesta täsmällisyydestään – miten tämä sovitettiin uuteen fiktiiviseen ympäristöön?

Vaikka tarina kertookin fiktiivisistä tapahtumista, niin pelin toiminta ja skenaariot ovat aivan yhtä todenmukaisia kuin aiemmissa peleissämme olleet historialliset taistelut. Kyse on edelleen jalkaväestä marssimassa ja taistelemassa hyvin koulutettuja ja varusteltuja vihollisjoukkoja vastaan.

Käytimme myös paljon aikaa varmistaaksemme, että kaikki pelissä on mahdollisimman tarkkaa ja todenmukaista. Tapasimme USA:n laivaston sotilaita ja kävimme Kaliforniassa paikallisessa armeijan tukikohdassa, jossa seurasimme heidän tankkiyksikkönsä harjoituksia. Kuvasimme ja tarkastelimme heidän käyttäytymistään sekä otimme motion capture –materiaalia. Kävimme myös ampumaradalla, jossa muun muassa kuvasimme kaikki pelissä käytettävät aseet, jotta saisimme niihin täydellisen tuntuman sekä äänen.

Kaikella Call of Duty 4: Modern Warfaressa on perustansa todellisuudessa. Pelaaja käyttää virtuaalisia versioita oikeista aseista oikean maailman skenaarioissa. Se ei ole kovin kaukana siitä mitä Call of Duty –peleiltä on totuttu odottamaan. Tällä kertaa vain saimme ohjat käsiimme ja rakensimme toiminnan ympärille loistavan juonen, emmekä toimintaa historiallisen juonen ympärille.

Pelaajat saavat käyttöönsä laajan valikoiman aseita, joita on tällä hetkellä käytössä ympäri maailmaa. Pelaajalla on mahdollisuus muokata ja modifioida aseita omaan makuunsa sopivaksi, luoden monia eri tapoja pelata taisteluja läpi. Tämä on mahdollista niin yksin -kuin moninpelissäkin. Yksinpelissä kohtaa kuitenkin kovaa vastarintaa, jota varten on hyvä olla käytössä erikoisempia aseita kuten FGM-148 panssarintorjuntaohjus, joka on suunniteltu iskemään tankin heikoimpaan kohtaan, sen huippuun.

Kertoisitko hieman Modern Warfaren konfliktin taustoista. Mistä saatte inspiraationne?

Pelin aikana astutaan monen erilaisen sotilaan saappaisiin. Yksi heistä on alokas USA:n merivoimien osastossa, joka taistelee militantteja vastaan Lähi-idässä. Samaan aikaan Venäjällä äärikansallinen liike pyrkii saamaan maansa taantumaan takaisin Stalinin aikaan. Pelissä seurataan vuorotellen merivoimien edesottamuksia Lähi-idässä ja brittien SAS-erikoisjoukkoja Venäjällä. Pelaajan taistellessa tietään kampanjan läpi selviää hiljalleen, että nämä täysin erilaiset konfliktit liittyvät jotenkin toisiinsa, kun polut ja juonenlangat alkavat kohdata.

Minkälaisia etuja nykyaikaan sijoittuminen tarjoaa pelattavuuden kannalta?

Modern Warfaressa meillä on tilaisuus esitellä paljon hienoja ominaisuuksia, jotka käyttävät hyväkseen nykyaikaisia aseita ja taktiikoita. Pelaajat voivat esimerkiksi kutsua avukseen monenlaisia tukijoukkoja. Niihin kuuluvat esimerkiksi strategiset ilmaiskut vihollislinjoja pehmittämään tai helikopterituki, joka tarjoaa suojatulta ja auttaa jalkaväkeä.

Yksinpelissä tukijoukkoja voi käyttää aina tietyissä kampanjan kohdissa, mutta moninpelissä ilmaiskut ja helikopterit ovat osa uutta tapposarja-palkinto-systeemiä, jossa pelaaja palkitaan kolmen, viiden ja seitsemän tapposarjoista – jos hän vain selviää hengissä.

Käytämme pelissä myös erityistä ammuksen läpäisymallinnusta. Siinä otetaan huomioon käytetyn aseen ballistiikan ja voiman suhde ympäristöön. Tällöin tehokkaampi ase pystyy läpäisemään helpommin ohut tai heikot materiaalit, kuten puun, laastin tai ohuen metallilevyn. Tämä muuttaa koko moninpelin luonteen. Pelaajan täytyy todella ottaa huomioon ympäristö ja käytettävä ase. Tulitaistelussa ei ratkaise enää pelkkä suojautuminen, vaan pikemminkin hyvän suojan löytäminen.

Mitä haasteita tämä luo grafiikan, äänen ja pelattavuuden tasapainotuksen kannalta?

Tasapainottaminen on aina hyvin tärkeää moninpeleissä, sen onnistuminen tai epäonnistuminen on kriittistä pelin kannalta. Call of Duty 4:ssä käytämme uutta järjestelmää nimeltään Create A Class, jonka avulla pelaajat voivat kustomoida hahmonsa omaan pelityyliinsä sopivaksi valitsemalla asekantamuksen sekä kolme lisäetua.

Koska moninpelissä on yli 30 asetta, on tärkeää että pelaaja osaa yhdistellä niitä sopivasti. Aseita, varusteita, erikoiskranaatteja ja etuja voi tasapainotella helpommin sekä create a class -järjestelmässä että oletusluokissa tekemällä siitä ‘ota / anna’ suhteen. Jos pelaaja esimerkiksi haluaa todella voimakkaita varusteita, kuten M203-kranaatinheittimen, ei vastaavasti voi ottaa kahta sinkoa.

Call of Duty –sarja on aina tarjonnut pelaajille useita erilaisia hahmoja ja rooleja. Pitääkö Modern Warfare yllä tätä perinnettä?

Kyllä, tarjolla on paljon erilaisia tyylejä, joilla pelaaja voi taistella vihollista vastaan. Kerroin jo aiemmin siitä, miten pelissä astutaan sekä USA:n laivaston että brittien SAS:n sotilaan saappaisiin. Vaikka molemmat joukot taistelevat eri tavoin, on tarjolla myös erityisiä tehtäviä, joissa pelaaja voi taistella myös muilla sotilailla.

Esimerkiksi yhdessä osiossa ollaan AC-130 –lentokoneen ohjaaja, joka tukee rynnäkkökoneellaan jalkaväen sotilaita. AC-130-kone on käytännössä taivaalta kuolemaa kylvävä peto, joka syytää tulta 25-, 40- ja 105-millimetrin tykeillään. Tarjolla on myös monia takauma-tehtäviä, joissa otetaan vihollislinjojen taakse jääneen kahden miehen tarkka-ampujatiimin rooli.

Ympäristöt ovat hyvin erilaisia. Brittien SAS:lla pidetään matalampaa profiilia ja yritetään pysyä näkymättömissä tunkeuduttaessa vihollislinjojen taakse. USA:n laivaston joukoilla on suoraviivaisempi lähestymistapa, johon sisältyy ilmaiskuja ja rankkoja maastotaisteluja.

Pystyykö pelaaja ohjaamaan tai komentamaan kulkuneuvoja?

Yksinpelissä on useita tehtäviä joissa ajoneuvot ovat keskeisessä osassa. Kuten mainitsin, pelaaja muun muassa lentää AC-130-lentokonetta. Tämän lisäksi pelistä löytyy pari muutakin ajoneuvotehtävää.

Trailereista saa sen käsityksen, että Modern Warfaressa oleva konflikti laajenee ydinsodaksi. Onko se totta? Millainen kokemus tämä on pelaajalle?

Parempi etten kommentoi tästä mitään.

Millainen rooli yksiköillä on Modern Warfaressa? Oletteko laajentaneet taktisia vaihtoehtoja?

Päähenkilö ei ole mikään yksinäinen tee-se-itse-sankari. Hän on sotilas eivätkä sotilaat taistele koskaan yksin. Päähenkilön edetessä kampanjassa on hänellä aina liittolaisia tukenaan. Pidämme ideasta laittaa pelaaja tavallisen jalkaväkisotilaan rooliin, joten hän ei koskaan ole johtaja, joka kertoo ryhmälle mitä heidän pitää tehdä.

Modern Warfaressa pelaajan yksikkö on hyvin tunnistettava ja sen jäseniin on helppo samaistua. Pelaaja alkaa välittää sen jäsenistä ja oppii tuntemaan heidän nimensä. Pelin aikana oppii myös tuntemaan heidän persoonallisuutensa eikä kukaan heistä ole vain nimetön asetoveri joka tulee ja menee.

Kuinka onnistunut viimeinen betatesti oli?

Xbox 360:llä suoritettu julkinen betatesti oli suuri menestys. Moninpelistä saamamme palautteen ansiosta ehdimme hioa ja virittää pelikokemusta ennen pelin julkaisua. Pelaajayhteisö on ollut tärkeä moninpelin muotoutumisessa. Tutkimalla betan tuloksia pystyimme päättelemään mitkä ominaisuudet olivat eniten pelaajien mieleen ja hiomaan peliä vastaavasti.

Miten Call of Duty –sarja jatkuu? Onko mahdollista että seuraavat pelit käsittelevät muita aikakausia?

Tässä vaiheessa minusta kaikki on mahdollista. Tärkein tavoitteemme on joka tapauksessa nostaa rimaa edelleen ja tehdä pelejä, joista niin me kuin pelaajatkin olemme innostuneita. Kaikesta huolimatta vain sillä on oikeasti väliä.

 

Call of Duty 4: Modern Warfare on saatavilla PC:lle, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Pelistä on tehty versiot myös DS:lle ja kännyköille.

Kiitämme XCN-verkosta yhteistyöstä haastattelun toteutuksessa.

 

Lue lisää eDomesta

Call of Duty (N-Gage)

Call of Duty (PC)

Call of Duty: United Offensive (PC)

Call of Duty 2 (PC, Xbox 360)

Call of Duty 3 (PS2, PS3, Xbox, Xbox 360)

Call of Duty vaihtaa aikakautta

Tarkempia tietoja Call of Duty 4:stä

Toista maailmansotaa nextgen-meiningillä: Call of Duty 3 ja Medal of Honor: Airborne

Seuraavan Call of Dutyn pitäisi sijoittua...

Katso tilanne vastaamatta