Uusimmat

Deus Ex: Human Revolution -ensikosketus osa 1 – ylösnousemus

24.02.2011 15:27 Jukka O. Kauppinen

Deus Ex kuuluu pelihistorian suuriin legendoihin. Peli, josta harmaaparrat jaksavat selittää, mutta jota aika harva nykypelaaja tuntee muutoin kuin maineeltaan. Vuonna 2000 julkaistu peli on kuitenkin System Shockien tapainen pelaamisen kulttuuriperintöön lukeutuva klassikko, jonka jatko-osa on korkealla pitkän linjan pelaajien odotuslistalla.

Myöhemmin tänä vuonna julkaistava toimintaseikkailu Deus Ex: Human Revolution on eräällä tapaa pelisarjan reboottaus, mutta tekijät yrittävät kuitenkin olla sen suhteen kunnioittavia. Peli on uuden aikakauden teos, joka seuraa nykyaikaisia pelisuunnittelullisia näkökohtia ja tarjoaa nykypäivän pelaajille hyvän seikkailun. Sitä ei ole tehty kahden aiemman Deus Exin ehdoilla, mutta niiden faneja ei ole myöskään unohdettu.

Lisää aiheesta:

Kyberpnuk lurex, ok!

Deus Ex on peli, joka herättää pelaajakansassa luultavasti tasan kahdenlaisia reaktioita. Toinen on luokkaa wtf, eli mikä perhana? Ikinä kuullutkaan. Jotain pasketta kuitenkin.

Toinen reaktio on luultavasti enemmän minun tyyliseni. Eli luokkaa ”jes jes! Mahtavaa!”

Jälkimmäiseen voi olla useita eri syitä. Joku kaltaiseni pitää kovasta science fictionista. Toiselle pelin kyberpunk-ainekset nousevat ykköseksi. Joku on kova Deus Ex -fani ja monille riittää se, että kyseessä on scifistinen räiskintäseikkailu. Jokunen ehkä antaa arvoa pelin keskimääräistä älykkäämmille seikkailupiirteille ja monimuotoisuudelle. Mutta sama se miksi tykkää, kunhan tykkää.

Deus Ex Human Revolution on samalla peli, joka luultavasti täyttää sen tietävien ja sitä odottavien toiveet paremmin kuin moni edes osasi toivoa. Ainakin minä yllätyin. Jos pidät vahvaa tarinankerrontaa hyvään toimintaan ja roolipeliaspekteihin sekoittavista peleistä, muista Deus Ex.

Matka Deus Exin pariin ei kuitenkaan ollut helppo. Ensin minun täytyi tehdä vakavia valintoja edeltävänä iltana Finnish Game Awards -gaalassa. Riekunko yötä myöten ja riskeeraan Sihi-juoman ja aamu-unisuuden kanssa, vai poistunko aikaisin, nukun hyvin ja suuntaan kohti Tukholmaa reippain silmin. Olin tylsä ja valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon.

Se kannatti, sillä perjantai-aamu oli jokseenkin kaoottinen. Ensin Takalan Heikki viestii, että hän ei ole päässyt Lontoon-pressireissullaan Tampereen lentokenttää edemmäs. Sitten en ole päästä Helsingin lentokentällä ulos taksista, kun tilataksin ovi oli jumiutui. Seuraavaksi katselen kentällä odottavien kollegoiden kanssa tasaiseen tahtiin muuttuvia lento-aikatauluja. Tukholmassa riehuu lumimyrsky, joten Arlandan kenttä on kiinni ja liikenne kaaoksessa.

Kun lopulta pääsemme koneeseen, saa joku sairaskohtauksen ja kone seisoo terminaalissa yli puolen tuntia ylimääräistä. Ja kun lopulta saavumme Tukholmaan, lähtee keskustaan vievä lentokenttäjuna aivan nenämme edestä. Siellä meni Pelaajan Thomas, laiturille jäivät Pelitin Tuukka ja meikä.

Kaikesta tästä huolimatta hukkasimme Deus Ex -tilaisuudesta vain aamukahvit ja lyhyen pelitestiin alustavan presentaation. Muutama minuutti pohjustusta, sitten pelaamaan. Väliin pikku haastattelu, sitten lisää pelaamista.

Ja voi pojat, kyllä kannatti. Oli ilo testata peliä, josta haistoi kaikki mahtavuuden ja upeuden ainekset. Deus Ex Human Revolution on peli, jossa asiat tuntuivat olevan kohdallaan. Käsikirjoitus ja hahmojen jutustelut yllättivät laadukkuudellaan. Pelin visuaalinen ja auraalinen tyyli kutkattivat vatsanpohjaa. Teknisissä ratkaisuissa oli käytetty järkeä.

Seuraava lause voi tuntua joistakin hassulta: taistelut olivat sopivalla tavalla kökköjä.

Deus Ex on merkittävässä määrin toimintapeli, mutta se ei ole missään nimessä pelkkää räiskintää. Toiminta on luistavaa ja mallia on haettu sopivassa määrin FPS-genren merkkiteoksista. Se ei kuitenkaan ole samalla tapaa täydellisen luistaa, kuin puhtaimmissa räiskinnöissä. Hiottua, hyvin mietittyä mutta ei silti niin houkuttelevaa.

Pelaajalle on selvästi haluttu viestiä, että mieti nyt muitakin ratkaisuja. Älä ryntää eteenpäin pyssy tanassa. Mieti ja taktikoi. Tallenna usein, tallenna syvälle ja kokeile erilaisia ratkaisuja. Älä ryntää suin päin eteenpäin, vaan hyödynnä täysillä pelin mahdollisuuksia. Hiipimistä, stealthia, väijymistä, tehostettuja kykyjäni, kiertoreittejä. Käytä mielikuvitustasi!

Tämä on ollut ennenkin Deus Exin vahvuus. Vahvat tarinat, upeat kyberpunk-ympäristöt ja mahdollisuus olla muutakin kuin pyssy tanassa etenevä toimintasankari.

Sitä tuntuu löytyvän myös Human Revolutionista.

Dystopia odottaa, oletko valmis?

Deus Ex (julkaistu vuonna 2000) sijoittuu dystooppiseen maailmaan vuonna 2052. Pelaaja on Yhdistyneiden Kansakuntien terrorisminvastaisen erikoisyksikön agentti J.C. Denton. Maailma on suistumassa yhä syvemmälle kaaoksen ja anarkian kuiluun, kun maailmanlaajuinen parantumaton pandemia, ”harmaa kuolema”, tappaa ihmisiä miljoonittain.

Nanoteknologia-järjestelmillä augmentoitu Denton suistuu omalta osaltaan maailmanlaajuisten salaliittojen ja niiden takaa löytyvän koko maailmanjärjestykseen vaikuttavan juonittelun keskelle.

Deus Ex: Invisible War (julkaistu vuonna 2003) sijoittuu noin 20 vuotta Deus Exin jälkeen, eli +/- vuoteen 2072. Maailmanjärjestys on romahtanut pelien välissä. J.C. Denton on edelleen mukana kuvioissa – ja hänellä on Suunnitelma. Suuri Suunnitelma kaikkien maailman ihmisten augmentoinnista. Tarinan yleinen lähtökohta on yhdistelmä ensimmäisen pelin kolmesta eri loppuvaihtoehdosta, eivätkä tarinaa värittävät eri organisaatiot ole selkeästi kukaan hyviä tai pahoja. Kaikki riippuu näkökulmasta. Kuten myös tarinan päätös.

Tähän peilattuna Deus Ex: Human Revolution on liki neitseellinen. Vuonna 2027 ihmisten augmentointi nanoteknologia-järjestelmillä on vasta alkamassa. Maailma on yhä eheä, eivätkä ultimaattiset ristiriidat ole vielä hajoittaneet kansallisvaltioita tai murentaneet niiden perustaa. Mutta tarina onkin vasta alussa.

Ihmisten vallankumous

Human Revolutionin tarina, ainakin nyt nähty osa siitä, on mietitty upeasti. Maailman uutisia laajemmin seuraava tunnistaa juonen pohjustuksesta selviä teemoja nykypäivän tapahtumiin, erityisesti esimerkiksi Yhdysvaltain aborttiklinikoiden ja fundamentalistien toimintaan. Onko elämä pyhä? Onko ihmisruumiin koskemattomyys pyhää?

Bioteknologia on kuin uusi aborttioikeus. Onko ihmisellä oikeus päättää omasta ruumiistaan? Saako hän tehostaa kykyjään bio-augmentoinnilla? Missä menee raja olemassaolevan kehittämiseen ja luojan Luoman häpäisevään muokkaaseen? Palavatko kyberklinikat? Jahtaavatko bio-fundamentalistit niiden työntekijöitä?

Ihmiskunta on uuden alun, uuden nousun tikkaiden ensimmäisen puolan äärellä, mutta moni pelkää ensimmäistä askelta. Epätietoisuus ja pelko raastavat ihmisiä, kun tieteen saavutukset mahdollistavat liian suuret muutokset. Onko bioteknolgia sittenkin perkeleestä?

We are purity first

Reject the metal

Embrace yourself

Lies are made of steel – the truth is flesh and blood

Half human cyborgs!

Tarinan alku teki huikean vaikutuksen ja näkemäni tuntui vahvistavan myös pelin tuottaja Jean Francois Dugasin alussa esittämää väittämää tarinallisen kokonaisuuden pohjautumisesta todellisuuteen. Koska peli sijoittuu vuoteen 2027, 25 vuotta ennen ensimmäistä varsinaista Deus Exiä, on sen maailmankuva huomattavan lähellä omaamme. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt paikoitellen paikoin merkittävästi, vaikka ihmisten ristiriidat eivät ole kuitenkaan muuttuneet miksikään. Eikä raakuus perimmäisiä erimielisyyksiä selvitellessä.

Vakavat ja merkittävät teemat taustoittavat pelaajan, Adam Jensenin, tilanteen tyylikkäästi. Tulevaisuuden maailma on sinun leikkikenttäsi, kaikkine valtavine teemoineen ja ihmiskunnan kehityksen suuntaan vaikuttavine kehityspolkuineen. Ja silti olemme samalla myös pieni ihminen, jolla on omat pienen ihmisen huolensa, menneisyytensä ja onnenpilkahduksensa. Ehkä myös toiveita. Kunnes ne romutetaan, tuhotaan ja kyberöidään. Paluuta entiseen ei ole.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Tarinan alusta uskaltanee jo paljastaa jotain. Adam Jensen on turvallisuuspäällikkö Sarif Industries -yhtiössä, joka on ihmisen bioteknologisen muuntamisen eturintamassa. Yhtiön itse kehittämillä järjestelmillä on mahdollista kehittää ihmisen ominaisuuksia, parantamalla näiden olemassaolevia kykyjä. Kaikki valmistautuvat merkittävään juhlatilaisuuteen, jossa yhtiön tiedemiehet ja edustajat voivat esitellä työnsä tuloksia suurelle yleisölle.

Kaikki menee kuitenkin pahan kerran pieleen, sillä yhtiön tiloihin murtautuu ryhmä pelottavia sotilaita. Vaiko agentteja? Yli-inhimillisiä petoja? Ketä lienevät, heidän kykynsä ovat uskomattomia ja tuhoisia. Yhtiön laboratoriot tuhoutuvat ja henkilökunta murhataan säälittä.

Myös sinut.

Ylösnousemus on uusi alku

Niin. Deus Ex Human Revolutionissa on oikeastaan kaksi alkua. On pohjustus, jossa pelaajalle esitellään tarinan taustat ja luodaan kulissit, joissa hän seikkailee.

Toinen alku on ylösnousemus.

Sinä olet kuollut, mutta sinut rakennetaan uudelleen.

Mikä sinä olet nyt? Ihminen? Enemmän kuin ihminen?

Bio-implanttien, mekaanisten käsien ja uudelleenrakennetun elimistön avulla sinä olet jotain muuta. Ehkä jotain uutta. Ja sitten sinä joudut keskelle toimintaa, ennen aikojaan, kun pro-ihmiset-terroristit hyökkäävät yhtiösi tehtaalle ja ottavat panttivankeja.

Tästä alkaa syöksy ihmisen sielun synkkiin syövereihin, ihmiskuntaa repivien moraaliristiriitojen keskelle, suuryhtiöiden kulissientakaiseen juonitteluun, politiikan mustille sivuille. Salaisten sotilaallisten projektien, terroristijärjestöjen iskujen ja uskomattomien salajuonien uumeniin.

Kuka valehtelee? Kehenkö luotat?

Vakuuttava

Deus Ex alkaa vakuuttavasti ja paranee pelatessaan. Tässä on peli, johon on todellakin ammennettu oikeita asioita, oikeista lähteistä. Ja rakennettu niistä peli, jossa upealta tuntuva tarina on vasta alkua.

Annetaan tällä kohtaa erityistä kiitosta asioille, joiden avulla Human Revolutionissa rakennettiin oivallisesti tunnelmaa. Kuten hienoille, toki paikoittain stereotyyppisille, ihmishahmoille, joiden kautta rakennetaan Adam Jensenin ympärille uskottavaa ympäristöä, joiden kautta pelaaja voi peilata Adamin ajatuksia ja olemusta.

Adam ja häntä ympäröivät ihmiset on rakennettu nähdyn perusteella taitavasti, näytelty uskottavasti ja äänitetty hienosti. Kaikista näistä elementeistä rakentuu ympäristö, joka tuntuu uskottavalta ja vetovoimaiselta. Etenkin kun ihmiset rakentuvat hiljalleen pala palalta, samoin kuin muukin ympäristö niiden tietojen perusteella, mitä pelaaja voi pelin aikana kerätä.

Pelin taustoitus ja syvyyskuvan rakentaminen tuo mieleen positiivisella tavalla BioShockin. Lyhyen katsauksen kautta on vaikea peilata, että kumpi peli esittelee taustatarinaansa suorasukaisemmin. Yhtäläisyydet ovat kuitenkin selvät, sillä sen lisäksi että molemmissa pääjuonta ei voi väistää, pelaaja voi halutessaan viettää enemmän aikaa ympäristöä tutkien ja lukien löytyviä viestejä, viittauksia ja asioita. Silmänsä auki pitävä seikkailija huomaa paljon asioita ja yksityiskohtia, joiden avulla pelin tarina avautuu paljon monipuolisemmin ja kimurantimmin kuin vain pyssyä heiluttelevalle muskeli- ja kybersankarille.

 

Deus Ex: Human Revolutionin tarina jatkuu haastattelun ja ensikosketuksen toisen osan myötä.

 

Tekijä: Eidos Montreal

Julkaisija: Square Enix

Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: www.deusex.com

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta:

Deus Ex: Human Revolution -ensikosketus osa 2 – bioaugmentoitu vapaus

Deus Ex: Human Revolution – salat avautuvat haastattelussa (osat 1-5)

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lue myös

Battlefield: Bad Company 2: Vietnamin tuottaja haastattelussa

C’est la guerre – AGEOD tekee hienoja strategiapelejä

Floorball League -haastattelussa sählypelin tekijät: Prodigium Game Studios

Killzone 3 ja Guerrilla Gamesin Jan-Bart van Beek – kuuntelemme fanejamme

Shogun 2: Total War -ensikosketus

Vuoden 2010 parhaat pelit -äänestyksen tulokset