Creative HS-930i – saako rahalla laatua?

26.07.2010 16:00 | Miikka Lehtonen | 218

Maailmaan mahtuu monenlaisia nappikuulokkeita, joiden laatu vaihtelee laidasta laitaan, näennäisesti hinnasta riippumatta. Suuri hintalappu ei takaa äärimmäistä kuuntelunautintoa, mutta yleensä sillä saa sentään kiinnostavia ominaisuuksia ja hyvää laatua.

Halvemmista nappikuulokkeistaan tunnettu Creative lähtee jahtaamaan high end –markkinointa vajaan 100 euron hintaisilla HS-930i-kuulokkeillaan, joiden mainostetaan olevan nimenomaan iPhonea varten tehdyt. Nätti design, hyvät ominaisuudet, mutta millainen on ääni?

Olen viimeisten vuosien aikana kokeillut jos jonkinlaisia kuulokkeita, lähinnä sen takia, että minua pitkään palvelleet ja hyväksi havaitsemani kuulokkeet levisivät, eikä valmistaja enää myy niitä. Niinpä olen eeppisellä questilla uuden suosikkiparin perässä.

Viimeisen vuoden ajan luottonappieni roolia ovat hoitaneet Sennheiserin CX-300:t, joissa yhdistyvät hyvä laatu, hyvä design ja halpa hinta. Tuplasti kalliimmat Creativet saavat siis tehdä ylitöitä, jos mielivät vakuuttaa minut siitä, että minun kannattaisi sijoittaa euroni tuplasti nykyisiä kalliimpiin kuulokkeisiin.

Hyvää designia

Ensivaikutelma on ainakin positiivinen: hopeanväriset kuulokkeet näyttävät läpinäkyvän valkoisine nuppeineen hyvältä. Johto on mukavan pitkä ja kuulokkeet on suunniteltu niin, että niitä voi joko käyttää perinteisinä nappikuulokkeina tai niin sanottuina over ear –kuulokkeina, jolloin johto vedetään ylös korvalehden takaa ja pujotetaan sitten ylhäältä paikalleen. Tällöin ainakin teoriassa luurien pitäisi pysyä paremmin paikallaan vaikka juostessa.

Paketissa tulee mukana myös kätevä suojapussukka, johon luurit saa suljettua kun niitä ei käytä. Itse en moista juuri jaksanut, vaan kuulokkeet roikkuivat kaulalla kun eivät olleet korvissa. Jo tätä kautta kävi selväksi, että Creative on ainakin korjannut yhden perinteisen lastentautinsa: napit eivät ole hajonneet mystisesti kolmen kuukauden testissä, vaikka niitä on käytetty aktiivisesti ja mitenkään suuremmin suojelematta.

Kuulokkeiden kiinnostavin ominaisuus on sisäänrakennettu mikrofoni, joka on pultattu kiinni oikean korvan kuulokejohtoon. Mikrofonikotelossa on yksi nappula, joka käytöstä riippuen toimii joko play/pause-nappina tai vastaa puhelimeen. Toimivuus oli luokkaa 50-60: kaverilta lainatussa iPhonessa nappi toimi kuten pitikin: musiikki pysähtyi ja alkoi, puhelin vastasi. Omassa iPod Touchissani nappi ei kuitenkaan toiminut edes pausena.

Sen sijaan oli ihan mukava yllätys, että Android-kännykässäni kuulokkeet toimivat täysin, joten niitä päästiin testaamaan ihan puhelinkäytössä, jossa ne toimivat asiallisesti. Vastaus onnistuu kuten pitääkin ja äänenlaatu on puhelinkäyttöön riittävä. Vaikka sitä ei uskoisi, mikrofonissa on sen verran jytyä, että se pystyy kaulalta poimimaan äänen tarpeeksi hyvin vaikka ulkoilmassa.

Mukana on myös välikappale, jolla kuulokkeiden liittimen saa jaettua kuuloke- ja mikrofoni-liittimiin esimerkiksi PC-käyttöä varten. Mutta kaikki tämä on toissijaista siihen tärkeimpään kysymykseen verrattuna: miltä ne kuulostavat?

Vaihtelevaa äänenlaatua

Testijaksolla oli todellakin pituutta hieman tavallista enemmän, sillä HS-930i oli käytössä kolmisen kuukautta. Sinä aikana kuuntelin niillä toki useammankin levyn, mutta arvostelukäyttöä varten ääntä vertailtiin muihin kuulokkeisiin seuraavilla levyillä.

  • Sabaton: Coat of Arms
  • Ugress: Reminiscience
  • Garbage: Garbage
  • The Darkest of the Hillside Thickets: Shadow Out of Tim
  • Master and Commander: The Original Soundtrack

Näin testausta varten pyrittiin saamaan hieman kaikenlaista musiikkia, mikä osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi. Konemusiikissa kuulokkeet toimivat mainiosti eikä soundissa ollut valittamista. Myös perinteisesti erottelutaajuus-testeihin käyttämäni Master and Commanderin soundtrack toimi kuten pitikin: musiikin joukosta pystyy erottamaan jousen kosketukset sellojen kielille ja muut pienet taustaäänet, joiden olemassaoloa ei tusinakuulokkeilla edes huomaa.

Ongelmia tuli kuitenkin Sabatonin myötä. Ruotsalaisbändin sotametalli on täynnä raskaita bassoja ja soundi on muutenkin jyrisevä. Tai sen pitäisi olla. HS-930i:llä äänimaailma on auttamattoman pliisu, sillä kuulokkeiden bassotoisto ei ole kummoinen.

Tämän voisi hyväksyä jos kuulokkeet paikkaisivat basso-ongelmiaan toistamalla korkeammat äänet erityisen puhtaasti. Näin ei kuitenkaan ole , sillä kun tilalle vaihtoi reippaasti halvemmat Sennheiserin CX-300:t, ääni oli kaikin puolin parempi ja miellyttävämpi – eivätkä Sennheiseritkaan ole mitään maailman kirkkainta hifi-kärkeä. On silti korostettava, että ääni ei ole surkea. Pitempien testijaksojen aikana kuuntelin kaikenlaista musiikkia aivan autuaasti eikä ongelmia välttämättä edes huomaa ennen kuin kuulokkeisiin tunkee bassokkaampaa tavaraa.

Koska olemme pelisaitti, testasin toki kuulokkeita myös pelikäytössä sekä kannettavilla pelikonsoleilla että pöytä-PC:lläni, jossa kokemus oli samanlainen. Mitä enemmän toimintaa, mitä enemmän räjähdyksiä, mitä muikeammat bassoraidat, sitä enemmän suuni oli mutrussa. Pelkkään pelikäyttöön en kuulokkeita ostaisi: kannettavissa pelikoneissa niiden paras ominaisuus, mikrofoni, on täysin hyödytön ja PC-käytössä verrattain lyhyt piuha ja suurempiin luureihin verrattuna huono äänenlaatu taas ovat kompastuskiviä.

Siitä kuulokkeille pitää kuitenkin nostaa hattua, että kunhan mukana tulevista kuulokepehmusteista valitsee korvaansa sopivan parin, äänieristys on huippuluokkaa. Fillarin kanssa keskustassa pyöräillessään kuulee aivan hyvin vaikka hiljaisemman podcastin taustamelun yli.

HS-930i ei ole huono kuulokesetti, mutta aivan liian kallis kylläkin. Mielestäni paketissa ei ole mitään niin ihmeellistä, että siitä kannattaisi maksaaa reilut 80 euroa. Toisaalta jos kaipaat nimenomaan kuuloke- ja mikrofonisettiä, HS-930i hoitaa hommansa asiallisesti. Kuuntelu sujuu kohtuullisesti, kuten myös puhuminenkin. Olisin kyllä silti mielelläni nähnyt mikrofonin kaukosäätimessä paremmat kontrollit. Edes äänenvoimakkuuden säätö tullut tarpeeseen. Näin kovalla hintalapulla olisin odottanut enemmän.

 

Creative HS-930i –kuulokkeet
Ominaisuudet: sisältää mikrononin, toimii kaukosäätimenä iPhone- ja Android-laitteissa
Liittimet: 3,5mm liitin, joka toimii puhelimissa kuuloke- ja mikrofoniliittimenä. Mukana myös jakokappale.
Mikrofoni: rakennettu sisään oikeaan kuulokejohtoon
Johdon pituus: 1,2 metriä
Tuotesivut: http://fi.creative.com/products/product.asp?category=437&subcategory=441&product=19166

Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Arvostelu: Bang!

Deathspank (PS3, Xbox 360)

Chaos in the Old World

Logitech G110 -pelinäppäimistö – G19:sta muikea pikkuveli

Keskustelu

Parhaat alle 100 euron kuulokkeet ovat omasta mielestäni ehdottomasti Klipsch Image. S4:set. Kannattaa kokeilla.

6. Eiköhän henkilö tarkoittanut tätä ”kuluttajapuolta”.

Mikä ihmisillä on Portaproita vastaan, @7 Sehän on niiden käyttäjien vika, itselläni ne ja pelikäytössä steelseries siberia v2, aivan loistavat, istuvat ainakin omaan päähän hyvin ja mikrofoni on ”kuulemma” tarkka ja puhe kuuluu selkeästi.

Selvensin hieman mikkikommenttia. Arvostelussa oli pari epäselvää kohtaa vanhasta kunnon unenpuutteesta johtuen. Testasin kuulokkeita sekä PC:llä että kannettavilla pelikoneilla ja jälkimmäisillä mikki on täysin hyödytön.

PC:llä se toimii ihan OK, mutta kuulokkeet häviävät äänenlaadussa paremmille headseteille ja lisäksi niiden verrattain lyhyt johto tekee PC-käytöstä hankalaa.

Miksi tuo mikki on pelikäytössä lähes hyödytön? Eikö se toimi PC:ssä oikein?

Itelleni pelikuulokkeissa yks tärkeimmistä ominaisuuksista on hyvä ja toimiva mikrofoni. Ärsyttää jos mumblessa, teamspeakissa tai ventrilossa joku sössöttää voice activation päällä johonkin pöytämikkiin tjms, jolloin puhe ei välttämättä kuulu ollenkaan, kun taas kaikki hiiren napsautukset, hengitys yms saattaa taas kuulua turhankin selkeästi.

Itellä iPod-musakäytössä sennheiser cx-400 II, voin suositella varauksetta, mikäli Y-johdosta ei ole haittaa,
Nuo ovat niin hyvät etten muita merkkejä tule edes harkitsemaan.

Peli/musakäytössä tietokoneella/pelikonsolilla sitten SteelSeries Siberia V2, mahtavat nuokin.
Pääsevät äänenlaadussa todella lähelle sennheisereita, mutta konekäytössä mukavammat.
Noita en kuitenkaan matkakäyttöön suosittelisi.

Kummatkin loistavia tapoja käyttää ~50€

CX-400 II :t käytössä htc legendin kaverina, toimii kivasti, hyvä äänenlaatu, eikä hintakaan hirvittäny, sanoisin myös cx-300:ia käyttäneenä, että kannattaa investointi jos arvostaa parempaa ääntä

Itse voin suositella lämpimästi jutussa mainittuja Sennheiser CX-300 -nappeja, tai pikemminkin niiden seuraajaa CX-300-II:ta. Omani vain onnistuin hukkaamaan ja tilalle jouduin rahanpuutteessa hankkimaan Creativen halpisnapit, jotka kyllä toimittavat häly-ympäristössä virkansa ihan tyydyttävästi. PortaPro-käyttäjiä sen sijaan pitäisi rankaista jo ihan siitä syystä että jokaiselle bussimatkalle eksyy ainakin yksi tollo jonka äänieristämättömistä Kosseista vuotava teinitrance hukuttaa kaiken muun alleen.

@2 Toivon todella että tuo kommenttisi rajoittui nappikuulokkeihin. Creative kun toimii melkoisena teknisenä tukena ja raudan tuottajana monelle monen mielestä ”hifi”-puljulle asioissa joihin he eivät itse kykene. (Esimerkkinä nyt vaikka X-FI ääniprosessori äänilaitteisiin)

Kyllä oon edelleenki ite sitä mieltä, että DealExtremen napit lakasee lattioita näillä ”hifi” napeilla. Nyhden mainetsema Porta Pro on täys paska vrt. sku.8116. Noissa napeissa on paremmat äänet kuin SteelSeriesin Sibera V2:ssa. Tosin pitempi käyttömukavuus on huomattamasti huonompi. Onhan näitä DealExtremen nappeja mennyt muutama rikki, mutta täysin omasta syystä. Ensimmäiset jäi kevarin renkaan väliin ja toiset tippu viinalasiin :>

Mitä tulee kannettavaan musiikkiin, en ainakaan tämän arvostelun perusteella näe mitään syytä vaihtaa pois Kossin Portapro-luureistani. Reilun parinkympin hintalapullaan niiden hinta/laatu-suhde pieksee lisäksi suuren osan kilpailijoista varsin selkeästi. Eivät ne silti mitkään hifi-kuulokkeet ole, joten käyttäjän itsensä tarpeistahan nämä asiat lopulta ovat kiinni.

Musiikin kuuntelemiseen ja tekemiseen tuleekin sitten käytettyä hieman raskaamman sarjan korvanlämmittimiä.

Se täytyy vielä sanoa, että on mielestäni Creativeltä hieman harhaanjohtavaa toimintaa uskaltautua puhumaan tuollaisten suljettujen nappikuulokkeiden kohdalla mistään high endistä; siitä ne ovat kaukana jo lähtökohtaisesti.

”Pelkkään pelikäyttöön en todellakaan kuulokkeita ostaisi, sillä siinä puuhassa niiden paras ominaisuus, mikrofoni, on täysin hyödytön.” Eikö microfoni toimi vai miksi se on täysin hyödytön? Pelaappa esim tf2:sta mikin kanssa nii riippuen peli seurasta se parantaa joukkueen toimintaa selvästi.

Creativellä, Logitechillä yms roskamerkeillä ei paljon ole tekemistä hifin kanssa. Jos äänenlaatua tavoittelee, niin pitää kyllä katse suunnata muihin merkkeihin. Paitsi jos haluaa maksaa hitosti ”tyylikkäästä” muovista ja nappuloista.

Kiinnostava artikkeli, tälläisiä lisää.
Seuraavaksi vaikka 50-80€ korvalappuja?

Muropaketin uusimmat