Uusimmat

Cyberpunk 2077:aa odotellessa: Viisi peliä, jotka myös sijoittuvat synkkään lähitulevaisuuteen

20.02.2018 12:00 Teemu Purhonen

2010-luvun odotetuimpiin peleihin lukeutuvan Cyberpunk 2077:n julkaisua odotellessa on aikaa pelata muita cyberpunkin synkkään lähitulevaisuuteen sijoittuvia pelejä. Muropaketti kokosi viiden pelin suosituslistan.

Odottavan aika on pitkä, sillä valtavan hypetyksen alla olevaa Cyberpunk 2077 -peliä ei päästä pelaamaan ainakaan ennen vuotta 2019. Valmistuessaan Cyberpunk 2077 on Cyberpunk 2020 -pöytäroolipeliin pohjautuva ja valtavaan Night Cityyn sijoittuva avoimen maailman peli. Sitä kehittävä CD Projekt RED on kertonut, että pelistä tulee jopa huomattavasti laajempi kuin mitä sen suosittu The Witcher 3 on.

Cyberpunk 2077:sta tullaan kuulemaan lisää ehkäpä vasta (tai jo) ensi kesän E3-messuilla.

Uutisia odottaessa on hyvä muistella muita genren pelejä, joista osa on uudempia merkkiteoksia ja jotkut puolestaan menneiden vuosien unohdettuja klassikoita. Alta löytyvältä listalta on jätetty tarkoituksella pois tunnetut ja itsestäänselvät pelit, kuten esimerkiksi Deus Ex  ja Metal Gear Solid.

1. Observer

Puolalainen Bloober Team on kehittänyt ensiluokkaisen cyberpunk-pelin, joka onnistuu viemään pelaajan vaivattomasti sellaisille pelon tasoille, että se lähentelee jo kauhua. Tämä siis ilman hirviöpelottelua, käyttäen sitä ainoaa oikeaa kammoa: psykologista kauhua. Ja vielä yksityiskohtaisessa, kauniissa ja tunnelmallisessa cyberpunk-asetelmassa.

Observerin maailma on hyvin tyypillinen kyberpunk-maailma. Se sijoittuu vuoden 2084 Puolaan, jossa digitaalinen rutto on tehnyt tuhojaan. Maata johtaa Chiron-megayhtiö rautaisella otteella, ja se on nimennyt maan Viidenneksi puolalaiseksi tasavallaksi. Päihde- ja hologrammiaddiktit on luokiteltu c-luokan kansalaisiksi, ja suljettu asumaan gettoihin. Chironin vahtikoirina toimivat Observer-nimiset (Tarkkailjat) poliisijoukot, joilla on oikeus hakkeroida kansalaisten mieliin.

Observer on ensimmäisestä persoonasta kuvattu peli, jossa hypätään Observer-poliisivoimien etsivän Daniel Lazarskin saappaisiin. Lazarski on lähetetty erääseen tällaiseen aiemmin mainittuun ghettoon tutkimaan hämäriä tapahtumia. Lazarskia ääninäyttelee Blade Runner -elokuvasta tuttu Rutger Hauer.

Observer julkaistiin pc:lle, PlayStation 4:lle sekä Xbox Onelle vuoden 2017 elokuussa.

2. Shadowrun Returns

Shadowrun-pöytäroolipeliin pohjautuvia pelejä piisaa, mutta näiden parhaimmistoa ovat vuonna 2013 julkaistu Shadowrun Returns, kaikki sen lisäosat ja director’s cut -versio.

Shadowrun yhdistää perinteiseen synkkään kyberpunk-dystopiaan fantasiaelementtejä: pelimaailmassa on esimerkiksi haltijoita, kääpiöitä ja örkkejä – sekä magiaa. Lähtökohta voi kuulostaa hassulta, mutta Shadowrun Returns -peleissä se on toteutettu erinomaisesti. Kyseessä on isometrinen vuoropohjainen roolipeli, joka on esimerkillisesti käsikirjoitettu. Sen vuoropohjainen taistelusysteemi toimii kuin peililasit neonkylttiloisteessa.

Pelistä on lisäksi julkaistu työkalu, jolla kuka tahansa voi luoda omia Shadowrun-seikkailuja ja -kampanjoita.

3. Blade Runner

Vuonna 1997 julkaistu ja Westwoodin kehittämä Blade Runner  -peli ei seuraa alkuperäisen Blade Runner -elokuvan tapahtumia, vaikka siinä onkin elokuvasta tuttuja hahmoja ja paikkoja. Kaikki saa alkunsa, kun androideja työkseen metsästävä blader runner Roy McCoy saa tehtäväkseen saada kiinni ryhmä eläimiä tappavia androideja. Koska eläimet ovat Blade Runnerin maailmassa hyvin harvinaisia, pidetään tällaisia rikoksia hyvin vakavina.

Blade Runner oli ensimmäisiä tarinapohjaisia pc-pelejä, jossa tehdyt valinnat eivät vaikuta ainoastaan pelin lopputulokseen, vaan myös itse tarinaan. Point’n’click -seikkailupelissä on jopa 13 erilaista loppua. Blade Runner ei ole lineaarisesti kulkeva peli, vaan pelaaja voi puuhastella omiaan samalla kun sen tietokoneen ohjastamat NPC-hahmot toimivat pelimaailmassa omien motiiviensa perässä. Nämäkin tapahtumat vaikuttavat pelaajan maailmaan.

Blade Runner -peliä ei valitettavasti myydä millään digitaalisella kauppapaikalla, eikä siitä ole tulossa uudelleenjulkaisua. Pelin lähdekoodi menetettiin, kun Westwood-studio muutti Las Vegasista Los Angelesiin. Ainoa vaihtoehto pelin hankkimiseen on löytää se käytettynä netin eri kauppapaikoilta. Vaikka etsiminen voi tuntua riesalta, palkitsee peli lukemattomien tuntien edestä ehdalla kyberpunk-tunnelmalla.

4. Syndicate Wars

Syndicate Wars on vuonna 1996 julkaistu Syndicate-sarjan kolmas osa. Se julkaistiin pc:n lisäksi myös PlayStationille, ja sen voi hankkia itselleen pc:lle ja macille GOG.comista.

Syndicaten maailma on perinteinen kyberpunk-dystopia: siinä vallasta kamppailevat valtavien megayhtiöiden lisäksi myös muuan uskonto, joka sekin pyrkii hallitsemaan maailman kansalaisten mieliä omilla konsteillaan. Peliä voi pelata joko korporaation tai kirkon edustajana.

Isometrisessä pelissä yritetään selvittää monia eri skenaarioita täysin aivopestyjen agenttien toimesta, jotka tottelevat pelaajan jokaista komentoa välittömästi – kiitos näiden ja lähes koko maailman ihmisten aivoihin asennettujen implanttien.

Syndicate Wars pyörähtää käyntiin, kun korporaatioiden ylläpitämää totalitääristä valtaa alkaa uhata Harbiger-virus, joka tekee tuhojaan mainituissa implanteissa saaden ihmiset pois yhtiövallan mielenhallinnasta.

5. System Shock Enhanced Edition

Vuonna 1994 julkaistu ensimmäisen persoonan System Shock on se toimintaseikkailupelien malli, jota on käytetty pohjana lukuisilla genren peleillä.

System Shock sijoittuu vuoteen 2072, jossa pelaaja on nimetön hakkeri joka yrittää saada haltuunsa TriOptimum Corporation -yrityksen tiedostoja, jotka koskevat sen Citadel Station -avaruusasemaa. Tämä jää yritykseksi, hakkeri saadaan kiinni ja viedään avaruusasemalle. Hänelle tarjotaan diiliä: hakkeroi onnistuneesti avaruusasemaa ylläpitävä SHODAN-tekoäly, ja kaikki rikokset unohdetaan. Hakkerille tehdään leikkausoperaatio, jotta tälle saadaan asennettua tarvittavat implantit tekoälyn työtään varten.

Peli alkaa siitä, kun hakkeri herää kuusi kuukautta kestäneestä leikkauksen jälkeisestä koomasta, eikä avaruusasemalla tunnu olevan kaikki kunnossa…


Mikä ihmeen cyberpunk?

Cyberpunk on scifin alagenre, jonka lähtökohtana on futuristinen asetelma “low life, high tech.” Tämä tarkoittaa esimerkiksi rikollisessa alamaailmassa liikkuvia hahmoja, joilla on käytössään tulevaisuudessa jo arkista huipputeknologiaa, kuten esimerkiksi kyberneettisiä elimiä ja raajoja. Vankka osa cyberpunkia on suuria muutoksia kokenut yhteiskunta, jossa kansallisvaltiot on korvattu valtavilla suuryrityksillä, zaibatsuilla. Käytännössä valtaosa ihmiskunnasta viettää elämänsä äärimmäisessä köyhyydessä, kun sen isännät puolestaan elävät kuin jumalat.

Eikä pidä unohtaa tekoälyjä, joilla on omat metkut digitaalisissa mielissään.

Cyberpunk sai alkunsa 1960- ja 1970-luvuilla, kun kirjailijat alkoivat kertoa erilaisia tarinoita tulevaisuudesta. Niissä ei käsitelty perinteistä utopia-maailmankuvaa, joka siihen saakka oli vahva osa tieteiskirjallisuutta. Utopia muuttui dystopiaksi, kun yhteiskunta joutui huumekulttuurin, teknologian ja seksuaalisen vallankumouksen myötä tottumaan maailmaan, jossa ihmiskunta on alistettu täydellisen yhtiövallan alle. Planeetta on saastunut pysyvästi ja happosateet jokapäiväisiä.

Cyberpunk ammentaa vahvasti punk-kulttuurin lisäksi myös varhaisesta hakkerikulttuurista. Genre on tekemässä jonkinlaista paluuta valtavirtaan Netflixin Altered Carbon -sarjan ja Blade Runner 2049 -elokuvan myötä.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat