UUSIMMAT

Circuit.fi –simutalli avattiin Helsingissä aurinkoisissa merkeissä

30.04.2007 16:00 | Mikko Rekola

27. päivä huhtikuuta avautui Suomeen uudenlainen viihdekeskus. Helsingin Pitäjänmäkeen sijoittuva Circuit.fi niminen projekti avasi ovensa yleisölle. Projektin takaa löytyy muun muassa kilpakuskeja. Tarjolla on kuusi simulaattoria, jotka on kytketty toisiinsa tarjoamaan realistista rata-autoilua GTR 2 –ajosimulaation parissa. Saavatko kartingradat kovan haastajan, vai kilpaileeko yritys enemmänkin kodin PC-pelaajia vastaan?

Huhtikuun viimeinen perjantai oli poikkeuksellisen lämmin, uusi viihdeprojekti oli alkamaisillaan. Juhlapaikalle saavuttaessa rakennuksen pihaan oli pystytetty iso teltta. Ennen kuin väki ehti simulaattoreiden luo ihailtiin teltan antimia. Esillä oli amerikkalainen autoteollisuuden jalokivenä tunnettu Dodge Viper. Paljon huonommaksi ei jäänyt Esa Schroderuksen Ferrari F360 N-GT, jonka huippunopeus on kunnioitettavat 302 km/h. Pihan aarteiden tutkiskelun jälkeen oli aika suunnata pääkohteeseen.

Itse ajorakennus on suunniteltu elegantiksi. Hämärä ja erikokoisia informaationäyttöjä täynnä olevassa racingcornerissa on hyvä tunnelma. Isot, 42-tuuman plasmanäytöt ja kotijakkaroita suuremmat kilpaistuimet näyttävät lupaavilta.

Simulaattoreista kiinnostuneet huomaavat välittömästi tutun yksityiskohdan ratista. Muutama vuosi takaperin ilmestynyt Logitechin ja legendaarisen MOMO:n yhteistyönä tuottama ratti on täälläkin käytössä. Tosin tällä kertaa vain ratti on vakiotuotteesta, muu on ahkerasta rakentelusta johtuen uutta.

Innokkaan toimittajan loikkaaminen puikkoihin ei ole aivan yksinkertainen tehtävä. Ensin on kiivettävä sivulta ylös ja ujutettava koivet kohti kiilteleviä polkimia. Urakka muistuttaa oikeaa kilpa-autoilua niin hyvässä kuin pahassa. Onneksi turvavöitä ei tarvita tällä kertaa. Istuin on todella jämäkkä ja polkimet tuntuvat tunnokkailta. Kytkin puuttuu ja jalat asetetaan kartin

Pikaisen ihmettelyn jälkeen komentokeskuksesta pyöräytetään GTR2 päälle ja säädetään asetukset kuntoon. Tällä välin pelaaja ehtii siirtää polkimet sopivaan asentoon ja laittaa päähänsä kuulokkeet. Ensimmäiset hetket ratissa ovat hysteeriset kovasta melusta johtuen. Pelaaja kuitenkin ymmärtää pikaisesti, ettei tällä kertaa tarvita kytkintä vaan baanalla paahtaminen sujuu ilman kolmatta poljinta.

Racinghenkeä henkeen ja vereen

Ajaminen aiheuttaa jo ensimmäisen kierroksen aikana addiktion. Kun kuuntelee Dodge Viperin kehräystä ja vääntää rattia vastaan tiukassa mutkassa alkavat ensimmäiset hikikarpalot ilmestymään otsalle. Kookas ja kirkas näyttö muodostaa toimivan vastakohdan pimeähkölle huoneelle. Tosielämän ja pelin erot katoavat nopeasti, kun korville asetetut kuulokkeet vielä peittävät ulkoiset äänet. Vaikka omat kierrosaikani olivat lähinnä aneemisia, niin tunnelma oli vakuuttava noin kymmenen minuutin ajosession jälkeen.

Jos viereisessä autossa olisi istunut kaveri, niin olisimme taatusti jälkikäteen kertailleet miten vedin viimeisen mutkan kolmosella renkaat ulvoen. Olin äsken ollut aivan varmasti Viperin ratissa, väittäköön muut mitä muuta tahansa. Ajaessaan ei yksinkertaisesti tuntenut missään vaiheessa pelaavansa jotain autopeliä. Ei, tämä oli auto eikä mikään tietokone.

Ajaminen on haastavaa, mutta samalla palkitsevaa. Asetuksia ja pelin säädöksiä voi muutella ennen kisaa, näin saadaan porukalle sopiva annos realistisuutta.

Olen kokeillut vuosien varrella useita simulaattoreita, mutta Circuit.fi:n luoma simulaattoriympäristö on ehdottomasti kärkipäästä. Jää nähtäväksi miten pelaajat ottavat vastaan uudenlaisen viihdemuodon, jota ei kotikoneella saavuteta. Simulaattorit ovat lyhyen kokeilun perusteella tukevia ja tarjoavat kovan haasteen erilaisille kartingradoille ja kotisimulaattoreille. Projektin menestys on kuitenkin asiakkaiden harteilla. On kiinnostavaa seurata miten uudenlainen viihdemuoto otetaan vastaan ja kuinka moni ratin taakse uskaltautuu.

Testi ajettiin SimBinin GTR 2 –simulaattorilla. PC-pohjaisissa simulaattoreissa voidaan toki ajaa muitakin ajopelejä ja tekniikka mahdollistaa myös pelikonsolien liittämisen, jos esimerkiksi omaa tilaisuutta järjestävä asiakas niin haluaa.

Alkuvaiheessa Circuitin tarjonta on suunnattu yritysasiakkaille mutta jatkosuunnitelmissa on myös ajohupailun tarjoaminen laajemmallekin yleisölle.

Lisätietoja: http://www.circuit.fi/

Lue lisää eDomesta

Helsingissä avataan autosimulaattorien kilpatalli

GTR 2 (PC)

Kuvia GTR 2 -ajosimulaatiosta