Uusimmat

CM Storm Octane: halpa hinta, mutta millainen laatu?

17.07.2015 16:00 Miikka Lehtonen

Pelinäppäimistöissä on viime vuosina ollut trendinä siirtyminen mekaanisiin näppäimiin. Siinä missä muutamaa vuotta sitten mekaaniset näppikset olivat harvinaisia, nyt kuvio on miltei päinvastainen: miltei jokainen firma pyrkii pätemään mekaanisilla ja aina vain hintavammilla näppäimistöillään.

Niinpä kun vastaan tulee pelikäyttöön tarkoitettu kalvonäppäimistö, joka tulee samassa paketissa hiiren kanssa, olin hieman skeptinen. Skeptisyys ei ainakaan siitä vähentynyt, kun paketin hintalappu selvisi: voiko viidellä kympillä muka oikeasti saada hyvän, tai edes käyttökelpoisen hiiren ja näppiksen?

Coolermaster on minulle firma, jonka tuotteet ovat tutumpia siinä itse PC-tornissa. Kotelot, jäähdyttimet, virtalähteet ja muut ovat ihan tunnettuja juttuja, mutta aina kun vastaan tulee Coolermasterin näppäimistö tai hiiri, aivojeni rattaat pyörähtävät kierroksen tyhjää.

Kenties en ole asenneongelmani kanssa yksin, sillä Coolermaster markkinoi nykyään pelivehkeitään CM Storm –nimellä. Samaiseen linjastoon kuuluu myös testiin osunut CM Storm Octane –paketti, joka sisältää todellakin pelinäppäimistön ja –hiiren. Ja hintalappu on ostopaikasta riippuen viiden kympin luokkaa, eli samaa tai halvempaa tasoa kuin useat tunnetumpien valmistajien pelkät hiiret.

Voiko tämä yhtälö muka oikeasti toimia?

Kalvosulkeiset

Hintalapun perusteellakin olisi pitänyt olla selvää, että Octanen pelinäppäimistöstä ei mekaanisia kytkimiä löydy. Viime vuosina mekaaniset kytkimet ovat nostaneet nopeasti suosiotaan lukuisien pelaajien huomattua, että ne tarjoavat mukavuutta ja ennen kaikkea kestävyyttä. Mutta samalla myös hintaa, eikä ollut mitenkään realistista odottaa kombopaketin näppäimistöstä mekaanisia kytkimiä.

Rehellisesti sanoen edellisestä kalvonäppäimistöstäni on jo aikaa, sillä itsekin kuulun mekaanisten kytkinten kulttiin. Omassa aktiivikäytössäni on ollut jo jokusen vuoden mainio Duckyn Shine v2, jolle ei ole hevillä löytynyt verrokkia: se ei pröystäile pitkällä ominaisuuslistalla, vaan laadulla.

Eipä niitä ominaisuuksia hirvittävästi löydy myöskään Octanen näppäimistöstä. Ei ohjelmoitavia makroja tai muuta ihmeellistä, ainoastaan multimedianäppäimet, eli mahdollisuus skippailla biisistä toiseen ja säädellä äänenvoimakkuutta omilla näpysköillään. Peruskamaa, mutta täytyyhän odotukset kalibroida kohdalleen hintalapun mukaan.

Octane-paketin näppäimistö on ulkoasultaan kulmikas ja särmikäs. Paketin kannessa kehutaan valoefektejä, mikä yhdistettynä teräviin kulmiin tuo heti mieleen, että ehkä näppäimistölle ja hiirelle on haettu hieman nuorempaa yleisöä.

Ensimmäiset käyttökokemukset olivat kuitenkin hämmentävän miellyttävät. Octanen näppäinten tuntuma tuo mieleen Cherryn MX Brown –kytkimet: painettaessa tuntuu pieni pehmeästi napsahtava vastus. Liikerata on ehkä vähän pitempi kuin soisin, mutta tuntuma on silti ihan mukava. Kirjoittelin näppäimistön avulla useamman pitkän tekstin ja pelailin Final Fantasy XIV:n ohella Heroes of the Stormia ja Zigguratia. Kaikki sujuivat hyvin: sormet löytävät näppäimet, eikä kalvonäppäimistöjä usein riivaava yhtäaikaisten nappien painorajoituskaan tullut vastaan.

Kokonaisuutena paketin näppäimistö oli siis iloinen yllätys. Mutta entä hiiri?

Transformers!

Ensivilkaisulta hiiri vaikuttaa aika perustason pelihiireltä, eli kulmia ja reunoja löytyy yllin kyllin. Hiiren keskivaiheilla on outo syvennys, jonka funktiota ihmettelin kytkiessäni rottaa koneeseen. Ja sitten se selvisi: syvennyksessä on vihaisen näköiset silmät, kuin Transformers-robotin päässä konsanaan. Voi luoja, anna minun kaikki kestää!

Jos Octane-paketin näppäimistö pääsi kovaan kouluun haastaessaan Ducky-näppiksen, ei hiirikään  helpolla selvinnyt: sen edeltäjä oli Steelseriesin erinomainen Rival-hiiri. Näppiksen tavoin hiirikin on peruskamaa: kaksi painiketta, painettava ja pehmustettu rulla, peukalon – oikean käden, sori vasuriveljeni – alla kaksi lisänappia. Niin, ja hiiren päällä kaksi pienempää painiketta, joiden tietenkin oletin kontrolloivan hiiren lukutarkkuutta tai liikenopeutta.

Olin puoliksi oikeassa: ylempi painikkeista hyppäilee neljän pika-asetuksen välillä. Niistä ensimmäinen on niin herkkä, että hiirimatto riittää juuri noin viiden sentin matkaan ruudulla. Toinen on ihan käytettävä ja kaksi viimeistä niin hypernopeita, että kursori vain vilisee silmissä. Toisin sanoen neljästä asetuksesta yksi on käytettävä. En ainakaan itse löytänyt mitään keinoa ohjelmoida hiirtä tai muutella pika-asetuksia, joten näillä mennään.

Mutta, nappejahan oli kaksi. Mitä se toinen sitten tekee? No se tietenkin muuttaa niiden silmien väriä! En vitsaile: näppiksen tavoin hiirestäkin löytyy seitsemän eri väriä, joilla ilmaista ainutlaatuisuuttaan.

Suurin ongelma hiiressä ei ole suinkaan lukupää, joka on ihan asiallinen, vaan fyysinen suunnittelu. Sen kulmikas design kun ei sovi käteeni lainkaan. Tosin jälleen kerran verrokkina on toki se Steelseriesin Rival, mikä edustaa mielestäni sitä hiirisuunnittelun kirkkainta kärkeä myös fyysisiltä yksityiskohdiltaan.

Mutta eipä Octanen hiiri toki sinänsä Rivalin kanssa kilpailekaan. Tai ei ainakaan haluaisi. Kieliihän siitä hintalappukin: Rival-hiiri yksistään maksaa enemmän kuin Octanen hiiri ja näppäimistö yhteensä.

Nyt pääsemmekin sitten siihen arvostelun filosofiseen osastoon, jossa pohdin, onko sillä lopulta mitään väliä. Jos olisin itse ostamassa hiirtä ja näppäimistöä, maksaisin ilomielin sen Rival-hiiren hinnan sen tarjoamasta käyttökokemuksesta. Octanen näppäimistön kanssa voisin ihan hyvin elää, ainakin jonkin aikaa. Historia on nimittäin osoittanut, että jos halvat näppikset ovatkin ihan hyviä tuntumaltaan, ne ovat myös lyhyitä käyttöajoiltaan. Parin viikon testin perusteella on toki mahdoton sanoa mitään konkreettista, mutta enpä yllättyisi, jos Octanen näppis parin kuukauden jälkeen alkaisi prakailla.

Mutta se on vain spekulaatiota. Itse sijoittaisin ohjainlaitteisiini enemmän, mutta jos konebudjetti on karkaamassa käsistä ja jostain pitää säästää, Octane tarjoaa yllättävän käytettävän kokonaisuuden. Enpä olisi uskonut!

 

CM Storm Octane

Valmistaja: Cooler Master

Hinta: 55-60 euroa

Lisätietoja: http://gaming.coolermaster.com/en/products/keyboards/octane/