Uusimmat

Ducky Shine2 –pelinäppäimistö – luotettavuutta ja laatua

16.07.2013 17:30 Miikka Lehtonen

Mekaaniset näppäimistöt eivät ole enää nykyään mikään marginaalijuttu, vaan pelaajat ovat suurin joukoin huomanneet niiden hyvät puolet. Kunnon mekaaninen näppäimistö on mukavampi, kestävämpi ja luotettavampi kuin kalvonäppäimistöt ja monet muut uudemmat mallit.

Suosion myötä mekaanisten näppäimistöjen valmistus ei ole enää mikään firman tai parin juttu, vaan yrittäjiä riittää jo vähän jokaiseen rakoon. Jokaisella näppäimistövalmistajalla on jo omat merkkinsä ja niillä kaikilla omat suosikkinsa. Minä en vain tähän saakka ollut löytänyt ihan sitä omaani, vaan kaikissa on ollut jotain pieniä puutteita: tuntuma ei ole ollut ihan kohdallaan, layout on jättänyt hieman toivomisen varaa tai sitten – uusimmassa tapauksessa – näppäimistöön tuli yllättävänkin nopeasti turhan suuria korjaustöitä vaativia vikoja.

Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että se oma suosikki on vihdoin löytynyt. Kolmen kuukauden käytön jälkeen minulla ei nimittäin ole kamalasti pahaa sanottavaa Duckyn Shine2-näppäimistöstä.

Legendaarinen nimi

Kun itse ensi kertaa kuulin mekaanisten näppäimistöjen uudesta tulemisesta, asialla oli nimenomaan Ducky, jonka näppäimistöjä erään käyttämäni foorumin pelaajat suosittelivat ja tilailivat kovaan hintaan Aasiasta. Katselin itsekin himoiten kivan värisiä ja kehuttuja näppäimistöjä, mutta koska en ollut vielä langennut mekaanisten näppäimistöjen pauloihin, toista sataa maksavat näppikset jäivät väliin.

Olen kuitenkin siitä saakka halunnut testata Duckyn näppäimistöjä, sillä firman filosofia on kohdallaan ja vetoaa omaan sydämeeni. Monen muun pröystäillessä ohjelmoitavilla makronäppäinriveillä, kuulokeliittimillä, USB-porteilla ja muilla lisukkeilla Ducky on aina myynyt näppäimistöjä, jotka näyttävät vaatimattomilta, mutta sellaisilla hintalapuilla, että niiden voisi olettaa tarjoavan jotain enemmän.

Kuvassa näkyvä pääkallo on suomalaisen maahantuojan teettämä erityinen näppäinhattu. Vastaavia on tiettävästi tulossa enemmänkin.

Ja niin ne tarjoavatkin. Kahteen sanaan tiivistettynä toteaisin, että Duckyn näppäimistöt tarjoavat laatua ja vaihtoehtoja. Ensimmäinen todella kiva juttu on se, että siinä missä muut valmistajat yleensä myyvät vain yhdenlaisilla kytkimillä varustettuja näppäimistöjä (eri kytkimistä lisää juttua Jannen mainiossa mekaanisia näppäimistöjä käsittelevässä jutussa), Duckyn kaikkia malleja saa haluamillaan kytkimillä. Se on todella merkittävä juttu, sillä minulta on jäänyt parikin lupaavan oloista näppäimistöä hyllyyn sen takia, että niitä sai vain kytkimillä, jotka eivät tuntuneet minun käytössäni hyvältä.

Duckyn näppäimistöt ovat ulkoisesti pröystäilemättömän näköisiä, mutta se johtuu vain siitä, että firma on panostanut alusta saakka siihen tärkeimpään: toimivuuteen. Yksinkertaisten kuorien sisään piiloutuu vuosikymmenten aikana viimeisen päälle hiottua tekniikkaa, joka takaa sen, että näppis toimii luotettavasti ja laadukkaasti niin ensimmäisenä kuin tuhannentankin käyttöpäivänä. Ja jos jotain pientä ongelmaa tuleekin, yksinkertainen mekaniikka mahdollistaa kotikorjaukset.

Eikä vain korjauksia, vaan myös modauksia. Duckyn näppisten ympärille on maailmalla muodostunut todellinen skene, jossa näppäimistöjen ystävät virittelevät ja tuunailevat näppäimistöjä juuri omaan makuunsa sopiviksi. Jotkut vaihtelevat osan kytkimistä toisenlaisiksi, toiset vaihtelevat näppäinhattuja tai muuten vain tuunailevat omia näppäimistöjään mahdollisimman edustavan näköiseksi.

Valikoimasta löytyy näppäimistöjä laidasta laitaan eri kokoisina ja erilaisilla layouteilla varustettuna. Jos ei halua näppäimistöönsä vaikka numpadia, juuri kaivatunlainen näppis ilman sitä löytyy varmasti. Ja onpa tiettävästi tulossa myös suomalais-aasialaisen yhteistyön seurauksena erinomaisen kiinnostavia ja erikoisia näppäimistömalleja, joista lisää myöhemmin.

Duckyn näppäimistöjen ympärille on siis vuosien aikana kehkeytynyt todellinen skene, jonka intohimo ja kiinnostus ovat kiehtovaa katsottavaa. Mutta entä jos ei itse ole aivan niin innoissaan näppäimistöstään. Onko Ducky silti kova valinta? Ehdottomasti.

Välitön ihastus

Saimme testiin Duckyn Shine2-näppäimistön peräti kahtena mallina. Toisessa on vaaleanharmaita näppäimiä mustalla taustalla, toisessa taas haalean pinkkejä näppäimiä punaisella taustalla. Koska arvostan kaikkea söpöä, otin tietenkin pinkin näppäimistön heti käyttöön. Onhan se ihan kiva, kun kerrankin kaikki ATK ei ole synkän pikimustaa!

Duckyn näppäimistöjä saa todellakin haluamillaan kytkimillä varustettuna, mutta testinäppäimistöissämme oli kummassakin Cherryn MX Brown –kytkimet. Olen itse aiemmin käytellyt lähinnä MX Black –kytkimillä varustettuja näppäimistöjä, mutta tykästyin heti MX Brown –kytkimiin. Niiden tuntuma on sen verran jämerä, ettei virhelyöntejä tule, mutta kuitenkin sen verran kevyt, että itse päivittäin helposti toista kymmentä sivua kirjoittavana en ole vielä väsynyt näppäimistön tuntumaan. Puolivälissä tapahtuva pikkuinen naksahdus antaa näppäimistölle persoonallisen ja hauskan äänen.

Nopeasti tuli selväksi, että vaikka Ducky ei pröystäilekään komeilla ominaisuuslistoilla, vaatimattoman oloinen näppäimistö itseasiassa sisältää kikkoja vähän joka lähtöön. Esimerkiksi mitään erillisiä makronäppäimiä ei ole, koska niitä ei tarvita. Näppäimistö sisältää 64 kilotavua muistia, johon voi ohjelmoida itse makroja mihin tahansa näppäimiin. Ja koska makrot tallentuvat suoraan näppäimistön omaan muistiin, koneessa ei myöskään tarvita mitään näppisvalmistajan omia ohjelmistoja viemässä resursseja ja kaatuilemassa ikävään aikaan.  

Näppäimistön pohjasta löytyy rivi kytkimiä, joita naksuttelemalla toimintaa voi kustomoida lisää. Onko käytössä Mac erilaisella näppäimistölayoutillaan? Yhtä kytkintä naksauttamalla Ducky siirtyy Windows-tilasta Mac-tilaan. Pelaatko paljon? Haluatko sammuttaa Windows-näppäimet, jotta ne eivät palauta vahingossa pelistä työpöydälle? Flippaa toinen kytkin.

Mielenkiintoisin juttu taas on niin sanottu n key rollover, jolla tarkoitetaan sitä, että näppis ei mene tukkoon, jos lätkii useampia näppäimiä yhtä aikaa. Yleensähän monet näppäimistöt käsittävät kerrallaan vain neljän tai viiden näppäimen yhtäaikaisen painalluksen. PS/2-liitäntänsä kautta Shine2 tarjoaa natiivisti n key rolloverin, jonka voi siis kytkintä flippaamalla kytkeä päälle myös USB-liitännän kautta.

Kytkinten sijoittelu ei toki ole välttämättä optimaalinen aktiiviseen käyttöön. Jos siis tarvitsee usein vaihdella näppäimistöä Windows-tilasta pelitilaan, hermot voivat mennä. Minun ei onneksi tarvinnut, vaan Windows-näppäimet jäivät pysyvästi pois päältä.

Hauskana ominaisuutena näppäimistön taustavaloja voi myös ohjelmoida ja kustomoida. Näppäimistö tarjoaa useita erilaisia tiloja sille, miten valot käyttäytyvät. Itse päädyin lopulta käyttämään tilaa, jossa näppäimen valo palaa aina kun näppäintä painaa. Pimeällä efekti on hauska. Ja näppäimistä kun tuli puhe, mainittakoon myös, että näppäinten kirjaimet on kaiverrettu, eikä vain väritetty näppäinhattujen päälle. Myös näppäimet itse ovat oikeasti halutun väristä muovia, eivätkä suinkaan harmaata, maalattua muovia.

Menetelmän etuna on se, että näppäimet eivät kulu ollenkaan samaan tahtiin kuin väritetyillä hatuilla ja kirjaimilla varustetuissa näppäimistöissä. Itse en kolmen kuukauden reippaan rummuttelun aikana saanut yhtään näppäintä näyttämään tippaakaan heikommalta kuin paketista vedettäessä.

Mutta miltä se Ducky sitten oikeasti tuntuu?

LEDit voi kytkeä päälle esimerkiksi vain haluamilleen näppäimille.

Totaalinen koukutus

Sanalla sanoen Duckyn Shine2 tuntuu erinomaiselta. Olen kokeillut niin työni kuin henkilökohtaisen kiinnostuksen nimissä jos jonkinlaisia näppäimistöjä halvoista markettimalleista pitkälti toista sataa maksaviin pelihirmuihin saakka, eikä yksikään ole vielä tehnyt yhtä suurta vaikutusta kuin Shine2. Steelseriesin 6g pääsi lähelle, mutta jostain syystä molemmat käyttämäni mallit hajosivat muutaman kuukauden käytön jälkeen niin, että ne rupesivat ottamaan tupla- tai jopa triplainputia yhdellä painalluksella. Koita siinä sitten kirjoittaa.

Shine2 on nyt ollut käytössäni hieman yli kolme kuukautta ja olen käytellyt sitä vähän mihin sattuu. Kirjoitan toki paljon, koska se on työtäni. Sen ohessa olen koodaillut ja tietenkin pelannut näppäimistöllä paljon, eikä yhdessäkään käyttötarkoituksessa ole ollut valittamisen sanaa. MX Brown –kytkimet tuntuvat todella hyviltä minun sormissani: tuntuma on jämerä ja miellyttävä.

Ilahduttavasti näppäimistö tuntuu myös todella luotettavalta. Testasin tätä ovelasti jättämällä toisen testikappaleen sellaisenaan pakettiinsa seisomaan ja käytin kolmen kuukauden ajan aktiivisesti toista. Sitten vertasin näppäimistöjen tuntumaa. Olivatko aktiivikäytössä olleen näppiksen kytkimet löystyneet? Tuntuma muuttunut? Jokin osoittanut merkkejä kulumisesta. Vastaus oli kaikissa kolmessa tapauksessa ei. Kolme kuukautta ei toki ole pitkä aika, mutta olen usein huomannut mekaanisten näppäimistöjen kanssa, että niiden tuntuma muuttuu selvästi jo aika pian, eivätkä omat hajonneet näppäimistönikään paljon kauempaa kestäneet ennen oireilun alkamista.

Paras mieleeni tuleva vertaus on, että Duckyn Shine2 on kuin näppäimistöjen A-10 tai B-17. Jos joku satunnainen ohikulkija tai ES-teini kävelisi näppäimistöhyllyn ohitse, hänen katseensa ei välttämättä kääntyisi virkamiesmäisten mallien puoleen, vaan muiden näppäimistöjen vilkkuvat LEDit ja USB-plugit voisivat viedä huomion puoleensa, kuin linjakkaat hävittäjät konsanaan ilmailunäytöksessä.

Mutta kysypä mielipidettä miehiltä ja naisilta, jotka ovat antaneet henkensä A-10:n tai B-17:n haltuun ja he kertovat vuolaasti ja sanojaan säästelemättä siitä, miten muka virkamiesmäinen kone toi heidät kerran toisensa jälkeen elävänä kotiin olemalla niin laadukkaasti ja luotettavasti rakennettu, että se kesti miltei mitä tahansa.

Kuvassa ne paljon puhutut Cherryn MX Brown –kytkimet.

Vaikka Shine2 ei olekaan (ainakaan vielä) pelastanut henkeäni, näppäimistössä on samaa fiilistä. Kaikesta aistii ja tuntee, että se on tehty käyttäjille, jotka arvostavat luotettavuutta ja laatua. Kun maksaa Duckystä sen ensisilmäyksellä suolaiselta vaikuttavan hintalapun verran, saa todellakin näppäimistön, joka tuntuu siltä kuin se kestäisi vaikka ydinpommin iskun ja olisi senkin jälkeen tuntumaltaan kiistatonta kärkipäätä.

Kolmen kuukauden käyttöni jälkeen ymmärrän vihdoin, miksi kaverit foorumeilla keuhkosivat niin kovasti Duckyn näppäimistöistä ja saa tapahtua pieniä ihmeitä, jotta vaihdan enää muihin merkkeihin. Olen myyty.

 

Ducky Shine2

Hinta: noin 159 euroa

Muuta: mukana toimitetaan irroitettava USB-johto, punaiset vaihtohatut WASD-näppäimille, sekä työkalu näppäinhattujen irroittamiseen.

Lisätietoja: http://www.duckychannel.com.tw/en/DK9008_shine2.html

Miikka Lehtonen

 

Tekniset tiedot

  • Led taustavalaistu mekaaninen näppäimistö
  • Cherry MX-sarjan mekaaniset kytkimet
  • Täysi NKRO USB sekä PS2 kautta
  • Integroitu muisti
  • 6 kirkkaustasoa led -valaistukselle
  • Led-valaistusefektejä: pulsing, reactive ja marquee. Esim. reactivessa valot palavat näppäimessä kun näppäintä painetaan.
  • Led-tallennus. Käyttäjä voi tehdä omia valoprofiileja ja valita mitkä näppäimet näppäimistössä ovat valaistu. Mahdollisuus tallentaa 2 eri profiilia kerrallaan. Kätevää esim. pelaamiseen jolloin näkee mitkä näppäimet on bindannut pelin eri toimintoihin.
  • 7 multimedianäppäintä
  • Laser printatut(leikatut) ja UV-käsitellyt näppäinhatut
  • Duckyn oma dual layer piirilevy
  • 4-porttinen DIP-kytkin näppäimistön pohjassa. Dip-kytkimillä voi lukita Win-näppäimet pois käytöstä, vaihtaa Caps ja Ctrl tai Win ja Alt paikkoja sekä asettaa täyden NKRO tuen USB:lle
  • Irroitettava miniUSB to USB-kaapeli
  • Paketissa mukana vaihtoehtoiset punaiset W A S D näppäinhatut

 

Lisää aiheesta

Logitech G710+ -pelinäppiksessä askarruttaa vain hintalappu

Mekaaninen näppäimistö vastaan nestemäinen elintarvike

Roccat Isku – upea ja jopa rönsyilevä pelinäppis

SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

Lue myös

Battlefield 4 – ”nyt voimme keskittyä sisältöön” (osa 1)

Illusion – pelimusiikin profiilinkohotusta

Razer Ouroboros – laadukas ja suorituskykyinen pelihiiri