Uusimmat

Crysis 3 -ensikosketus – seitsemän ihmeen nanoviidakko

15.02.2013 15:45 Jukka O. Kauppinen

Saksalainen Crytek-pelitalo aloitti uransa kerralla huipulta. Jos kukaan ei firmaa entuudestaan tuntenutkaan, niin Crysis kyllä räjäytti niin raha- kuin pr-pankitkin. Sen jälkeen firma onkin tunnettu ennen kaikkea grafiikasta ja peliteknologiastaan, jotka ovat olleet melkeinpä suuremmassa roolissa kuin varsinaiset pelit.

Crytekin lonkerot ulottuvat jo moneen suuntaan, mutta yksi asia lienee varma kauas hamaan tulevaisuuteenkin. Crysis-pelisarja on näet niin Crytekin ydinjuttu, että vanhan kunnon Prophetin seikkailuja Ceph-avaruusotusten keskuudessa tullaan näkemään vastakin. Ainakin jos Crysis 3 iskee niin kovaa kuin Crytek lupaa.

Crysis 3:n suhteen odotukset ovat pakostakin korkealla. Crysis 2 ei oikein vastannut pelaajien odotuksiin, joten nyt ei ole varaa epäonnistua.

Omenainen paluu

Crysis 3:n tapahtumapaikat ovat tutut entuudestaankin. Mutta silti niissä on jotain erikoisempaakin. Toiminta näet sijoittuu kupuun suljetun New Yorkin keskusta-alueella. Eikä se näytä enää ihan entiseltään. Muusta maailmasta eristetty vyöhyke on viidakoitunut pahemman kerran, luoden entisestä suurkaupungista kummallisen urbaanin sademetsän. Siellä samoavat pedot vain ovat ihan omaa luokkaansa. Jopa aiemmista peleistä tuttu CELL-organisaatio on liemessä, vaikka nimenomaan CELL on rakentanut kaupunkia eristävän kuvun ja hallinnoi aluetta. Hallinnoi, entisessä aikamuodossa.

Ensimmäinen kysymys kuuluukin: Mitä on tapahtunut? Toinen kuuluu: Missä ovat  varalippaat? Nyt tarvitaan tulivoimaa enemmän kuin koskaan.

Jotain on näet mennyt pahemman kerran pieleen ja CELLin väkeä niitataan oikein urakalla. Sitten heidän radiokanaviltaan siepataan koodattu hätäviesti, joka tarkoittaa ilmiselvästi jotain todella rankkaa, sillä CELLin väki reagoi siihen hyvin epäuskoisesti.

 

”CELL ei säiky kovin pikkujutuista, joten mitä ihmettä tämä on”, päähenkilömme Prothet miettii ja yrittää ottaa asiasta selvää.

Ensimmäinen selviävä asia on se, että CELLin sotilaat ovat tosiaankin ongelmista pienin. Heidän ruumiiseensa kompastelee väkisinkin kun vähän yrittää kävellä. Ja ne kummat viholliset, mitä joka puolella vilisee. Melkoista meininkiä taas Prophetilla edessään, kun herra palaa New Yorkin kaduille 24 vuotta Crysis 2:n jälkeen.

Nanokaupunki

Jos pelin tarinaa vähän tsekkaillaan, niin CELL on rakentanut New Yorkin kaupungista kuvun suojaamaan eristetyn keskuksen. New York City Liberty Dome kätkee sisälleen hämmentävän urbaanin sademetsän, jossa kahden aiemman Crysiksen taisteluissa raunioituneen kaupungin jämät ovat suorastaan villiintyneet. Ja muuttuneet.

Kaupungin uumeniin on rakentunut – vaiko kasvanut? – seitsemän erilaista aluetta, joita kutsumaan Seitsemäksi Ihmeeksi. Ja nehän tulevat Prophetille tutuiksi, kun hän räimii ihmeellisessä nanopuvussaan menemään.

Prophetille paluu Nykiin on etukäteisväitteiden mukaan jonkinlainen kostotarina, kun hänelle selviää mitä CELL oikein puuhastelee nanoillaan Nykin kuvun alla. Tämä paholaismaiseksi globaaliksi kieroilijaksi brändätty firma kun ilmeisesti yrittää jalostaa siellä muukalaisteknologiasta kaupallisesti ja etenkin sotilaallisesti hyödynnettävää tekniikkaa.

Pelaamamme demo esitteli Prophetin uuden tarinan alkua ja tietenkin häikäisevää viidakkokaupunkia. Alkuintroja ei siinä paljoa katseltu, vaan pudotus toiminnan keskelle oli räväkkä. Jopa kaaosmainen. Vihollisia pinkoili ympärillä mutta tilanne muuttui nopeaan tahtiin, eikä pieni testaaja ollut pysyä hetkeen oikein kärryillä. Hiljalleen pelin salat kuitenkin aukenivat ja niin nanosuitin uudet kyvyt, puvun ominaisuuksien virittely sekä aseiden tuunaus alkoivat sujua. Mutta alusta lähtien pelin upeat visuaalit löivät täysillä kasvoille, ja pakkohan sitä pikkutarkkaa cityjunglen kuvausta on kehua kaksin käsin.

Pelin betatesteihin en ole osallistunut, mutta seurailin foorumilta miten alpha/beta-versioiden nykimisestä ja grafiikoista valitettiin.  No, alpha on alpha, beta on beta. Kehitysversioita. Nyt kokeiltu lehdistön ennakkopainos oli lukijoiden betakokemuksiin verrattuna aivan toista maata. Se oli sulava, oivallisen pelattava ja visuaalisesti häikäisevä, joskin myös turhankin synkkäteemainen. Ymmärtäähän sitä että hämärää piisaa, jos kerran mennään jättikuvun uumeniin haudatun rauniokaupungin romuissa, mutta toivottavasti myöhemmillä tasoilla on tarjottavanaan myös vähän pirteämpiä sävyjä.

 

Hämärää tai ei, Crytek on lupaillut, että Crysis 3 sulattaa PC:t. Kenties vähän liioiteltu väite, mutta PC:llä testattu peli erittäin herkullisen näköinen ja selvästi tämän sukupolven PC-peli, ilman konsoleilta perittyä graafisen laimeuden taakkaa. Arkkitehtuurin pikkutarkkuus ja nähtyjen vihollisten herkullinen yksityiskohtaisuus olivat ehtaa silmäherkkua.

Räiskintäseikkailussa oli myös miellyttävän paljon vapauden tuntua. Omat kulkureittini ensimmäisten kenttien alueella olivat selvästi erilaiset muiden pelaajien seikkailuihin verrattuna, ja muutaman kerran yllätyin nähdessäni miltä paikat näyttivätkään uudesta perspektiivistä. Toki reittipisteet vievät kaikki pelaajat samojen alueiden kautta, mutta tämä ei tuntunut mitenkään putkeen työntämiseltä, kuten Crysis 2:ssa niin usein.

Modaa urakalla

Crysis 3 vie edellispelien muokkauspuolta entistäkin pidemmälle ja pelaaja voi säätää monipuolisesti niin nanopukunsa kuin eri aseiden ominaisuuksia. Prophetilla riittääkin nyt tuunattavaa pelityylissään ja siinä sivussa sopiikin miettiä, että onko hahmo enemmän ihminen vai muukalaisteknologiaa? Herran nanopukuhan kun on todella ainutlaatuinen ja ominaisuuksiltaan jopa pelottava vekotin, jonka toiminta yllätti kaikki jo ennen ensimmäisen Crysis-pelin tapahtumia. Prophetiahan kun ei loppujen lopuksi enää edes ole oikeastaan olemassakaan, on vain ihmeellinen ihmisen ja jonkin fuusio, kun nanoasu järjesteli entisen erikoisjoukkojen sotilaan ruumiillisen olomuodon aivan uusiksi.

Ja asun toiminnallisuus on vain laajentunut entisestään. Sen toiminnallisuutta voidaan säätää neljällä ”rullalla”, jokaisen rullan tarjotessa liudan erilaisia ja uniikkeja toimintoja ja modifikaatioita asun perustoiminnallisuuteen. Erilaisilla valinnoilla voi panostaa perinteiseen tyyliin vaikkapa nopeuteen, suojaukseen, häiveominaisuuksiin, näkö- ja havaintokykyihin sekä monen moniin astetta erikoisempiin kykyihin.

 

Erilaisia nanopuvun modiyhdistelmiä voi tallentaa komboiksi, jotka voi ottaa käyttöön lennosta yhdellä näppäimellä.

Puvun ydinjuttuja on edelleen sen häiveominaisuus, mutta myös energialisäpanssari että nanovision, liikettä ja lämpimiä esineitä/olentoja seuraava näköjärjestelmä, ovat oivia apuvälineitä niin toiminnasta kuin hiippailustakin tykkääville pelaajille. Nämä kyvyt kuitenkin vaativat energiaa, jota puvun akut pystyvät tarjoamaan kerrallaan vain rajoitetun aikaa. Häiveliikehdinnän jälkeen onkin syytä viihtyä hetki

Pelaajalla on luonnollisesti käytössään myös reilusti erilaisia aseita, joita voi vaihdella kentällä kuolleiden vihollisten vermeisiin, jos vaikkapa oman lempipyssyn kuulat alkavat olla vähissä. Valinnanvaraa on jo alussa mukavan paljon ja omassa työkaluvalikoimassani piipahti niin muutama tarkkuuskivääri, valikoima konetuliaseita ja kiväärikranaatinheitin. Varsin lystiä oli myös siinä vaiheessa, kun kouraan löytyi alientussari, josta nanoasu valitti epäyhteensopivaksi tuntemattomaksi laitteeksi. Ei sentään yrittänyt etsiä Windows Updatesta ajuria.

Aseiden kustomoitavuus oli sekin ilahduttavaa. Jokaiseen tussariin pystyi määrittelemään jonkin kolmesta eri lisukkeesta. Esimerkiksi rynkkyyn pystyi valitsemaan valikoimasta erilaisia tähtäimiä, pistimen/äänenvaimentimen/suujarrun sekä rumpulippaan/kiväärikranaatin/tukikahvan.

Etukäteen oudoksituin ase on kuitenkin tietysti jousipyssy, joka kuvaa jollain tavalla Crysis 3:n urbaaniviidakon teemaa ja Prophetin muuttumista metsästäjäksi. Huipputekninen jouska oli oikein kiva työkalu, joskin sen ammusten vähäisyys pakottaa harkitsemaan tarkoin käyttötilanteita. Ja huomioitavaa on sekin, että jouskan ammusvalikoima on ihan muuta kuin niitä perinteisiä tuikkukärkiä. Nuolien kärkeen voi ruuvata vaikkapa räjähdeammuksen tai sähköshokkaajan, jolla voi lamauttaa sekä eläviä että mekaanisia vihollisia. Erikoisammusten avulla onkin mahdollista yrittää selvitä joistakin tilanteista muutenkin kuin vain tulivoimalla.

Tiukkaa moninpelaamistakin

Crysis 3:n yksinpeli vaikuttaa koetun, nähdyn ja kuullun vilauksen perustella ihan lupaavalta. Crysis 2:n kritiikeistä on otettu oppia ja peli on kehittynyt lupaavalta vaikuttavaan suuntaan. Mutta yksi pelin kiintoisimmista jutuista käsiteltiin vain puheltuna, ei pelattuna. Nimittäin moninpeli. Perinteisten pelitilojen ohessa moninpelissä on tarjolla Hunter-tila, joka tuntuisi tarjoavan todella kiinnostavan ja haastavan pelikokemuksen. Siinä näet kaksi nanopukuihin pukeutunutta soturia kamppailee kuutta, jopa neljäätoista CELL-soturia vastaan. Ei mitään reilua peliä vaan kunnon epätasaista haastavuutta, etenkin kun jokainen nano-hunterin tappava CELL-pelaaja muuttuu hunteriksi. Ja muutenkin

kun tiimien voittotavoitteet ovat ihanan epikset. Nano-hunterit voittavat, jos he tekevät selvää kaikista CELL-sotilaista. Ja jos edes yksi CELL-taistelija selviää elossa kahden minuutin ajan, niin koko hänen tiiminsä voittaa.Herkullista.

 

Jotenkin Crysis 3 tuntui alkuun epäilyttävältä, epämääräiseltä peliltä Mutta niin se vain otti mukaansa, ja pelaamiseen varattu aika sujahti ohi hetkessä. Jotain siinä oli. Pelattavuus oli tuunattu kohdalleen, visuaalit olivat näyttävät ja toiminta oli toimivaa. Valitettavasti ehdimme kuitenkin nähdä pelistä vain palasen yhdestä alueesta, eikä esimerkiksi muiden kuuden Nykin rauniosektorin maisemista ehtinyt näkemään yhtikäs mitään. Olisihan niidenkin maisemia mielellään nähnyt. Tarinastakin jäi nälkä, sillä lukemani Crysis-sarjan taustaa valottanut kirja ja pelien tarina olisi kiva saada vetäistyä loppuun kunnialla. Mitä ihmettä Prophet yhä heiluu, luulisi että vanha nanovaari vetäytyisi jo ihan mielellään eläkkeelle. Saadaanko CELLin tekemisille lopultakin loppu vai jatkuuko melske seuraavassa trilogiassa? Jaa-a. Se jää nähtäväksi.

Pelikeskustelua foorumilla: Crysis 3 (PC, PS3, 360)

Lisää Crysis 3:sta Crytekin luovan johtajan Rasmus Hojengaardin haastattelussa, aivan näinä päivinä!

 

Crysis 3

Tekijä: Crytek

Julkaisija: EA

Tulossa:  PC, PlayStation 3, Xbox 360 – 22.2.2013

Pelaajia: 1, 2-?

Pelin kotisivu: http://www.crysis.com

Jukka O. Kauppinen

 

Crysis (PC)

Kun Crysiksen päältä riisuu kaiken kohun konetehosta ja unohtaa viime vuonna riehuneet markkinointipuheet, mitä jää jäljelle? Onko Crysis oikeasti pelaamisen arvoinen peli vai hypetettiinkö taas aivan turhaan?

Crysis 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Spekuloinnin aika on lopulta ohi. Crysis 2 on rysähtänyt vihdoin niin konsoleille, tietokoneille kuin myyntilistojen kärkeenkin. Paratiisisaaren sijaan pelikenttänä on nyt urbaani viidakko. Nanopuku 2.0 on täällä.

Crysis 2 -haastattelu – Crysis 2 on rujompi ja tummasävyisempi

Aloitimme kehitystyön heti ensimmäisen Crysiksen julkaisun jälkeen, vuoden 2007 lopussa, joten töitä on paiskittu suurin piirtein kolme vuotta. Tänä aikana olemme myös vaihtaneet pelimoottorin CryEngine 2:sta CryEngine 3:een, joten Crysis 2 on syönyt valtavan määrän työtunteja.

 

Lue myös

BioShock Infinite – haastattelussa pelisuunnittelija Shawn Elliot (osat 1-3)

Creative Sound Blaster Z – häpeilemättömän loistava äänikortti

Dead Space 3 -ensikosketus – sukellus ihmissydämen synkimpiin sopukoihin

Finnish Game Jam oli elämys – koosteessa kaikki videot ja reilusti kuviakin

Tomb Raider -ensikosketus osa 2: syöksy ahdistuksen kuiluun, nouse kohtaloosi

U-Boat Leader (lautapeli)

Warface – kasuaalin hardcorea nettiräiskintää melkein ilmaiseksi