Uusimmat

End State – taktista taistelua Suomesta, sisun voimalla

22.07.2015 15:00 Muropaketin toimitus

Oululaisella Henry Vuontisjärvellä on paljon mielessä. Oma pitkään kypsynyt peliprojekti End State on pamahtanut Steamin Greenlightiin havittelemaan käyttäjien suosiota, mutta ajatuksia, ideoita ja työtä ennen ostovalmista julkaisua riittää. Tänä vuonna 30 vuotta täyttänyttä kaveria ei sanota nuoreksi enää kuin geriatrisella osastolla, mutta tekemisen palo omaa peliä kohtaan ei ole vuosien mittaan hiipunut.

Kotimainen kahvimerkki tehdään kuuleman mukaan rakkaudella ja ammattitaidolla ja samaa on helppo sanoa End Statesta. Pelin ytimessä on vuoropohjainen taktinen taistelu, jonka teemat ammennetaan terrorismin vastaisesta toiminnasta ja vastavakoilusta. Sitä tehdessä on kuunneltu erityisesti genren vanhemman koulukunnan ystäviltä, joihin Henry itsekin lukeutuu. Legendaariset nimet täplittävät keskustelua, kun esikuvista ja innoittajista puhutaan.

”Idea tuli 2000-alkupuolella. Pelailin silloin kovasti Jagged Alliancea, Falloutia ja X-Comia. Aloin silloin haaveilemaan tämän tyyppisestä pelistä. Pelasin noihin aikoihin paljon myös Counter Strikea, joten omaa peliä ajattelin enemmän counter terrorist vs. terrorist – settingillä. Varsinaisen ohjelmoinnin pelin osalta aloitin joskus 2005. Olin tuolloin jo harrastanut peliohjelmointia useamman vuoden. Aikaisempia projekteja ei voinut syyttää ainakaan kunnianhimon puutteesta. Fantasia-MMORPGin  jälkeen katsoin vuoropohjaista peliä ja ajattelin, että tuohan on varmasti helppo tehdä.”

Henry Vuontisjärvi

End State on siis Henryn ensimmäinen ”ikioma” peliprojekti, mutta alan kokemusta ja koulutusta on karttunut vuosien mittaan hitaasti kiiruhtaen. Henry on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta tietotekniikan insinööriksi vuonna 2014. Kuten monella huippuammattilaisella, itse työnteko oli paperipätevyyden viivästymisen syy.

”Opiskelut aloitin 2008, mutta valmistuin vasta 2014. Opiskelut vähän viivästyivät, kun menin työharjoitteluun Tuonela-nimiseen peliyritykseen ja työllistyinkin sinne muutamaksi vuodeksi. ”

Lopputyö ei kuitenkaan liittynyt suoraan End Stateen, vaan aiheena oli proseduraalinen planeetan mallintaminen. Kuten kaikkia pelinkehittäjiä, joille sisällön luominen on enemmän puristamista kuin taiteellisen vapauden toteuttamista, Henryä kiehtoo proseduraalinen tapa tuottaa sisältöä. Kelpo generointityökalun tekeminen on haastava ohjelmoida ja juuri siksi vetää puoleensa koodaria. Henry toteaa, kuitenkin, ettei hyväkään generointi ylitä perinteistä käsityötä esimerkiksi kenttäsuunnittelun osalta.

Jos työt ja koulut ovat hidastaneet henkilökohtaisen projektin tekemistä, niin ei sitä ole nopeuttanut Henryn neuroottisuutta lähentelevä tapa tehdä niin hyvää jälkeä kuin suinkin pystyy. Asioiden tekemisellä uusiksi on pitkät perinteet.

”Alkuaikoina usein syy löytyi tekniikasta. 2000-luvun alkupuolella iso kysymys oli engine, pelimoottori. Silloin tehtiin pelimoottoria itse ja usein saattoi käydä niin, että pelimoottori tuli valmiiksi, mutta peli ei. Usein kehitystyössä käy niin, että tehdessä oppii ja jossain kohtaa huomaa, että tämähän kannattaisikin tehdä näin. Yleensä se tarkoittaa sitä, että homma pitää aloittaa alusta.”

Oikeista töistä täysipäiväiseksi pelikehittäjäksi

End State sai astua sivuroolista keskiöön viime vuonna, kun Henry pääsi keskittymään siihen lähes täysipäiväisesti. Palkkatyöt toisille saivat ottaa matkustajan paikan ja tekeminen sai todella vauhtia. Pelin tekeminen on maratoonarin hommaa. Matka on pitkä ja yksinäinen, mutta rutiinit auttavat. Tavallinen työviikko on arkista kaaosta.

”Riippuu päivästä. Yleensä alkuviikosta suunnittelen, että mitä haluan sillä viikolla saavuttaa. Haluan tietenkin pysyä ajan tasalla myös koko projektin tilanteesta. Jos aikataulutusta ei tee, voi helposti uppoutua hieromaan yksittäistä kohtaa ja tavallaan jää siihen. Kokonaiskuva pitää olla. Sitten tietenkin puolessa välissä viikkoa kaikki on jo unohtunut ja aloitetaan alusta seuraavalla viikolla.”

Pelin tekemisessä on lukemattomia osa-alueita joihin voi uppoutua määräämättömäksi ajaksi. Tällä hetkellä Henryllä on kehyksissä pelin iso kokonaiskuva.

”Nyt olen yrittänyt keskittyä tekemään sisältöäkin enemmän. Edelleen on paljon iterointia, elikkä tavallaan puoleksi ohjelmointia ja puoleksi designia. Sitä katsoo nykyistä tilannetta ja tietenkin on paljon ideoita mielessä. Kehität jotain ja hiot siitä rosoisia kohtia pois ja ideasta tulee parempi. Kokonaisuutta haluaa viedä kokonaispaketiksi.”

Vaikka isoin murikka lepääkin Henryn harteilla, on projektiin antanut panoksensa myös kourallinen muita ammattilaisia. 

”Pari graafikkoa on ollut tekemässä konseptigrafiikkaa ja 3D-grafiikkaa. Säveltäjä on tehnyt musiikkia. Useampia pelisuunnittelijoita on ollut mukana keskusteluissa pelin kokonaisuudesta ja tuttavat ja kaverit ovat olleet mukana pelitestaamisessa. Useimmat mukana olleet ovat entisiä työkavereita tai muuten tuttuja Oulun pelikehityspiireistä.”

Edessä Greenlightin tosikoitos

Steamin Greenlightissa koko pelaajakansa voi äänestämällä raivata pelille tilaa kaupan hyllyltä. Jos peli saa riittävästi ääniä ja positiivista palautetta, aukeaa pelille käyttöön maailman suurin myyntikanava. Luonnollisesti Greenlight on tärkeä askel indie-kehittäjälle, mutta Henry on lykännyt tuolle puntarille astumista jo muutamaan kertaan. Hiomista ja parantelua riitti, mutta nyt Greenlight on tosiasia. Teko on peruuttamaton ja kylmän viileässä koodarissakin jotain liikahtaa.

”Pelon sekaisia tunteita. Olisihan se todella iso milestone tälle projektille. Tämä on ollut niin pitkään teon alla ja vain pienen porukan tiedossa. Olen toki välillä postaillut internettiin jotain pieniä juttuja. Henkilökohtaisesti on tietenkin merkittävä juttu, että saisin viimeinkin oman peliprojektin oikeasti julkaistua oikealle yleisölle.”

Vanha sanonta, että peli tykkää kun sitä pelataan, on käypä ohjenuora jo kehityksen alkutaipaleella. End Statea on esitelty ja testautettu hillitysti peliammattilaisilla ja pelikuluttajilla.

”Hyvää palautetta olen saanut. Olen ehtinyt esitellä tätä jo useamman kerran pelikehittäjien miiteissä. Juuri näistä esittelyistä on seurannut sitä, että joku on tullut projektiin mukaan auttamaan tai tekemään jotain juttua. Pelintekijät ovat hyvä yleisö testaukselle, koska he ovat usein aika kriittisiä.”

Allekirjoittaneelle kävi kuten edellä kuvattiin. Haastattelu venähti, keskustelu polveili ja objektiivisuus End Staten osalta on päivä päivältä yhä kauempana. Pelin voi jokainen käydä katsastamassa osoitteessa http://www.endstategame.com/, mutta Henry on esimerkki suomalaisesta sisusta nykysuomessa, oli pelistä mitä mieltä tahansa.

 

End State

Tekijä: Henry Vuontisjärvi

Tulossa: PC

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://www.endstategame.com

Lisätietoja: End State Greenlight @ Steam

Heikki Mustonen

 

Lisää aiheesta

Armored Brigade -strategiapelin tekijä Domen haastattelussa 

Demoscenelegenda, Suomen ensimmäinen pelimuusikko Jori ”Yip” Olkkonen muistelee 80-luvun peli- ja demosceneä 

Fester Mudd –haastattelu: suomalaista villin lännen komediaa 

Floorball League -haastattelussa sählypelin tekijät: Prodigium Game Studios 

Matkailua pelialalla – sarjakuva sekoittaa totta ja tarua, itkettää ja naurattaa  

Parcel – mikä ihme se on? Tekijät kertovat! 

Pohjois-Karjalassa haudotaan uusia pelialan menestystarinoita 

Salvage Team –lautapeli kertoo avaruuden hylynputsaajista