Uusimmat

Colossal Cave Adventure – ensimmäinen seikkailupeli

28.05.2008 15:00 Muropaketin toimitus

Sain äidin vierailusta hyvän tekosyyn siivota hieman. Käteeni osui pölyinen paperituloste 1980-luvulta – lapsena kokeilin CP/M 2.20 -käyttöjärjestelmän tulostusominaisuutta pelaten Mikroilijat ry:ltä saamani Adventure-tekstipeliä.

Tarkoitan sitä aitoa ja alkuperäistä, eli alun perin William Crowtherin tekemää Colossal Cave Adventurea. Tämä oli myöhemmin Mindscapena tunnetun The Software Toolworksin tuottama 8080/Z80-prosessoreille käännetty versio. Mutta mikä ihmeen Adventure? Mikä ihmeen tekstipeli?

Ennen graafisia seikkailupelejä, kuten vaikkapa King’s Quest- ja Leisure Suit Larry -sarjoja, niin seikkailupelit kuin suuri osa muistakin peleistä oli tekstipohjaisia. Pelit eivät välttämättä käyttäneet edes minkäänlaisia tulostuksenohjauskomentoja, vaan ruudulle tuli tekstimuotoinen kuvaus pelimaailmasta ja pelaaja kirjoitti omat komentonsa pelille englanniksi.

Suuri osa peliajasta kuluikin sopivien komentojen etsiessä tai pelin parserin kanssa tapellessa. Toki monissa peleissä oli aivan poikkeuksellisen hyvä tulkki, joka ymmärsi kokonaisia selväkielisiä lauseita.
Klassisten seikkailupelien tunnetuimpiin edustajiin kuuluivat Infocomin Zork-sarja, Douglas Adamsin kirjan pohjalta tehty Hitchhiker’s Guide to the Galaxy sekä Melbourne Housen julkaisema The Hobbit.

Tekstipohjaisten pelien tekeminen ei vaatinut tietokoneelta paljon, joten moni ohjelmoija kirjoitti nuoruudessaan BASIC-kielisiä seikkailupelejä. Julkaisipa Amersoft suomenkielisen seikkailupelien ohjelmointia käsittelevän kirjankin, jonka esimerkkeinä oli kolme laajaa BASIC-kielistä seikkailua Sinclair ZX Spectrumille.

Ennen Infocomin ensimmäistä peliä, Zorkia, yhdysvaltalainen opiskelija William Crowther ohjelmoi PDP-10-suurtietokoneelle Colossal Cave Adventuren. Vuonna 1976 julkaisu peli oli täysin tyylipuhdas synnyttämänsä genren edustaja: se kuvasi tekstillä maailman, jossa pelaaja liikkui. Pelaaja kirjoitti toimintaohjeet.

Crowther ja hänen vaimonsa harrastivat luolien tutkimista ja siten tunsivat Kentuckyssa sijaitsevan laajan Mammoth Caven luolajärjestelmän, joka päätyi Colossal Cave Adventuren pelimaailmaksi. Don Woods, joka tunnetaan myös INTERCAL-ohjelmointikielen keksijänä, kehitti pelistä uuden version, johon hän Tolkien-fanina lisäsi haltioita ja peikkoja.

Seikkailupelit eivät olleet pikkulasten pelejä – ne vaativat pelaajaltaan luetun ymmärtämistä, loogista päättelykykyä ja hyvää muistia. Minulle Adventure oli tuolloin liikaa, en päässyt peliin sisälle, kuten kenties tulosteistakin käy ilmi. Muistan kuitenkin oppineeni pelistä sanat snail ja ditch, jotka katsoin sanakirjasta. Monelle muulle esimerkiksi Leisure Suit Larry on toiminut kannustimena englannin oppimiselle – muutenkin kuin tuhmien sanojen kohdilla.

ADHD-sukupolvelle saattavat seikkailupelien rauhallinen tempo ja älyllinen luonne kuitenkin vaatia keskittymiskykyä enemmän kuin plakkarista löytyy. Vaikka toivo ei eläisi, elävät Adventurenkin monet käännökset netissä ja kiinnostuneet voivat tutustua tähän pelimaailman neandertaaliin tutustua – jopa Windows-käännöksenä!

Wikipedia-artikkeli: http://en.wikipedia.org/wiki/Colossal_Cave_Adventure
Windows-versio pelistä: ftp://ftp.ifarchive.org/if-archive/games/pc/adv_crowther_win.zip
Pelin alkuperäinen lähdekoodi: http://jerz.setonhill.edu/if/crowther/
Pelin ja oikean luolan vertailua: http://www.digitalhumanities.org/dhq/vol/001/2/000009.html

Lue lisää eDomesta

Al Lowe: uusi Larry ei kuulosta seikkailupeliltä

Alternative Partyn historia järjestäjien silmin

Pinball Hall of Fame – flipperimuseo Las Vegasissa

Lue myös

Pelaaminen lähestyy suosiossa television katselua

Kitaristilegenda Slash kehuu pelejä ja pelaamista