UUSIMMAT

Call of Duty Modern Warfare 3 Xbox 360 Wireless Headset With Bluetooth

12.12.2012 14:00 | Juho Anttila

Xbox 360 on mitä mainioin laite, myös ja erityisesti verkkopelaamiseen, mutta valitettavasti kaikki konsolin oheislaitteet eivät ole siitä parhaasta päästä. Kyllä, puhun konsolin mukana tulevasta kuulokemikrofonista, joka on luvalla sanoen surkea.

Onneksi rahalla saa ja hevosella pääsee. Jos oletuslaite ei täytä laatuvaatimuksia, löytyy markkinoilta rahaa vastaan parempia vaihtoehtoja. CoD-sarjan ystäville suunnattu Modern Warfare -teemainen Bluetooth-kuulokemikrofoni on yksi tällainen laite.

Modern Warfare 3 näkyy itse asiassa vain vekottimen visuaalisessa ilmeessä. Pohjimmiltaan kyse on Microsoftin virallisesta Bluetooth-kuulokemikrofonista, joka on maalattu MW3-teemaa seuraillen. Lisäksi mukana tulee latauskoodeja MW3-henkisten avatar-varusteiden lunastamiseksi. Kaikki tämän artikkelin tekniset huomiot kelpaavatkin sellaisenaan myös Microsoftin vastaavaan tavalliseen Bluetooth-kuulokemikrofoniin.

Paketista paljastuva laite on tyylikkään pienikokoinen, jopa hillitty. Pituutta kuulokemikrofonilla on noin kuusi senttiä, korkeutta kaksi senttiä ja paksuutta sentin verran, itse kuulokkeen kohdalta toki hieman enemmän. Alkuperäinen laite on musta, MW3-brändätty versio on koristeltu tyylikkäällä maastohenkisellä kuvioinnilla. Vastoin pelkoja kuviointi on hillitty eikä hyppää häiritsevästi silmille, vaikka CoD-sarja ei kuuluisikaan suurimpiin suosikkeihin.

Paino korvalla

Kuulokemikrofoni ripustautuu korvalle muovisella lenkillä, kun taas kuulokeosa nojaa korvakäytävän aukkoa vasten. Muovilenkki on mahdollista asentaa myös niin päin, että oletusarvoisesti oikealle korvalle asettuvaa laitetta voidaan käyttää vasemmalla korvalla, mutta silloin MW3-teema ja alkuperäisen laitteen Xbox 360 -teksti menevät väärin päin.

Laitteen sujauttaminen korvalle on hieman vaivalloista, mutta kun lenkin saa pujotettua korvalehden ympärille, lepää palikka paikallaan suhteellisen huomaamattomana. Kuulokeosaa pehmentävälle kumilenkille tulee paketin mukana kaksi eri kokoista vaihtopalaa, joilla tuntuman saa hiottua korvan koon ja oman mieltymyksen mukaiseksi.

Yhdistäminen Xbox 360 -konsoliin on tehty mahdollisimman helpoksi. Pari löytyy samalla tavalla kuin peliohjaintakin yhdistäessä: painamalla yhdistä-nappulaa vuoron perään molemmissa laitteissa. Tämän jälkeen kuulokemikrofoni on valmis käytettäväksi.

Kun laite käynnistetään, se voidaan liittää mihin tahansa konsolille kirjautuneeseen ohjaimeen. Ohjain on myös vaihdettavissa yhdellä napinpainalluksella. Kulloinkin valittu ohjain näkyy samanlaisena vihreänä valona, jonka olemme tottuneet näkemään Xbox 360 -ohjaimissa. Ohjaimen vaihtamiseen tarkoitettu nappula on sijoitettu kuulokkeen sille puolelle, joka lepää päätä vasten, joten käytön aikana ohjaimen vaihto ei onnistu kovinkaan helposti. Toisaalta mieleen ei ihan heti tule tilannetta, jossa moista temppua edes tarvitsisi päästä tekemään.

Äänenvoimakkuuden säädin on sijoitettu kuulokemikrofonin ylälaidalle. Kytkin on tuntumaltaan hieman tunnoton, mutta ei sentään toivoton. Painalluksista saa korviinsa piipittävän palautteen, joten viestin tietää ainakin menneen perille. Mikrofonin mykistävä kytkin on kätketty laitteen kannen alle ja se aktivoituu kantta painamalla. Tätä ominaisuutta ei tuoda tarpeeksi selvästi esille laitteen käyttöohjeissa ja toiminto löytyikin lopulta vahingossa.

Selkeä mutta hiljainen

Itselläni on tähän mennessä ollut lähinnä huonoa onnea Xbox 360 -mikrofonien kanssa. Oletuslaite on surkea ja aiemmin testissä ollut Gears of War 3 -kurkkumikrofoni sai äänen kuulostamaan lähinnä kellarissa huutelulta. Tähän verrattuna Bluetooth-mikrofoni on positiivinen yllätys.

Pelikavereilta saadun palautteen perusteella ääni kuului kirkkaana ja häiriöttömänä eivätkä ylimääräiset taustaäänet päässeet häiritsemään kommunikaatiota. Ainoa valituksen aihe oli äänenvoimakkuus, joka jäi kommenttien perusteella rahtusen alhaiseksi.

Koska laite on langaton, vaatii se toimiakseen akun. Kestoa huville luvataan yhdellä latauksella kahdeksan tunnin verran. Todellisuus jäänee hieman tämän alle, mutta ainakaan testisessioiden aikana virta ei päässyt loppumaan. Lataaminen onnistuu kätevästi mukana tulevalla, USB-porttiin kytkettävällä telakalla ja temppu kestää noin kahden tunnin ajan.

Koska kyse on Bluetooth-laitteesta, voi kuulokemikrofonia käyttää myös puhelimessa. Tällöin laite on vaihdettava Bluetooth-tilaan laitteen alalaidalla sijaitsevasta valitsimesta. Muuta ei tarvita ja testipuhelimena käytetty HTC Desire löysikin kuulokemikrofonin vaivattomasti.

Laite toimii puhelimen kanssa aivan yhtä hyvin kuin konsolillakin. Ääni on selvä ja häiriötön. Ainoa pieni ongelma on jo aiemminkin mainittu lievä hiljaisuus. Joka tapauksessa Microsoftin kuulokemikrofoni toimii erinomaisesti myös puhelimen hands free -laitteena ja mikä parasta, vaihto toiminnosta toiseen onnistuu yhdellä vivulla. Toisin kuin joitakin laitteita, tätä vekotinta ei tarvitse yhdistää uudelleen vaihdettaessa pelikonsolilta puhelimelle ja takaisin.

Puhuttiin sitten MW3-brändätystä tai paljaasta versiosta, Microsoftin uusi Bluetooth-kuulokemikrofoni on varsin mainio laite. Oikeastaan ainoa valituksen aihe on laitteen suhteellisen suolainen hinta. Kuutisenkymmentä euroa tuntuu kalliilta investoinnilta siitäkin huolimatta, että laite toimii hyvin sekä konsolilla että puhelimen kaverina.

 

Call of Duty Modern Warfare 3 Xbox 360 Wireless Headset With Bluetooth

Valmistaja: Microsoft
Saatavilla: Xbox 360
Hinta: noin 50 euroa

Muropaketin uusimmat