Uusimmat

Darwinia+ – haastattelussa brittien indie-tähti Introversion

15.03.2010 16:15 Jukka O. Kauppinen

Brittiläinen Introversion on ollut jo useamman vuoden ajan yksi indie-pelimaailman merkkinimistä. Oudoista ja erikoisista peleistään tunnetun firman viimeisin teos on Xbox 360:lle julkaistu Darwinia+. Haastattelussamme firman pelintekijät muistelevat muun muassa Darwinia-pelien syntyä, miten ne hakivat innoitustaan muun muassa Tronista, Space Invadersista, Lemmingsistä ja monista muista klassikoista.

Haastattelussamme Introversionin toimitusjohtaja Mark Morris.

Kertoisitko Darwinia+ -pelistä? Miten se liittyy viiden vuoden takaiseen Darwiniaan?

Darwinia+ on uusi peli, joka sisältää samalla sekä alkuperäisen Darwinian että myöhemmän Multiwinian Xbox 360:lle sovitetut versiot. Alkuperäisen Darwinian tarina oli upea, emmekä halunneet viedä sitä turhille sivuraiteille. Niinpä keskityimme tekemään Xbox-versiosta mahdollisimman hiotun ja selkeän. Ja tietysti mahdollisimman näyttävän. Peli on nyt mielestämme kuin hyvä Director’s Cut -tyylinen ohjaajan versio.

Darwinia+ tuntuu omaavan vaikutteita monista 80-luvun peleistä ja elokuvista.

Pelillä oli alkujaan hyvinkin myrskyisä alku. Sen piti olla ensin valtava sotapeli, jossa pelaaja ohjaa kymmenien tuhansien sotilaiden armeijoita. Mutta me vain emme saaneet sitä toimimaan. Olimme kuitenkin käyttäneet peliin niin paljon aikaa ja rahaa, ettemme voineet heittää sitä pois, meidän vain täytyi yrittää saada siitä aikaan jonkinlainen peli. Eräänä päivänä Chris (Delay) sitten pelehti maisemien parissa ja yhtäkkiä se näyttikin meistä ihan Tron-elokuvalta.

(Oikealla: Chris Delay) Ja siitä ajatukset lähtivät juoksemaan. Mitä jos tietokoneemme sisällä olisikin tämä outo maailma, jossa bitit ovat eläviä darwinialaisia? Ideat alkoivat poukkoilla ja heittelimme sekaan viitteitä vaikka mihin. Space Invadersiin, Centipedeen, Syndicateen, Lemmingsiin, Zarchiin, vaikka mihin lapsuutemme juttuihin.

Pelillä onkin paljon yhteistä Archimedes/Amigalle ilmestyneiden Zarch/Virus -pelien kanssa.

Zarch! Kyllä. Pelasin sitä tuhottomasti kouluaikoinani. Mutta enemmänkin pelin ulkoasuun vaikutti Amigalle aikoinaan julkaistu maisemaohjelma Vista. Silti, Zarchin videoita katsellessa yhdennäköisyys on selvä.

Pelillisesti Darwinia+ kuitenkin lainaa enemmän Syndicatelta ja Cannon Fodderilta. Yksikköjen ohjaus ja pelimekaniikka on selvää Cannon Fodderia.

Virus/Zarch

Amigan Vista-maisemaohjelma

Oletteko miettineet yhtään DLC:tä?

Emme. Darwinia Plussan tekeminen kesti noin neljä vuotta ja me ehdimme tekemään myös yhden DLC-lisärin, mutta se ei ollut mielestämme hyvä. Emme halunneet julkaista arvotonta, hyödytöntä lisäriä. Me olemme pelaajia emmekä mekään halua maksaa mitään jostain sellaisesta, jonka pitäisi selvästi olla ilmainen.

Mutta jos pelistä tulee hitti, niin voimme julkaista jotain siistiä – ehkäpä vaikka karttaeditorin tai oikein kunnollisen karttapaketin.

Mitenkäs Darwiniasta kasvoi moninpeli?

Kun alkujaan lähestyimme Microsoftia Darwinian kanssa, niin he totesivat että peli on upea mutta siihen tarvitaan moninpeli. No, yritimme tehdä peliin jonkinlaisen moninpelin mutta siitä ei oikein tullut mitään. Palasimme sitten piirustuspöydän ääreen ja teimme moninpelin aivan alusta alkaen. Siitä tuli sitten PC:n Multiwinia. Darwinia+ sisältääkin sekä alkuperäisen Darwinia-pelin että Multiwinian moninpeleineen, cooppeineen kaikkineen.

Darwinia Plussan traileri ja latausruutu tekevät kunniaa C64:n pelien latausruuduille ja demoille. Mistä moinen?

Darwiniaa tehdessämme meistä tuntui, että koko peliala oli kuivumassa kokoon. Luovuus oli ajettu nurkkaan ja bisnesmiehet hallitsivat. Darwinia oli meidän vastauksemme, näkemys siitä, että asiat voisivat olla yhä toisinkin.

Halusimme muistella nuoruuttamme ja pelialan viattomuuden päiviä. Niitä aikoja, kun Spectrum-pelin latautumista kasetilta piti odottaa ja odottaa. Ja pelaajia viihdytettiin lataamisen aikana näillä hulluilla loadereilla.

Tartuimme tähän ideaan ja teimme Darwiniaan erilaisia latausruutuja. Yhdessä pyörii vanha raytraceri, yhdessä on Spectrum-pelin loaderi, yksi on kunnianosoitus vanhan aikakauden Amiga-piraateille, jotka varustivat kräkätyt pelinsä kahelin hienoilla ja näyttävillä introilla.

Eräässä latausruudussa soi 8-bittinen musiikki, jota varten mallinsimme 8-bittisen Atari-tietokoneen POKEY-äänipiirin. Meillä oli apunamme joitakin todella taitavia audiojäbiä. Nämä biisit muuten löytyvät pelin soundtrackiltä.

Mikä sai teidät tekemään konsolipelin?

Perustimme Introversionin aikoinaan tehdäksemme omaperäisiä videopelejä. 90-luvun lopulla aivan liian moni studio teki vain jatko-osia, me halusimme palata luovuuden ytimeen. Mutta sen tähden me joudumme ottamaan hurjia riskejä. Koskaan ei voi tietää miten pelaajat suhtautuvat peleihimme. Siksi yksi tapa vähentää riskiä on tarjota peli mahdollisimman laajalle yleisölle. Darwinia oli upea peli, joten sen tarjoaminen konsoliyleisölle oli yksi tapa laajentaa pelin kohdeyleisöä.

Mutta vaikka Darwinia oli hyvä peli, se oli kaukana täydellisestä. Sen hiominen Xbox 360:lle mahdollisti monien ongelmien korjaamisen. Nyt se on paljon aiempaa parempi teos! Pelattavampi, hiotumpi ja kauniimpi. Samalla Multiwinia täydentää Darwiniaa upeasti.  Niinpä Darwinia+ on todellakin ohjaajan versio, paras tekemämme Darwinia.

 

Entäpä tarina ja darwinialaiset?

Minusta yksi Darwinian vahvimmista jutuista on viehättävä tarina. Peli näyttää todella yksinkertaiselta, mutta darwinialaisten käytös vetoaa pelaajiin. Kun darwinialaiset ovat onnellisia, he tanssivat. He kerääntyvät kuolleiden asukkaiden ympärille ja rakentavat leijoja, joiden avulla sielut nousevat lähemmäs taivasta. Vaikka pelin on toimintapainotteinen, on sen tarina hyvinkin henkinen ja ajatuksia herättävä.

Multiwiniassa sen sijaan halusimme olla enemmänkin koomisia ja luoda näyttävän toimintapelin.

Siksi kaksi erilaista peliä täydentävät mielestämme toisiaan hyvin.

Haastattelu on toteutettu yhteistyössä XCN-verkoston kanssa.

Lue pelin arvostelu:Darwinia+ (Xbox 360)

 

Lisää aiheesta

Darwinia+ (Xbox 360)

Brittiläinen Introversion on eräs ehdottomista suosikeistani, kun pieniä pelitaloja listataan. Firma on ollut aktiivinen vaikuttaja ja suoranainen supertähti indie-pelitekijöiden rintamalla. Firman teokset ovat olleet aina viehättäviä ja omaperäisiä – ja pärjänneet myynnillisestikin.

Pikkufirmoilla on kuitenkin riesanaan menestymisen pakko. Yksikään peli ei saa olla floppi, muuten pulju on kanttuvei. Niinpä Introversionin uusin teos kierrättää ehkä turhankin paljon firman aiemmista hiteistä tuttuja aineksia. Toisaalta, on peliin osattu kehittää paljon uuttakin. Miten vain, tulos sinkoaa XBLA-pelien erikoisimpien ja omaperäisimpien teosten listalle.

Multiwinia (PC)

Brittiläinen Introversion on nykyaikaisen indie-pelimaailman suuri tähti. Nollasta pinnistänyt pieni pelifirma onnistui todistamaan, että laadukkaita ja omaperäisiä pelejä voi tehdä tänäänkin tinkimättömällä asenteella.

Introversionin tuorein peli on modernisoitu ja laajennettu versio firman muutaman vuoden takaisesta Darwiniasta. Vaikka pelin juuret tunnistaakin, niin pelkästä lämmittelystä ei ole kyse. Multiwinia on huikea, hauska ja nautinnollinen pieni pläjäys silkkaa pelattavuutta.

Darwinian, Defconin tekijöiden uusi teos Subversion on rosvojen unelmapeli

Lue myös

Bayonetta-haastattelu: ”halusimme tehdä jotain erilaista ja seksikästä”

Creative Sound Blaster Wireless Music System – langatonta musiikinkuuntelua

DSi XL – Nintendon jättitaskukonsoli pikakokeessa

God of War 3 – häikäisevä taidegalleria

Heavy Rain – raskasta sadetta Pariisissa

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 9)