Dome listasi: 15 peliä, jotka hipoivat täydellisyyttä vuonna 2016

03.01.2017 09:36 | Tuukka Hämäläinen

Vuosi 2016 oli täynnä upeita pelijulkaisuja. Listasimme viime vuodelta 15 peliä, joita ei ainakaan kannata missata.

Vuoden 2016 parhaiden pelien listalle on laskettu Domen toimituksen arvostelemat pelit, jotka ovat saaneet parhaat arviot. Mukana on niin suuria AAA-konsolipelejä kuin indie-helmiä ja mobiilihittejäkin.

1. Uncharted 4: A Thief’s End – “helvetin hyvä”

”Uncharted 4 ei ehkä yllätä tai uudista, mutta se on silti mestariteos. Se on alusta loppuun kiehtova, viihdyttävä ja erinomaisen toimiva peli, joka kertoo mukaansatempaavan ja muistettavan tarinan. Se on myös samalla sangen haikea kokemus, sillä on vaikea sanoa hyvästi Nathan Drakelle.”

2. Overwatch on nettiräiskintöjen World of Warcraft

”Overwatchia ei ole suunniteltu vain FPS:nsä vakavasti ottaville. Se on koko kansan nettiräiskintä, ja sellaisena tarkasteltuna se on ilmiömäisen hyvä. Aloituskynnys on hiottu olemattoman matalaksi ja nyyppäkin voi pitää pelin parissa hauskaa. Overwatch kannustaa, tsemppaa ja tekee kaikkensa, jotta pelaaminen olisi niin sujuvaa ja toimivaa kuin se vain voi olla – ja pääasiassa siinä onnistuukin.”

3. 80 Days nostaa painetta tasaisesti 

”Jos interaktiivinen fiktio ja vaihtoehtoiset historiat kiinnostavat tippaakaan, 80 Days on ehdottomasti pelaamisen arvoinen peli. Se on jännittävä, kiinnostava, hauska ja hurmaava peli, jossa paine kohoaa tasaista vauhtia 80. päivän lähestyessä ja matkan ollessa vielä pahasti vaiheessa.”

4. Forza Horizon 3 pulppuaa puhdasta ajamisen riemua

”Perusidea on ennallaan, vaikka sitä hieman varioidaankin. Horizon on autofanaatikon päiväuni, festivaali, jossa ajetaan kilpaa valtavan kokoisella avoimella pelialueella. Pääpaino on erilaisissa kilpailuissa, mutta aikaa voi yhtä hyvin käyttää salaisuuksien etsimiseen, yksittäisten kuskien haastamiseen tai ihan vain nautinnolliseen ajamiseen.”

5. The Witness on monella tavalla pelisuunnittelun hohtava mestariteos

”The Witness on vuoden parhaita pelejä. Se on selvää jo nyt. Voisi kuvitella, että kävelysimulaattori, jossa ratkotaan viivapuzzleja 30 tunnin ajan, olisi hyvin kaukana siitä porukasta, mutta toisin on.”

6. Dark Souls 3 on täydellinen

”Dark Souls 3 on käytännössä taydellinen. Se sisältää valtavasti vanhaa, sekä rutosti uutta. Uusien pelaajien ei tarvitse huolehtia edellisten osien pelaamisesta ennen tätä, sillä kolmas osa antaa kenties eheimmän kokemuksen kaikista sarjan peleistä, ja ainoa jonka missaat jättämällä ensimmäisen ja toisen osan väliin on juoni. Mutta todennäköisesti missaat sen kuitenkin.”

7. Täydet pisteet! Thumper-peli on syy hankkia PlayStation VR

”Thumperin nostaa vuoden parhaiden pelien listalle ennen kaikkea se, että siinä on yllättävän paljon syvyyttä. Monen hyvän pelin tavoin se opettaa pelaajalle juuri sen verran, että pysyy hengissä, mutta sisältää sen jälkeen paljon kaverilta toiselle kiertäviä kansantarunomaisia kikkoja. Sellaisia, joiden avulla C:n keskiarvolla läpäisty kenttä muuttuu A:n tai S:n keskiarvoksi, ja joiden avulla pystyy kipuamaan leaderboardeilla.”

8. Pokémon Go sekoitti suomalaiset ja on sitä paitsi hirmu hyvä peli

”Pokeilun perusmekaniikka on siis hyvin yksinkertaista, jopa rajoittunutta. Mutta pelin lumo tuleekin muualta. Kävely- ja pyörälenkit pokepysäkiltä toiselle luovat pelaamiseen tosimaailman fyysistä ulottuvuutta, ja siinä samalla tietenkin saattaa löytää matkan varrelta uusia otuksia. Ja mikäs sen kivempaa kuin lähteä pokelenkille kaverin tai perheen kanssa. Yhtäkkiä sitä vain huomaa, että tulipas käveltyä viisi tai kymmenen kilometriä ihan vahingossa.”

Pokemon Go

9. Civilization VI saattaa olla sarjan paras peli

”Vaikka Civilization VI sisältääkin tällä kertaa ainakin suurimman osan Civilization V:hen vuosien varrella lisätyistä ja päivitetyistä jutuista, siitä löytyy selvästi pieniä aukkoja, jotka tullaan varmasti täyttämään myöhemmin lisälevyjen ja päivitysten avulla. Se on kuitenkin hämmentävän hyvä, kiehtova ja pelattava strategiapeli joka on jo nyt ilmestymisensä aikoihin todella hyvässä kunnossa. Jos strategia kiinnostaa yhtään, kannattaa hypätä täysillä kelkkaan jo nyt, sillä alkamaisillaan on taas varmasti useiden vuosien ja satojen, ellei tuhansien pelituntien eepos.”

10. World of Warships on loistava sotapeli

”World of Tanksiin verrattuna sota on hitaampaa ja vaatii enemmän ennakointia. Siksi se on niin hyvin minunkin makuuni. Kauniita, upeita laivoja, harkitsevaa pelaamista, onnistumisen ja huutamisen hetkiä. Niistä on hieno merisotapeli tehty.”

11. Battlefield 1 maistuu mullalta ja tuntuu upealta

”Battlefield 1 on virkistävä tuulahdus menneestä exopukujen ja ydinkärkien täyttämässä tulevaisuudessa. Se ei miellytä kaikkia, mutta tällä kertaa sen ei ole tarkoituskaan. Battlefield 1 on onnistunut siinä mitä se on lähtenyt yrittämään. Ja kunhan äärimmäisen jyrkästä oppimiskäyrästä pääsee yli, se on palkitsevaa massiivista sodankäyntiä, joka näyttää ja kuulostaa upealta, ja maistuu mullalta.”Battlefield 1

12. Darkest Dungeon saa pelaajansa kyyneliin

”Jos kova haaste ei pelota ja todella synkkä rooliseikkailu kiinnostaa, Darkest Dungeon on erinomaisen suositeltava pelihankinta. Koska peli pyörii vähän vaatimattomammalla raudalla, se on myös erinomainen läppäripeli pitkille junamatkoille tai tylsille luennoille.”

Darkest Dungeon

13. Gears of War 4 ylittää odotukset eeppisen viihdyttävällä räiskintäelämyksellään

”Etsitkö eeppistä ja viihdyttävää tarinapohjaista räiskintäpelikokemusta? Gears of War 4:n kampanja, nautti sen sitten yksin tai kaverin kanssa, on yksi vuoden parhaista. Maistuuko vauhdikas moninpeliräiskintä? Kilpailu on huikean kovaa, mutta Gears of War 4 nousee silti laajan joukon kärkipäähän. Tykkäätkö mukavasta yhteistyöräiskinnästä? Horde 3.0 on mitä todennäköisimmin paras vastaus tarpeeseesi.”

14. Titanfall 2 nostaa pelisarjan yllättäen räiskintöjen eliittiin

Titanfall 2:ssa ensimmäisessä pelistä on jäljellä enää idea ja pelattavuus. Kaikki muu on pistetty uusiksi, tai vähintään tuunattu uuteen uskoon. Respawn rikkoi jatko-osan kirouksen ja loi pelin, joka haastaa kaikki syksyn suuret räiskintäjulkaisut.”

15. Total War: Warhammer on paras Total War ja pakkohankinta

”Creative Assembly on tehnyt peliä varten hyviä uudistuksia. Pakettia on tiivistelty jostain, laajennettu toisaalta. Tuloksena on linjakkaampi peli, jota on erittäin hauska pelata. Siitä löytyy myös valtavat määrät pelattavaa. Kukin pelin neljästä porukasta tarjoaa aivan omanlaisensa pelikokemuksen omilla tavoitteillaan. Kullakin on omia tehtäväketjujaan, joita seuraamalla saa avattua kovia taikaesineitä ja legendaarisia sankareita. Kullakin pelaaminen tuntuu uudelta, tuoreelta ja hauskalta.”