DSi XL – Nintendon jättitaskukonsoli pikakokeessa

09.03.2010 15:56 | Jukka O. Kauppinen | 374

Nintendo toi kauppoihin muutama päivä sitten uuden version suositusta DS-taskukonsolista. DS-konsoliperheen neljäs versio lähtee täysin päinvastaiseen suuntaan totutusta: siinä missä taskukonsoleita pyritään yleensä pienentämään, DSi XL on hurjasti suurempi kuin yksikään toinen mobiilipelilaite.

DS-konsoliperheen eri versiot ovat pohjimmiltaan sama laite, kuin se alkuperäinen 2005 julkaistu ensimmäinen DS. 2006 julkaistu DS Lite oli alkuperäislaitetta pienempi ja kevyempi, kun taas 2008 julkaistu DSi oli sinänsä kevyempi, mutta omasi suuremmat näytöt, kaksi kameraa, monipuolisemmat sisäänrakennetut ohjelmistot sekä laajemmat verkko-ominaisuudet. Myös laitteen prosessori oli huomattavasti aiempaa tehokkaampi ja muistiakin oli rutkasti enemmän.

Nyt julkaistu DSi XL ei eroa DSi-mallista ominaisuuksiltaan, mutta kokoa piisaa. Konsolin näytöt ovat huomattavasti suuremmat, minkä johdosta laite on rutkasti aiempia DS-malleja suurikokoisempi, tukevampi ja painavampi. Näytöt ovat 93 prosenttia DS Liten näyttöjä suuremmat, joskaan niiden resoluutio ei harmillisesti ole kasvanut 256×192 pikselistä. Uudet näytöt ovat myös selkeämpiä, kirkkaampia ja niitä voi katsella aiempaa vapaammin.

Nintendon mukaan konsolin akunkesto on DSi:tä suurempi, 13-17 tuntiin näytön hämärimmällä asetuksella DSi:n 9-14 tuntiin verrattuna. Näytön ollessa kirkkaimmillaan virtaa riittää 4-5 tuntiin DSi:n 3-4 tuntiin verrattuna.

DSi XL saapui eilen eDomen testattavaksi. Laitteen käyttöönotosta ja ensimmäisistä kokeiluista voit katsoa videot tästä:

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

DSi XL sisältää valmiiksi asennettuna kaksi normaalisti maksullista ohjelmaa: Dr Kawashima’s: Little Bit of Brain Training: Arts Editionin sekä Dictionary 6 in 1 with Camera Functionin. Lisäksi konsolissa on valmiiksi asennettuna DSi Browser -verkkoselain. Kaupan päälle käyttäjät saavat 1000 DSi-pistettä, joilla voi ostaa DSiWare-verkkopalvelusta haluamiaan pelejä tai ohjelmia.

Ensimmäisten kokemusten myötä DSi XL on hyvin aikuiseen käteen sopiva pelikone, jonka käyttötarkoitukset kuitenkin hakevat vielä lopullisia muotojaan. Jos näytön resoluutio olisi suurempi, olisi se kosketusnäyttöineen esimerkiksi oivallinen nettisurffailumasiina sohvalla löhöillessään. Pelaaminen on mukavaa, joskin vähän rakeisemmat pelit näyttävät isommalla ruudulla tavallista kökömmiltä. Taskussa XL:ää tuskin tulee kuljeteltua, kokoa ja painoa kun on melkoisesti. Hyvä akunkesto ja tukeva olemus kuitenkin herättävät luottamusta.

 

Nintendo DSi XL

Valmistaja: Nintendo

Hinta: 180-200 euroa

Lisätietoja: http://www.nintendo.fi

Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

CH Eclipse Yoke sopii niin mopocessnoille kuin jumbojeteille

Creative Sound Blaster Wireless Music System – langatonta musiikinkuuntelua

Logitech Flight System G940 – muhkea mutta lötkö PC-ohjainpaketti

Logitech G19 – testissä tosipelaajan supernäppäimistö

PSP Go – Sonyn uusi taskukonsoli ensitestissä

Steelseries Siberia V2 – pätevä pelikuuloke mukavuudenhaluisille

 

Keskustelu

”edessä on kuulokeliitin” -vai niin. Tarkoittanet ”kuulokeliitäntää”. Liitin on se joka siihen liitetään, eli 3.5mm stereoliitin. Et maininnut, että siinä on kuulokeliitännän vieressä mikrofoniliitäntä! Ja se sivun ”secure digital” kortinlukija on itse asiassa ”sdhc-kortinlukija” (tuki 32GB asti).

No enpä minä itsekään noita videoita järin huikeiksi kehuisi, mutta antavatpahan jotain kuvaa laitteesta. Laitteen saavuttua postista pikaisesti samana iltana testattu ja kuvattu – ja kaiken lisäksi editti hävisi kertaalleen kesken projektin. Meinas vähän pänniä.

Yhden lisävuorokauden pienten käyttelykokemusten myötä ihan positiivinen kokemus. Jäänyt hieman mietityttämään, että onko DSi-peleissä hyödynnetty laitteen perus-DS:ää järeämpää prosessoria ja laajempaa muistia, vai mennäänkö peleissä tiukasti ekan DS:n määrittelemillä spekseillä…

Näyttöjen vanha resoluutio myös vähän harmittaa. Olisi isoon ruutuun mahtunut enemmänkin pikseleitä. Näpsäkän wlanin, kahden näytön ja kosketusnäytön yhdistelmä olisi todella, siis todella käytännöllinen nettisurffailuun reissuilla. Nyt vähän pännii se, että esim omassa Nokia-luurissani on pienempi näyttö mutta suurempi resoluutio. Kunnon resoilla DSi XL olisi todella kiva sohvasurffailuun ja täysin ylivoimainen nettilelu kosketusnäytön ansiosta. Täytyy siksi vetää vähän videoilla olevaa ”kiva sohvasurffaus” -veikkausta vetää takaisin.

jok

Voisihan tuon ostaakin, sen verran mukavalta laitteelta vaikutti.
Plussaa Nintendolle menuissa ja Dsi-verkkokaupassa soivasta hissimusiikista.

Jumalauta mikä järkäle! Kyllä se lite on pelikoneena edelleen paras.

Empä nyt tiedä ton video arvostelun laadusta. ”se on suuri” ”suuri se kyllä on”

ihan paska ku ei oo flässii tai uuäspeetä!!1 Mut onhan nintendo-fänpöille ennenkin myyty kallista paskaa.

T: Omena

Itse annoin ds liten pois ja kävin ostamassa uuden xl:n. Laite sopii paremmin käteen, ja isommalta ruudulta on mukava pelata. Uusi stylus on myös parempi.

Taisi lipsahtaa koneeseen väärä kuukausi :D
Mutta hyvältä vaikuttaa ja hyvin kerrottu laitteesta!

Muropaketin uusimmat