Uusimmat

E3 tulee taas – Muistatatko nämä mokat pelimessujen historiasta?

09.06.2017 12:00 Jukka O. Kauppinen

Yksi pelivuoden kohokohdista eli E3 täyttävät Los Angelesin taas ensi viikolla. Vuosien varrella pelimessuilla on tapahtunut kaikenlaista. Muropaketti luo nyt katsauksen eri toilailuihin ja mokiin.

Pelaajat ovat tunnetusti kriittisiä ja äänekkäitä asiakkaita, ja tarkoin seuratut E3-lehdistötilaisuudet tuoteuutuuksineen ovat keränneet aina paljon kommentaaria, hyvässä ja huonossa. Etenkin myöhempien aikojen liveseurannan myötä jotkut ovat kärkkäästi tuomitsemassa pienempiäkin mokia tai vähemmän miellyttäviä uutisia kaikkien aikojen pahimmiksi mokiksi, mutta toki nettimölyn sekaan mahtuu oikeitakin töppäyksiä.

Alla muutamia niistä.

Xbox Onen esittely oli pannukakku

E3 2013 oli Microsoftille katastrofaalinen. Xbox One -konsolin esittely meni pieleen monellakin tapaa. Esimerkiksi pelien digitaalinen omistaminen ja jopa fyysisten levyjen digitaalinen sitominen käyttäjätileihin ampui pahasti omaan jalkaan, kun pelaajat tulkitsivat tämän muun muassa estävän pelilevyjen jälleenmyynnin. Digitaaliset lisenssit vedettiin pian vessanpönttöön, mutta siinä samalla menetettiin muun muassa pelien digitaalinen lainaaminen ystäville ja kavereille.

Vakavampi moka oli väittää pokalla, että Xbox Onen omistajilla on pakko olla nettiyhteys, jota ilman konsolia ei voi käyttää edes offline-pelaamiseen. Microsoftin Don Mattrickilta kysyttiin, jotta entäs jos asiakkaalla ei ole nettiyhteyttä?

”On meillä tuote heillekin: Xbox 360”, kuului Mattrickin vastaus. Kansa raivostui.

Kardinaalimoka oli myös esitellä uutta konsolia ennen kaikkea viihdelaitteena, jolla voi katsella kymmeniä amerikkalaisia urheilukanavia. Pelit jäivät lähes sivuseikaksi, eivätkä jenkkien maksukanavat paljoa eurooppalaisia ilahduttaneet. E3 2013 olikin Microsoftille rimanalitus ja mokaputki, jolla vedettiin matto tehokkaasti uuden konsolin alta. Kaiken lisäksi Microsoftin puhemiehillä tuntunut olevan mitään yhteistä linjaa, vaan eri henkilöt puhuivat ristiin toistensa kanssa. Uuden konsolin hypettämisen sijaan Microsoft joutui viikkokausia kestävälle puolustuskannalle.

E3

Kun Konamilla syötiin sieniä

Konamin lehdistötapahtuma vuonna 2010 oli sekin suoraan ei näin -kirjasta. Tuntui, että messuohjelman suunnittelija olisi syönyt liikaa hassusieniä. Lavalle tuotiin niin epävarmoja juontajia kuin toisiaan läiskiviä meksikolaisia vapaapainijoita, jotka olivat jo sellaisenaan aivan tarpeeksi nolottavia. ”Säästäkää tuo areenalle”, juontaja vitsaili, kun maskiäijät läpsivät toisiaan leppoisasti poskelle.

Siihen päälle vielä passiivinen yleisö, kömpelöä tanssipelihassuttelua ja epätoivoisesti aplodeja kalastavia, kehnoa englantia tankeroivia pelisuunnittelijoita, niin käteen jää ikimuistoinen E3-presentaatio. Niin ikimuistoinen, ettei Konami ole vuoden 2010 jälkeen juurikaan E3:een viitsinyt raahautua.

Ninety-Nine Nightsin ”one million troops” -vedätykselle vetää vertoja vain Sony.

E3

Sonyn rapuhetki

Sonyn E3-historian aallonpohja koettiin vuonna 2006, jolloin firma onnistui mokaamaan ihan liian monella rintamalla.

PlayStation 3 -konsolin esittely kompasteli eteenpäin suurin piirtein positiivisissa merkeissä aina konsolin hinnan paljastukseen asti. 599 dollaria oli niin kova hinta, etteivät edes kovimmat fanit lämmenneet. Siitä huolimatta jokainen PlayStation 3 tuotti Sonylle tappiota vielä monen vuoden ajan, ja sen alkuvuodet menivätkin pääasiassa ominaisuuksien karsimisen ja valmistuskustannusten minimoinnin merkeissä.

Hintashokkia onneksi lievensivät Genji- ja Ridge Racer -pelien tarjoama komedia. PS3:n toimintaseikkailu Genji esiteltiin Japanin todelliseen historiaan sijoittuvana aikamatkana, minkä jälkeen pelaaja näytettiin taistelemassa valtaisaa jättirapua vastaan. Kun juontaja neuvoi lyömään jättirapua heikkoon kohtaan, niin siitä syntyikin kestävä meemi: ”Hit their weak point for massive damage.”

Rapujuttu ei Sonylle riittänyt, vaan firma lanseerasi messuilla myös uusia pelejä PlayStation Portable -taskukonsolille, joka oli vielä uusi ja kuuma tuote. Mutta pelirintamalla oli hiljaista. Onneksi  Sony-pomo Kaz Hirailla oli taskussaan yllätys, jolla kansa saataisiin syttymään välittömästi.

E3

Herra Hirai yritti innostaa messuyleisöä lausumalla Ridge Racer -pelin nimen samaan tapaan kuin miten se huudettiin alkuperäisessäkin pelissä, mutta salista kuului vain pari hajanaista tapututa. Yritetääs uudelleen: RIIIIIIIIDGE RACEEER! Ei vieläkään reaktioita.

Kallis konsoli. Giant crab. Riiiiiiidge RACEEER. Näistä aineksista on nettiklassikot tehty.  Kaksi jälkimmäistä muuttuivat niin vahvoiksi meemeiksi, että jättiravuista vitsailtiin vielä vuosienkin päästä, jopa monissa videopeleissä. Niihin nähden Sonyn esityksen viimeistelemättömyys ja ilmiselvä harjoittelun puute olivat pieniä puutteita.

Kun Sega konsolisodan hävisi

Jo kaikkien aikojen ensimmäinen E3 toi vuonna 1995 muassaan skandaalin. Sega näet päätti – vastoin Yhdysvaltain pomojensa ja markkinoinnin neuvoja – julkaista Sega Saturn -konsolin saman tien kauppoihin. Japanilaisten isoherrojen hyvä tavoite oli ehättää kauppoihin ennen Sonyn PlayStationia, mutta valitettavasti tämä kiirehtiminen kostautui todella ikävästi.

Konsolia odotettiin kauppoihin vasta nelisen kuukautta E3-messujen jälkeen, mutta Segan johto ilmoittikin sen olevan saatavilla välittömästi valikoiduista kaupoista. Valikoiduista siksi, että Saturneja oli ehditty valmistaa vasta pieni erä, joten niitä ei riittänyt läheskään kaikille.

Saturn-kortin vetäneet kauppaketjut olivat tyytyväisiä, mutta muut saivat tarpeekseen Segan poukkoilusta. Saturnien saatavuuden parannuttua kaikki ketjut eivät enää välttämättä ottaneetkaan Saturneja valikoimaansa tai eivät juurikaan mainostaneet niitä. Sega onnistuikin tuhoamaan ”saatavilla: nyt” -ilmoituksellaan hyvät suhteet Yhdysvaltain kauppiasketjuihin, mikä teki todella hallaa konsolin saatavuudelle.

Lisäksi liian pikainen julkaisu tarkoitti sitä, että Saturnin julkaisupelien valikoima oli suppea ja jopa huono.  Saturn ei koskaan toipunut huonosta startista, ja kilpailu PlayStationin kanssa hävittiin käytännössä jo tuona päivänä.

E3

E3
Kaikki jutut aiheesta