Uusimmat

Creative Sound Blaster P5 – testissä napakat ja tasapainoiset nappikuulokkeet

20.03.2016 14:00 Miikka Lehtonen

Itse kukin kaipaa arkisessa elämässään usein nappikuulokkeita, joilla voi sulkea ympäristön kauas pois ja uppoutua omiin oloihinsa. Kun näitä kuulokkeitaan valitsee, vaihtoehtoja riittää yllin kyllin kaikissa hintaluokissa.

Itse olen vuosien varrella oppinut jättämään pois laskuista ykkösellä kaikenlaiset ”pelikuulokkeet”, mutta Creativen Sound BlasterX P5 pakottaa miettimään periaatteitani uudelleen.

Yleensä kun puhutaan niin sanotuista pelikuulokkeista, tuloksena ovat luurit, joissa bassoa on korostettu kaikkien muiden äänialueiden kustannuksella. Kun usein kalliisiinkin kuulokkeisiin voidaan liittää adjektiiveja kuten ”nuhainen”, ”kumiseva” ja ”tukkoinen”, ei tulosta viitsi kuunnella edes ilmaiseksi, saati sitten että maksaisi kuulokkeista pyydettyä hintaa.

Creativen tuoreet Sound BlasterX P5 –nappikuulokkeet vaikuttivat paperilla olevan hyvinkin samaa maata, mutta ilokseni voin todeta, että todellisuus yllätti testaajan. Kuulokkeet kun ovat hyvät!

Mustaa ja kromia

Creativen Sound BlasterX –tuotesarja mainostaa olevansa pro gamer –materiaalia, eli selvästi mainonnalla ja brändäyksellä haetaan vaikutelmaa siitä, että nyt tehdään kamaa oikeille pelaajille. Ammattilaisille, tai ainakin niille, jotka haluaisivat kovasti sellaisia olla. Myös hintalaput puhuvat vähän tämän puolesta, sillä vaikka P5-nappikuulokkeet eivät oikeaan hifiin verrattuna kalliit olekaan, 69 euroa alkaa olla jo ihan oikea rahasumma. Sellainen, jolla odottaisi saavansa laatua.

Otetaanpa alkuun lyhyt kertaus meikäläisestä, sillä kuulokearvostelut ovat aina subjektiivisia. Käytän itse tämänhetkisinä nappikuulokkeinani SoundMagic E10S –kuulokkeita, normaaleina käyttökuulokkeinani Superluxin mainioita HD-681 Evoja ja pöydälläni pönöttää pari Edirolin monitoria. En siis ole mikään hifisti, mutta panostan silti mielelläni hyvään äänenlaatuun vähän enemmän rahaa tai vaivaa niiden todella hyviä kätkettyjä helmiä löytääkseni. En pidä ylikorostetusta bassosta, vaan arvostan luonnollisempaa ja tasaisempaa ääntä.

Ennakkofiilikseni Sound BlasterX P5 –nappien suhteen olivat aika varautuneet, sillä kaikki mainonnasta paketointiin ja hintalappuun saakka tuntui huutavan sen puolesta, että paketista paljastuisi perustason kuulokkeet, joiden bassotoistoa olisi korostettu överisti ja täten yritetty myydä parin kympin perusnapit huomattavasti kalliimmalla hinnalla.

Creative Sound Blaster P5

Koomisen kokoisesta muovipaketista – jossa on kanteen kiinnitetty suurennuslasi, jotta nappien yksityiskohtia voi oikein ihailla – paljastui perussetti. Kuulokkeiden ohella mukana toimitetaan kolmet erikokoiset silikoninapit kuulokkeisiin, sekä haaroitusjohto, jolla kuulokkeet saa kytkettyä kiinni erillisiin mikrofoni- ja kuulokeliittimiin. Mukana on myös pieni kantopussi, johon kuulokkeet voi rullata lisävermeidensä kera kun niitä ei käytä.

Napit itse ovat pelikuulokkeiden näköiset. Mustaa, punaista ja kromia löytyy koko rahan edestä. Kuulokkeiden johto on punottua mallia ja kohtalaisen ohut. Monissa punotuilla johdoilla varustetuissa napeissa kuulokkeet ovat hankautuneet paidan tai takin alla niin, että liikkuessa johto vetää koko ajan tiukemmin kuulokkeita irti korvista, mutta P5:n kanssa näin ei käynyt.

Kuulokkeiden kaapelissa on erillinen mikrofoniosa, josta löytyy myös painikkeet mikrofonin aktivoimiselle tai sammuttamiselle, sekä puheluihin vastaamiseen. Käytännössä sama nappi toimi Android-puhelimessani yleisenä ohjainlaitteena, sillä sen avulla pystyi myös sammuttamaan ja aloittamaan musiikin toiston, hyppimään kappalelistassa eteenpäin ja niin edelleen.

Mutta entä se tärkein, ääni?

Yllättävän hyvää ääntä

Käytin P5-nappeja parin kuukauden ajan päivittäin pääkuulokkeinani. Niiden kanssa kuunneltiin musiikkia ja pelattiin kotona, busseissa ja kaduilla. Käytin niitä myös kuntosalilla. Testikäytössä kuunneltiin paitsi erilaisia podcasteja, myös musiikkia laidasta laitaan.

Kokonaisvaikutelma kuulokkeiden äänestä oli hyvin positiivinen. Jo alusta saakka kävi selväksi, että ennakkokuvitelmani kumisevasta bassotoistosta oli virheellinen. P5:n äänimaailma on hyvin tasapainoinen. Bassoa kyllä löytyy ja se paukkuu napakasti, oletettavasti kiitos kuulokkeiden refleksiputkitoiston. Basson takia ei kuitenkaan ole uhrattu muita taajuusalueita vaan nekin toistuvat hyvin ja selkeästi.

Kun pelikuulokkeista puhutaan, tässä kohtaa arvostelua pitäisi yleensä alkaa heittelemään tekstiin liennytyksiä ja reunaehtoja. ”Ääni on ihan OK, kunhan ei vertaa oikeasti laatukuulokkeisiin”, ”kai tämänkin kanssa pystyy elämään” ja niin edelleen. Ei nyt. P5:t kuulostavat oikeasti hyvältä. Vertailukäytössä olevat SoundMagic E10S:t eivät ole mitään varsinaista hifiä, mutta ovat saaneet laajalti kehuja hyvästä äänestään. P5 tuottaa sen verran hyvää soundia, että voidaan puhua jo mielipide-eroista. Itse pidän yhä E10S:n äänestä enemmän, mutta erot eivät ole suuria.

Kuulokkeiden melunvaimennus toimii myös mainiosti. Kaduilla ja melussa musiikki ja hiljaisemmatkin kohdat toistuvat ja erottuvat selvästi. Pidin myös kovasti siitä, että kuulokkeet tosiaan pysyvät hyvin paikallaan paidan alla ja korvissa. Omat E10S-kuulokkeeni ovat salilla hieman rasittavat, sillä juostessa ne eivät pysy kovin hyvin korvissa. P5:n kanssa moista ongelmaa ei ollut. Kuulokkeiden muotoilu auttaa tässä, sillä napit itsessään ovat sen verran kapeat, etteivät niiden reunat paina korvaa vasten, vaan kuuloke pystyy lepäämään syvällä ja tasaisesti.

Suurin fyysinen valituksenaiheeni liittyy kuulokkeiden plugiosaan. Se on päällystetty kitkaisella kumilla, mikä aiheuttaa ainakin oman puhelimeni kanssa mielenkiintoisen ilmiön: plugi ei pyöri kuulokeliittimessä kovin helposti, joten kun puhelimen ottaa taskusta, kiertävä liike kohdistuu plugin sijaan johtoon, joka on jo parissa kuukaudessa ottanut kiinnityskohdassaan selvästi hieman vahinkoa. Creative lupaa kuulokkeille kahden vuoden takuun ja olen kohtalaisen varma, että sille tulisi ennemmin tai myöhemmin käyttöä.

Creative Sound Blaster P5

Softaa ja tukea

Koska kyse on ihan 3,5mm plugilla kytkettävistä kuulokkeista, P5:t eivät tietenkään vaadi mitään erillistä tukea laitteilta. Kunhan fyysinen kytkentä onnistuu, napit toimivat. PC:n ja puhelimen ohella testailin kuulokkeita muun muassa PlayStation 4:llä ja Xbox Onella. Molempien ohjaimesta löytyy 3,5mm plugi kuulokkeiden kytkentää varten ja ne toimivatkin ilman mitään ongelmia sekä kuulokkeina että mikrofonina. Tästä siis iso peukku.

PC-puolella tuunauksesta pitävät voivat asentaa Creativen erillisen ohjelmiston, käytännössä siis ekvalisaattorin, eli taajuuskorjaimen. Sen avulla ääntä voi tuunailla mieleisekseen ja lisäksi latailla käyttöön erillisiä profiileita suosittuja pelejä varten. Itse en moiseen jaksanut lähteä, sillä kuulokkeet kuulostivat tarpeeksi hyviltä suoraan paketista vedettyinäkin.

Kokonaisuutena Sound BlasterX P5 oli erittäin positiivinen yllätys. Omassa aktiivikäytössäni taidan jatkossakin pitäytyä E10S-napeissani, mutta kyse ei kerrankin ole siitä, että ne olisivat piesseet kilpailijansa 100-0 ja valinta olisi ollut itsestään selvä. Ehei. P5:t kuulostavat oikeasti sen verran hyviltä, että niitä voi pitää ihan varteenotettavana vaihtoehtona uusia kuulokkeita hakevalle. Tasapainoinen ja napakka ääni, laatutekniikka oudosti vääntyvää johtoa lukuun ottamatta ja kohtuullinen hinta tekevät kuulokkeista hyvän vaihtoehdon.

 

Creative Sound BlasterX P5 –nappikuulokkeet

Valmistaja:  Creative

Hinta: n. 69 – 79 euroa

Lisätietoja: http://fi.creative.com/p/gaming-headsets/sound-blasterx-p5

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot:

  • Taajuusvaste: 10 Hz ~ 23 KHz
  • Herkkyys: 114 dB / mW
  • Impedanssi: 16 ohmia
  • Äänielementit: 7 mm FullSpectrum
  • Paino: 12g
  • Mikrofoni: johtoon sisältyvä suuntaamaton elektreettimikrofoni, herkkyys -42dB

 

Lisää aiheesta

Creative Draco HS880 -pelikuulokkeet ovat myös katu-uskottavat

LucidSound LS30 – kuulokemarkkinoiden uusi tulokas räjäytti laatupankin

QPAD QH-85 -pelikuulokkeissa on hyvä äänenlaatu mutta mikki on rikki

Roccat Kave XTD 5.1 Analog – painava ja äänekäs vastalause

Steelseries Siberia V3 Prism – laadukasta korvavalohoitoa

Turtle Beach Ear Force Z60 – basso jytisee taas