Demoscenelegenda, Suomen ensimmäinen pelimuusikko Jori ”Yip” Olkkonen muistelee 80-luvun peli- ja demosceneä

07.08.2014 14:14 | Jukka O. Kauppinen

Olette varmaan huomanneet, että Suomessa on tehdy videopelejä jo aika pitkään. Samoin demoja. Demoscene ja pelibisnes nivoutuvatkin yhteen tiukasti jo 1980-luvulta lähtien. Jori ”Yip of Pure-Byte” Olkkonen (kuvassa vasemmalla) oli yksi menneiden aikakausien tärkeistä veteraaneista, jonka pään uumenissa on paljon arvokasta tietoutta ja muisteloja suomalaisen demoscenen ja pelibisneksen varhaisista vuosista.

Yip – nykyään Petrik Salovaara – osallistui pari vuotta sitten Tampereella järjestetyn Demosceneklubi Tampereen iltamaan, jossa allekirjoittanut haastatteli herraa niin suomalaisen demoscenen muinaisista vuosista, kuusnelosella säveltämisestä kuin suomalaisen pelibisneksen alkuvuosista. Yleisön edessä tehty haastattelu talletettiin myös videolle, joka ohessa!

Millä tavoin demoscene-säveltäjä löysi tiensä pelibisneksen puolelle – ja kuinka Yip päätyi säveltämään varmaankin legendaarisimman suomalaisen videopelin musiikit? Yip on näet se jamppa, jonka SID-tulkinta Uuno Turhapuro –elokuvien tunnarista soi yhä edelleen tuon ajan pelaavan nuorison päässä. Pelihän oli tietysti Uuno Turhapuro muuttaa maalle.

Kuten V2.fi:n artikkelissa Uunon synnystä mainitaan,

Miten löysitte Uunolle tekijät?

– Pasi (Hytönen) oli lähettänyt meille joitakin kuukausia aiemmin loistavasti koodatun tasohyppelypelin. Tarvitsimme Uunolle tekijää, joten soitin hänelle. Pääsimme nopeasti sopimukseen pelin tekemisestä. Jori (Olkkonen) oli tehnyt aiemmin Amersoftille musiikkia ja tiesimme hänen olevan huipputekijä.

Yip asui tuohon aikaan Tampereella ja oli hyvää pataa jo edesmenneen peliohjelmoija Jukka Tapanimäen kanssa. Tapanimäki oli 80-luvulla Stavros Fasoulaksen kanssa merkittävä pioneeri, jonka pelit olivat Fasoulaksen luomusten kanssa ensimmäisiä kansainvälisesti julkaistuja ja kaupallisesti onnistuneita suomalaisia videopelejä. Yipillä onkin tarina jos toinen kerrottavana myös Tapanimäestä!

Jori ”Yip” Olkkonen oli 80-luvulla jäsen Pure-Byte-demoryhmässä, joka oli ensimmäinen suomalainen kansainvälisesti breikannut ja tunnettu demoryhmä. Yipin musiikkeja julkaistiin monissa Pure-Byten demoissa ja hän sävelsi musiikit Pasi Hytösen Uuno Turhapuron lisäksi myös Tapanimäen Netherworld-peliin. Yip oli myös aktiivinen C=Lehden avustaja.

 

 

Video on tallennettu Demosceneklubi Tampereen iltamassa. Valaistus ja kuvanlaatu eivät päätä huimaa, ihmiset tulevat ja menevät ja tuopit kolisevat. Äänestä taitaa kuitenkin saada selvää.

Teksti, video & haastattelu: Jukka O. Kauppinen

Kuva: Zardax

 

Uuno Turhapuro muuttaa maalle -pelin longplay, feat. Olkkosen soundtrack:

 

 

Pure-Byten C-64-demoja 1980-luvulta:

Scroll Machine 1987, Fifth Dream About Happiness 1986, Scroll Machine 1987

 

Lisätietoja: http://fi.wikipedia.org/wiki/Jori_Olkkonen

Lisätietoja: http://www.mobygames.com/developer/sheet/view/by_genre/developerId,255634/

Lisätietoja: Pure-Byten julkaisut ja Yipin julkaisut CDDB:ssä

 

Seuraava Demosceneklubi Tampereen tapahtuma järjestetään 27.9.2014. Lisätietoja: Facebook / Internets.

 

Yipin englanninkielisen haastattelun voi lukea myös C64.com-sivustolta:

Lue juttu: 20 questions with Yip / Pure-Byte

Uuno Turhapuro –pelin synnystä kannattaa lukea V2.fi-sivuston loistava historiikki:

Lue juttu: Näin syntyi Uuno Turhapuro -peli

 

Lisää aiheesta

Demosceneklubilla 11.5. scifiä ja avaruusdemoja 

Demosceneklubilla perjantaina: pelimusaa, uusia demoja ja 80-luvun säveltäjäveteraani 

Demoklubi 28.10. Tampereella – vieraana suomalainen pelisäveltäjäveteraani 

Demoskeneklubi viihdyttää perjantaina Tampereella 

 

Muropaketin uusimmat