Uusimmat

Cyber Snipa Stinger – oikeasti tosikova pelihiiri

19.06.2008 19:00 Miikka Lehtonen

Pelihiiret ovat osa-alue, johon kiinnitetään valitettavan usein turhan vähän huomiota. Todellisilla HC-pelaajilla on toki omat suosikkirottansa, mutta moniko arkisempi pelaaja on tajunnut, että pelikäyttöön suunniteltu hiiri voi pelisuoritusten ohella parantaa käyttömukavuutta?

Tällä teemalla tutustumme koomisesti nimettyyn Cyber Snipa Stinger -hiireen, jota on monissa testeissä kehuttu jopa maailman parhaaksi pelihiireksi. Kovia väitteitä, mutta tarjoaako hiiri käytännössä mitään, mihin se hyväksi havaittu Logitechin tai Microsoftin hiiri ei pystyisi?

Cyber Snipa Stinger on osa hardcore-pelaajille suunniteltua linjastoa, josta löytyy niin kuulokkeita, hiirimattoja kuin erilaisia ohjaimiakin. Stinger-hiirtä mainostetaan firman pelilaitteiston lippulaivaksi, eikä syyttä.

Tyhjiöpuristetussa blister-pakkauksessa toimitettavan hiiren mukana seuraa ajuri-CD, pino irtopainoja ja tarran verran teflon-pinnoitteisia vaihtotassuja pohjaan. Näiden avulla pääsee jo pitkälle, sillä hiiri on selvästi suunniteltu kestämään vakavaa pelaamista.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy hiiren tyylikkääseen ja ergonomiseen muotoiluun. Eihän moinen ajattelu toki ole uutta hiirimaailmassa, mutta Stinger sopii ainakin allekirjoittaneen käteen kuin se olisi suunniteltu minulle. Itse hiiren pinta on karheaa muovia, jonka ansiosta käsi lepää hiirellä mukavasti, mutta kitka pitää sen silti hyvin mukana liikkeissä. Tätä korostavat edelleen hiiren sivukourut, jotka on pinnoitettu rosokuvioisella kumilla.

Kun se hyvä ote on kerran hiirestä löytynyt, käsi ei väsy liikkeessä eikä hiiri tunnu karkaavan otteesta missään vaiheessa. En olisi sitä uskonut, mutta näemmä pinnoiteratkaisut vaikuttavat oleellisesti pelattavuuteen. Myös hiiren napit on sijoiteltu mukavasti sormien ulottuville. Rulla on modernia mallia ja ymmärtää rullailun lisäksi painalluksen sekä keikautukset molemmille sivuille.

Peukun alta löytyvät lisäpainikkeet ovat tosin minun peukalolleni turhan pitkiä ja etummaisen napin painaminen vaatii pientä käden siirtoa. Ongelma tosin johtunee enemmänkin minun peliasennostani kuin hiirestä, sillä samanlaisia huomioita on tehty aiemminkin. Itse napit ovat mukavan jämäkät – niitä ei paina vahingossa, mutta tarvittaessa ne napsahtavat pohjaan helposti.

Pintaa syvemmälle

Koska kyse on pelikäyttöön suunnitellusta hiirestä, Stingerin viehätys ei suinkaan lopu pintasuunnitteluun. Ne jo mainitut lisäpainot voi sujauttaa pohjaan avattavan luukun sisuksiin, jolloin hiiren painoa voi lisätä 20 grammaa kerrallaan, maksimissaan 140 grammalla.

Hiiri oli sen verran kevyt että itse heitin kaikki seitsemän painoa sen sisuksiin eikä ohjain tunnu silti liian raskaalta. Hyvien teflontassujen ansiosta se liukuu hiirimatolla vaivatta. Lisäkivana USB-johto on tehty luistavasta kumista, joten sitä ei tarvitse pelin tiimellyksissä nykiä tai kiskoa. Vaikka oma pöytäni on kaiutinten ja työtavaran täyttämä sekamelska, johto ei kertaakaan tarrannut tai sotkeutunut mihinkään.

Pelimiehiä kiinnostanevat enemmän ne hiiren vielä mainitsemattomat napit, joista toisella voi ohjelmoida ja aktivoida erilaisia makroja, toisella taas vaihtaa hiiren tarkkuutta lennosta. Hiiren oman ohjelmiston avulla voi valita kullekin neljästä tarkkuustasosta tarkat arvot, joita voi sitten vaihdella pelin tiimellyksessä. Mukavasti hiiren rulla vaihtaa väriä käytössä olevan tarkkuuden mukaan.

Kuulostaa nopeasti hyödyttömältä, mutta vaihtelun helppoudesta johtuen käyttöä kyllä löytyi. Itse säädin hiireen muutaman valmisasetuksen, joiden avulla Red Orchestrassa pystyi helposti pelaamaan normaalia skirmish-peliä, tai hyppäämään lennosta eri etäisyyksiä varten mitoitettuun tarkkuusammuntaherkkyyteen.

Korkean päivitystiheytensä ja tarkkuutensa johdosta hiiri tarjoaa myös todella pehmeän ja tasaisen ohjaustuntuman. Tähtäin ei hypi, kursorit eivät warppaile ja muutenkin ohjaus on todella sujuvaa. Hieman yllättäen moinen laatu auttoi jopa World of Warcraftin pelaamisessa, kenties johtuen hiiren hyvän ohjaustuntuman ja tarkkuuden yhteisvaikutuksesta. Oli miten oli, iloa irtoaa siis muillekin kuin hardcore-räiskijöille.

Myös makroeditorista löytyy syvyyttä, sillä maksimissaan 200 askelta sisältäviä makroja voi ohjelmoida kaikille hiiren näppäimille. Mitä iloa moisesta sitten on? Käytännön esimerkkinä voi vaikkapa vaihtaa yhdellä napilla aseestaan kranaattiin, heittää kranaatin ja vaihtaa taas takaisin pääaseeseen. Yhdessä makrokykyisen näppäimistön kanssa potentiaalia löytyy melkoisesti. Pienoisena kompastuskivenä makro-ohjelma itsessään oli Vista-käytössä melko epävakaa, joskin XP-koneessa testattuna se toimi mainiosti. Päivityksen paikka, siis.

Erinomainen pelihiiri

Vaikka en olisi sitä ehkä ennakkoon uskonutkaan, pelivälineet vaikuttavat. Oma entinen suosikkini, Logitechin MX-1000, siirtyi suoraan pöytälaatikkoon enkä ole sitä enää pätkääkään kaivannut. Stinger tarjoaa käyttömukavuutta ja tarkkuutta, josta vanha hiireni korkeintaan pystyi unelmoimaan. Ei toki kuitenkaan kannata elätellä epärealistisia toiveita, sillä hiiri ei muuttanut minua yli-inhimilliseksi tappokoneeksi, joka dominoi vastapelaajiaan nauraen räkäisesti.

En moista odottanutkaan, mutta sain Stingeriltä sen, mitä halusinkin. Hiiren, jolla pystyy pelaamaan mukavasti juuri niin kauan kuin huvittaa ja jolla tapot eivät kaadu siihen, että kursori sattui hyppäämään juuri kohteen pään yli. Kun hintakin on vielä pelihiireksi varsin edullinen – 40-50 euroa – on vaikea lonkalta kuvitella löytävänsä paljon parempaakaan pelihiirtä.

Lisätietoja: http://www.cybersnipa.com/eu/

Kauppahaku: Google, Cyber Snipa Stinger

 

Tekniset tiedot englanniksi:

  • 7,080 frames per second(FPS)
  • Up to 3200 DPI laser engine
  • Tracking speed of 45 inches per second(IPS)
  • 9 buttons including 6 macro programmable
  • Up to 1000Hz(1ms) adjustable report rate
  • 8kb of onboard memory
  • 16 bit ultra wide data path
  • 7 removable weights(20g each)
  • 4 super size easy glide feet

 

Lue lisää eDomesta

Asus PG221 – pelaajan laajakuvanäyttö

CDTV – Commodoren megamoga

Dragon Ball Z: Burst Limit -haastattelu

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Overlord: Raising Hell (PS3)

Plantronics .Audio 770 – surround-kuulokkeet ilman surroundia

Race Driver: GRID (PC, PS3, 360)

Sacred2 Fallen Angel – haastattelussa tuottaja Peter Kullgard