Creative ZEN Style 300

11.06.2010 12:30 | Juho Anttila | 198

Kesä tulee, vaikka sitä ei aina lämpömittariin tai taivaalle katsoen uskoisikaan. Säiden lämmetessä nörteinkin nurkassa nyhjöttäjä uskaltautuu ulos raittiiseen ilmaan. Kaveriksi tarvitaan kuitenkin asiallinen mediasoitin, sillä eihän nykyihminen pelkällä linnunlaululla elä. 

Äänentoiston pikkujättiläinen, Creative, tarjoaa tähän tarkoitukseen soitinta jos jonkinmoista. Tällä kertaa testipenkkiimme päätyi ZEN-tuoteperheeseen kuuluva kompakti ZEN Style 300. 

Kuka muuten muistaa vielä, miten kävi rannekelloille? Kun kellosta tuli jokaisen matkapuhelimen vakiovaruste, ja kännykästä taas jokaisen tallaajan pakollista omaisuutta, muuttui erillinen kello tarpeettomaksi. Nyt sama kohtalo uhkaa mediasoittimia. Nykyaikaiset puhelimet sisältävät jo kaikki oleelliset mediaominaisuudet, mutta soittimillakin löytyy oma kilpailuetunsa, nimittäin pieni koko. Niin myös testissä olleella Zenillä. 

Ei koolla pilattu 

Laite onkin ominaisuuksiinsa nähden varsin pieni. 8 senttiä korkea ja 4 senttiä leveä soitin ei paina kuin vaivaiset 44 grammaa. Toisin sanottuna ei käytännössä yhtään mitään. Vekottimeen on silti saatu mahdutettua 1,8 tuuman näyttö, joka tukee 64 000 väriä. 

Oheislaiterintamalla törmätään heti puutteisiin. Lataamiseen ja tiedonsiirtoon tarkoitettu USB-kaapeli on vain noin 10 senttimetriä pitkä. Kyllähän sen läppäriin liittää, mutta esimerkiksi pöytäkoneen kanssa puljaavalla löytyisi varmasti käyttöä metrisellekin piuhalle. 

Mukana kuljetettavaksi tarkoitetulla laitteella pahempi virhe on kuitenkin kiinnityksen puute. Soitinta ei saa vyölle tai vaatteisiin kiinni sitten millään. Lisävarusteena myydään jonkinlaista kiinnityshakasella varustettua kuljetuspussia, mutta itse olisin suonut saavani myös peruspaketin mukana edes jonkinlaisen kiinnitysklipsin. 

Mukana tulevat nappikuulokkeet edustavat sen sijaan hyvää peruslaatua, joskin niidenkin johto olisi voinut olla hitusen pidempi. Kuulokkeet pysyivät kuitenkin yleensä nappeja hyljeksivissä testikorvissa mukavasti ja painamatta. Lisäksi laitteessa löytyy myös kaiutin ja mikrofoni. 

Liikaakin ominaisuuksia 

Ominaisuusrintamalla riittää sitten tarjontaa enemmänkin. Laitetta myydään 4 Gt:n, 8 Gt:n ja 16 Gt:n tallennuskapasiteetilla. Tämän pitäisi riittää täyttämään normaalitarve silloinkin, kun tallentaa musiikkinsa parhaalla mahdollisella äänenlaadulla. 

Musiikin toistamisen lisäksi laite sisältää myös radion. Kuulokkeita antennina käyttävän toteutuksen äänenlaatu ei aivan vakuuttanut. Käyttöliittymäkin tuntui harmillisen kömpelöltä. 

Valokuvien ja liikkuvan kuvan katsomiseen pikkuruinen näyttö ei sovellu oikeastaan lainkaan. Näihin ominaisuuksiin käytetyt resurssit tuntuvat väistämättä hukkaan heitetyiltä. Sen sijaan musiikkikirjaston selailuun ja kulloinkin soivan kappaleen tietojen esittämiseen näyttö sopii mainiosti. 

Jotta ominaisuuspröystäily saataisiin täydelliseksi, on mukaan liitetty myös ajanhallintaominaisuuksia. Kalenteri ja kontaktilista jäävät ominaisuuksina torsoksi. Tiedot imaistaan soittimeen tietokoneelta. Käytettävä sovellus tukee suosituimpia kalenteri- ja sähköpostiohjelmia, mutta etenkin kontaktilistalle on vaikea keksiä soittimessa mitään käyttöä. Kello- ja herätystoiminnot sen sijaan ovat hyödyllisiä. 

Käyttöliittymällistä kömpelyyttä 

Tiedostojen siirtäminen tietokoneen ja soittimen välillä tapahtuu mukana tulevalla Creative Centrale -ohjelmistolla. Perustoiminnot, kuten vaikkapa musiikin pakkaaminen suoraan CD-levyltä soittimelle, sujuvat hyvin, mutta tarkempi tiedostojen hallinta on toteutettu kömpelösti. Aivan oma lukunsa on aiemmin mainittujen ajanhallintatoimintojen synkronoiminen. Sen toteutus on nimittäin jätetty sovelluspuolella aivan minimiin. 

Myöskään itse laitteen käyttötuntuma ei kerää pelkkiä kehuja. Suurikokoinen navigointinappula toimii vallan pätevästi, mutta ruudun alle sijoitetut neljä pienempää nappulaa ovat kömpelöitä. Lisäksi laitteen käynnistämisessä ja sulkemisessa on liian pitkä viive. 

Kaiken kritiikin jälkeen on kuitenkin pakko todeta, että itse pääasiallisen käyttötarkoituksensa, musiikin toistamisen, ZEN Style hoitaa kunnialla. Akussa riittää kestoa ja musiikki soi sillä laadukkuudella, mitä nyt tulitikkuaskin kokoiselta laitteelta yleensäkään voi odottaa. 

Kyseessä onkin lopulta ihan pätevä soitin, joka kärsii ennen kaikkea jonkinlaisesta ominaisuusähkystä. Turhuuksiin kohdistetut resurssit olisi voinut suunnata ennemmin käytettävyyden hiomiseen ja parempiin varusteisiin. 8 Gt:n mallista perittävä noin 75 euron hinta ei kuitenkaan tässä laitekategoriassa ole hirmuisen suolainen, joten puutteet ovat pääosin annettavissa anteeksi. 

Creative ZEN Style 300
Valmistaja: Creative
Hinta: 70-90 euroa
Lisätietoja: Creative ZEN Style 300

Juho Anttila 
 

Tekniset tiedot 

4 Gt:n, 8 Gt:n ja 16 Gt:n tallennuskapasiteetti  
1,8 tuuman TFT-näyttö, 64 000 väriä
Fyysiset mitat: 79,5 x 40 x 13,6 mm
Paino: 44 g
Sisäänrakennettu FM-radio ja kaiutin
Sisäänrakennettu mikrofoni äänen tallentamista varten 

 

Lue myös

Creative Sound Blaster Wireless Music System – langatonta musiikinkuuntelua

Creative Zen Mosaic – laadukas joskin lelumainen MP3-soitin

Creative Zen X-Fi – digisoitinten aatelia, pikkupulmista huolimatta

DSi XL – Nintendon jättitaskukonsoli pikakokeessa

Dual SFX Frag Pro – langaton unelmaohjain PS3:lle ja PC:lle?

Logitech G27 – erinomainen rattiohjain ajopelien ystäville

SideWinder X4 -pelinäppäimistö – funktionaalisen yksinkertainen pelilaite

Steelseries Siberia V2 – pätevä pelikuuloke mukavuudenhaluisille

Keskustelu

9. Myönnän, tuota akun kestoa olisi voinut kommentoida syvällisemminkin. Speksit siis lupaavat jopa 32 tuntia, siitä varmaan kannattaa käytännössä jokunen kymmenen prosenttia viilata pois. Itsellä ei normaalikäytössä (ts. soitin kulki mukana suhteellisen jatkuvasti, lojui pöydällä silloin kun ei ollut käytössä, tyrkkäsin usb-piuhaan kiinni muistaessani) pudonnut akun lataus kertaakaan alle puolenvälin. Melkein uskaltaisin luvata, että rokki raikaa yhdellä latauksella tauotta ainakin sen työpäivän ajan, jos ei toisenkin.

Se, minkälainen käyttömukavuus sitten lienee hanskakätisenä haalarintaskun lävitse, onkin oma kysymyksensä. Kannattaa varmasti käpistellä laitetta käsissään kaupassa ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

Niin.. Kauanko se akku kestää, on aika olennainen asia, kun tällaisesta laitteesta arviota tehdään.. ”Akussa riittää kestoa” on aika kehnosti sanottu.

@8.
Minä. Puhelimena kosketusnäytöllinen luuri, musiikinkuuntelupaikkana tehdashalli. Ei kiinnosta aina biisin vaihtoa varten kaivaa haalarin rintataskusta luuria esille ja ottaa hanskoja pois, että näyttöä voi käyttää.
Sen takia edellenkin se vanha Zen Nano Plus toimittaa soittimen virkaa. Nyt olisi jo uutta saatava, biisin vaihtokin tuosta nanon kiekkovivusta ärsyttävää haalarin läpi.

Kuka vielä ostaa vain MP3-soittimia? Näiden vempainten kultaika oli noin 5-6vuotta sitten. Ja ok, mediasoitin….mutta senkin funktion ajaa moni muukin laite.

Äh, lisäyksenä että en tienny että noi classicitkin on +200e, luulin @3 meinaavan touchia tolla hintaluokalla, nvm siis äskeinen kommentti =(

Jaa-a, mitä nyt tähän mennessä noita Zen-soittimia käyttänyt niin käyttöliittymä on aivan täyttä paskaa. MuVo-sarja vielä mustavalkonäyttöineen oli hyvä.

Nykyään vaan musiikkipuhelin on järkevämpi vaihtoehto paljon musiikkia kuuntelevalle…

Täysin varteenotettava vaihtoehto ylihypetetyille/arvostetuille iPodeille.

… mutta sitten maksat iPodista hieman yli 200e ihan mieluusti? vaikka tekee käytännössä saman kuin tuo :)

Ihan sikahintaisia. Minä en ainakaan maksa tollasesta kikkareesta uuden puhelimen hintaa.

:O harvinaisen rumia soittimia, tai sitten ovat suunniteltu joillekkin megatrendikkäille keittiökaakelifaneille :P

Muropaketin uusimmat