UUSIMMAT

Dead Rising 3 –ensikosketus – zombit kumoon nextgenin voimin

13.09.2013 17:19 | Jukka O. Kauppinen

Dead Rising -pelisarja on lyhyt, kunniakas ja epätasainen. Esikoinen oli hieno, jopa upean huikea esimerkki siitä, mitä ihan upouudella konsolisukupolvella voidaankaan synnyttää. Zombiemättöseikkailu oli hyvä niin tarinallisesti, teknisesti kuin toteuteukseltaan. Kakkonen sen sijaan failasi monessa tärkeässä asiassa. Kuinka kolmonen sitten pärjää, kun on taas uuden konsolisukupolven vuoro?

Vaikea sanoa mitään definitiivistä. Olihan nähty, katseltu ja pelattu peli yhä keskeneräinen kehitysversio. Mutta lystiä se oli ja ehtaa Dead Risingia, jossa zombeja velloo ruudulla sadoittain ja sadoittain. Sitten hupsistalullaa joku ajaa siitä läpi turboasfalttijyrämoottoripyörällä ja massassa on viisimetrisen telan levyinen väylä. Punainen, sottainen väylä.

Oho, minä vahingossa liekinheittimellä zombimassaan, onko paha? Kyllä nyt isompikin ketjupolttajalauma saisi röökinsä sytytettyä.

Pelisarjan tärkeimmät asiat löytyvät siis yhä, entistä villimpinä. Vähän samassa hengessä miten Saint’s Row The Third keuli kakkosesta ja Saint’s Row IV kolmosesta. Pistetään meininki yhä hölmömmäksi, vapaammaksi ja isommaksi. Lisätään zombeja, tarjotaan käsittämättömästi aseita ja reilusti kustomointia. Pue päällesi mitä älyttömimpiä kuteita ja hihittele itsellesi. Mätki zombeja silmään kuulakärkikynillä, liikennemerkeillä tai muilla vimpaimilla. Lähes mitä tahansa voi käyttää aseena – ja siinä se hulluuden ydin onkin. Pellejätkä mätkii zombeja idioottimaisilla aseilla. Ei kovin tehokasta, mutta ainakin hauskaa. Ja jos aseita vielä kustomoidaan, niin taas keulii ja pahasti. Eikä kustomointi rajoitu vain aseisiin, vaan myös erilaisia kulkuneuvoja voi tuunata hyvin, hyvin monipuolisesti. Ja hauskasti. Ei se nyt mitään, että kaikkea mahdollista voi yhdistellä, mutta kun ne yhdistelmät ovat niin riemukkaan älyttömiä, että oksat pois. Pelaajan vallassa on jopa tehdä ihan omia eväitään. Niiden rinnalla jopa meikäläisen ketsuppi-kurkku-jalapenoleivät kalpenevat.

Pelisessioni aikana ehdin tekemään jos jonkinlaista. Juoksemaan, tappelemaan, kuolemaan, ajamaan höyryjyrällä, moottoripyörällä, sen yhdistelmällä, jäätelöautolla, pakulla ja vieläpä tuunailemaan niitä. Hienointa oli ehdottomasti kun liekitin zombilaumoja, ajoin niiden läpi, liiskasin palavia eläviä kuolleita ja keihästin ruumiita prätkän keulaan asennettuihin piikkeihin. Ja sopivissa tilanteissa laukaisin keihästetyt ruumiit laumojen päälle, tavoitteena reipas ketjureaktio. Parhaimmillaan peliruutu oli yhtä punaista pärskeroisketta ruumiinosien lennellessä.  Ei ole ketsupissa säästelty, ei.

Riemastuttavaa siis. Näkee, että konsolissa on vääntöä, sillä maisemat, efektit ja etenkin zombilaumojen koko ja pikkutarkkuus ovat upeita katsoa. Ja olihan tämä ihan niin pelattava ja sujuva kuin aiemmatkin Dead Risingit. Mutta vasta sitten joskus myöhemmin näemme, että onko Dead Rising 3 pelillisesti edeltäjäänsä parempi. Onko siitä korjattu ne ääliömäisyydet, jotka tekivät kakkosesta raivostuttavan ja niin kovin ärsyttävän pelin?

 

Dead Rising 3

Tekijä: Capcom

Julkaisija: Microsoft

Tulossa: Xbox One

Pelaajia: 1, 2-?

Muuta: Ilmestyy Xbox Onen ohella 22.11.2013, Suomessa 2014

Pelin kotisivu: http://www.xbox.com/en-US/xbox-one/games/dead-rising-3

Jukka O. Kauppinen

 

Dead Rising 3 livenä kommentoituna:

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

 

Dead Rising (360) 

Dead Risingin tekijät ovat katsoneet zombie- ja splatterleffansa. Dead Risingin näkemys elävien kuolleiden vitsauksesta on ansainnut K18-leimansa. Meno on sen ihanan muhevaa ja nautinnollisen yliampuvaa.

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360) 

Dead Rising 2:n teemana on, että mitään pelin ongelmista ei suoranaisesti ole korjattu, mutta niitä on paikkailtu sen verran, että peliä kehtaa jo kutsua pelikelpoiseksi – joskin se tekee yhä itsestään hetkittäin tuskallisen vaikean rakastettavan.

 

Lisää aiheesta

Dead Rising 2 -haastattelussamme legendaarinen Keiji Inafnue

Dead Rising 2: Off the Record pursuaa rehevää zombiehuumoria 

Lue myös

Assassin’s Creed IV Black Flag –haastattelu – Karibiaa tutkimassa (1+2)

Fable Legends –ensikosketus – ole pahis, mätki kavereitasi

Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa

Thrustmaster GPX LightBack Ferrari F1 Edition – värikäs PC/Xbox-padi

Tom Clandy’s End War Online –ensikosketus – teknomaailmansota riisuttiin äärimmilleen

World of Tanks Xbox 360 –ensikosketus – sujuvaa paditankkisotaa