Uusimmat

Creative Inspire 5.1 Digital 5700

12.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Olemme aiemmin testanneet lähinnä halpis-luokan kaiuttimia. Tässä artikkelissa iskemme kuitenkin lisää rahaa tiskiin ja otamme tarkisteluun Creativen Inspire -kaiutinmalliston lippulaivan, Inspire 5.1 Digital 5700:n. Artikkelin kirjoitushetkellä paketista joutuu maksamaan hieman yli 300 euroa, joten ihan kevyin perustein tätä pakettia ei kannata ostaa. Testien aikana kuitenkin huomasimme, että tässä tapauksessa ei tarvitse maksaa tyhjästä, vaan Inspire 5.1 Digital 5700 korvaa tarvittaessa vaikka kotiteatteripaketin.

Inspire 5.1 Digital 5700:n valtavankokoinen paketti on ahdettu ääriään myöten täyteen. Paketista paljastuu neljä 7 watin satelliittikaiutinta, 21 watin keskikaiutin sekä 30 watin SLAM subwoofer. Kaiuttimien lisäksi mukana tulee myös dekooderi-vahvistin, kaukosäädin, jalustat jokaiselle kaiuttimelle sekä reilu nippu piuhoja sekä ohjeet. Etu- ja keskikaiuttimien kaapelit ovat kahden metrin mittaiset ja takakaiuttimista lähtevät piuhat ovat viiden metrin mittaiset. Pienessä huoneessa piuhat kyllä riittävät, mutta mikäli haetaan kunnon kotiteatteriasetelmia suuremmassa tilassa, loppuvat takakaiuttimien piuhat kesken, eikä pahaa tekisi vaikka etukaiuttimissakin olisi hieman pidemmät johdot.

Paketin mukana toimitettavat minijalustat pitävät kaiuttimet paikallaan, mutta takakaiuttimien kanssa joutuu vaikeuksiin, ellei huoneesta löydy valmiita paikkoja, joihin kaiuttimet voi laittaa. Mikäli valmiita paikkoja ei löydy, on pakko tehdä kompromisseja kaiuttimien sijoittelun kanssa ja tällöin äänimaailman moniulotteisuus kärsii. Creative kyllä myy pitkällä jalalla varustettuja jalustoja lisävarusteena, mutta näitä ei käsittääkseni saa Suomesta. Kaiuttimien käyttökuntoon laittaminen ei käy ihan hetkessä, sillä erilaisia johtoja joutuu vetelemään reilunpuoleisesti. Onneksi liittimet on merkitty selvästi, joten oikean johdon laittaminen oikeaan paikkaan ei tuota suuria ongelmia. Quick start -opas on sekin oiva apuväline äänijärjestelmää koottaessa.

Inspire 5.1 Digital 5700:n dekooderi-vahvistin on erittäin mielenkiintoinen tuttavuus. Se ei toimi vain tietokoneen kanssa, vaan siihen voi liittää vaikka DVD-aseman tai pelikonsolin. Vahvistimesta nimittäin löytyy mini-jack-, RCA- ja optinen sisääntulo. Paketin mukana toimitetaan myös kaikkiin sisääntuloihin sopivat kaapelit. Käytettävän äänilähteen voi valita helposti vahvistimen edessä olevia nappeja käyttäen.

Vahvistimesta löytyy Dolby Digital-, Pro Logic 2- ja DTS-dekooderit, joten elokuvien ja pelien äänimaailma herää henkiin aivan uudella tavalla verrattuna perinteisiin stereokaiuttimiin. Mikäli äänisignaali otetaan esimerkiksi DVD-soittimesta, vahvistin tunnistaa automaattisesti onko kyseessä DTS- tai Dolby Digital -äänisignaali. Pro Logic 2 dekooderi kytketään päälle ja pois erillisestä on/off-napista. Vahvistin toimii täysin itsenäisenä laitteena, joten sen ei tarvitse olla kiinni tietokoneessa ollenkaan. Väärinkäsitysten välttämiseksi mainittakoon vielä sen verran, että vahvistin ei toimi äänikorttina. Vaikka hankkisitkin tämän paketin, pitää koneesta löytyä myös 5.1-ääniä tukeva äänikortti, jotta esimerkiksi pelien monikanavaäänet toimivat.

Vahvistimesta löytyy myös CMSS(Creative Multi Speaker Surround)-ääniprosessori, joka muuttaa normaalin stereoäänen monikanavaääneksi. Näin esimerkiksi CD:ltä soitettava musiikki saadaan kuulumaan kaikista viidestä kaiuttimesta bassojen kaikuessa subbarista. Useammasta kaiuttimesta kuuluvat stereoäänet toimivat varsin hyvin. CMSS:n avulla kaksikanavaiset äänet muuttuvat hieman täyteläisemmiksi, terävyys kärsii hieman. Mitään erikoista 3D-maailmaa on kuitenkin turha odottaa. Mukavaa vaihtelua stereokuuntelulle tämä ominaisuus kuitenkin tarjoaa. Vahvistimesta löytyy kaksi eri CMSS-moodia, movie ja music. Pientä kummeksuntaa kuitenkin herätti se, että näiden kahden moodin väliset erot ovat äärimmäisen pieniä.

Paketin mukana tuleva kaukosäädin on näppärä vekotin vaikkei siinä hirveästi toimintoja olekaan. Siitä kuitenkin löytyvät kaikki perustoiminnot sekä mahdollisuus valita käytettävä äänilähde ja mahdollisesti käytettävät efektit (esim. CMSS) sekä dynamic mode -nappi, jolla Dolby Digital -ohjelmien voimakkaat äänet saa suodatettua normaalin äänenvoimakkuustason mukaiseksi. Tämä ominaisuus on vakiona päällä, joten mikäli kovat äänet eivät häiritse niin kannattaa napata kovien äänien ”filtteri” pois päältä. Kaiuttimesta löytyy myös Test-nappi, jota painamalla kaiuttimista kuuluu testiääntä, jonka avulla kaiuttimet on helpompi sijoittaa optimaalisiin paikkoihin.

Pelikäytössä Inspire 5700 hoitaa hommansa täsmälleen niin kuin siltä voisi odottaakin. EAX- ja DirectSound3D-rajapinnat toistuvat jämäkästi ja äänet kuuluvat sieltä mistä pitääkin. 3D-äänimaailma myös helpottaa peliä, sillä nyt pelaaja voi päätellä jo äänen perusteella missä sattuu ja tapahtuu. Myös vanhemmat pelit saavat reilusti lisää eloa CMSS-järjestelmän avulla. Aivan normaalin monikanavaäänen tasolle CMSS:n avulla ei päästä, mutta stereo-äänet jäävät kyllä selkeästi kakkoseksi.

Elokuvien ystäville Inspire 5700 on erinomainen valinta. Dolby Digital ja DTS-ääniraidat herättävät elokuvat henkiin aivan uudella tavalla. Jos olet aiemmin tottunut vain normaaleihin televisiokaiuttimiin, niin muutos stereo-äänestä monikanavaääniin tuntuu samalta kuin vaihtaisi viisi vuotta vanhan tietokoneen uuteen tehomikroon. Aiemmin mainitsemani äänifiltteri kannattaa kuitenkin kytkeä pois päältä elokuvia katsellessa, sillä filtterin ollessa päällä elokuvien äänimaailma kuulostaa hivenen tukkoiselta. Mahdollisimman hyvän tilaäänen saavuttamiseksi on myös parasta hankkia jonkinlaiset jalustat takakaiuttimille, sillä pienetkin kompromissit kaiuttimien sijoittelussa heikentävät tilavaikutelmaa merkittävästi.

Kaiutinpaketti on selkeästi suunnattu elokuva- ja pelikäyttöön, mutta musiikin kuuntelukin paketti soveltuu mainiosti. Oli kyseessä sitten Children of Bodomin kaltainen metalli tai Daruden bassojumputus, toistaa kaiutinsetti musiikin puhtaasti ja terävästi. Bassoakin irtoaa mukavasti, joten trancen ja muun bassopitoisen musiikin kuuntelijatkaan eivät tule pettymään. Tietokonekaiuttimiksi nämä hoitavat musiikin toiston erittäin hyvin.

Ovatko nämä kaiuttimet sitten hintansa arvoisia? Vastaus on kyllä, sillä Creativen Inspire 5.1 Digital 5700 nousee tietokonekaiuttimien kärkeen kaikilla osa-alueilla. Ehdotonta bonusta on myös se, että vahvistimeen voi kytkeä myös DVD-soittimen tai vaikkapa pelikonsolin. Tämän kaiutinpaketin avulla pystyy rakentamaan ihan kunnon kodin viihdekeskuksen, kunhan kaikki tarvittavat laitteet löytyvät läheltä toisiaan. Ainoa suurempi valittamisen aihe on takakaiuttimien jalustojen puute ja takakaiuttimien johtojen lyhyys. Nämä ovat kuitenkin varsin pieniä miinuksia, kun verrataan minkälaisen lisän nämä kaiuttimet tuovat pelaamiseen, elokuvien katseluun ja joissain tapauksissa myös musiikkiin.

— Mikko Matilainen