Uusimmat

Ennen oli kaikki paremmin – Näin hienoja pelien kansikuvat ovat upeimmillaan olleet

06.03.2023 15:00 Tuukka Hämäläinen

Pelien kansikuvat olivat ennen todellista taidetta, joka on pitkälti jäänyt historiaan. Nykyään vain harvat pelit saavat oikeasti mieleenpainuvaa kansitaidetta.

Pelien kansikuvat ovat pitkälti menettäneet merkityksensä digitaalisen pelimyynnin aikana. Nykyään valtaosa peleistä myydään digitaalisesti – GameRantin uutisoiman brittitutkimuksen mukaan jopa 89,5 prosenttia peleistä – eikä digitaalisissa peliostoksissa kansitaiteella ole paljon väliä. Kansikuva on usein vain pieni boksi pelin myyntisivulla.

Oli kuitenkin aika, kun tämä oli aivan toisin. 1980-luvun alulta lähtien pelien kansitaide oli keskeinen tapa myydä peliä, ja etenkin PC-pelien ns. big box -ajan pelikannet olivat hyvin suuria ja näyttäviä.

Twitterissä vuosia pyörinyt tili Cool Box Art on julkaissut valtavan määrän muinaisia kansikuvia, sekä pelien mainosmateriaaleja. Tässä muutama sattumanvarainen poiminta tilin julkaisemista, tyylikkäistä ja kirjavista pelikansista. (Osan kuvista näet kokonaisina klikkaamalla linkkejä.)

Kun etsii verkosta listauksia kaikkien aikojen komeimmista pelikansista, muutamat valinnat nousevat esiin useampaan kertaan. Yksi niistä on esimerkiksi Konamin peliklassikko Gradiusin yksityiskohtainen scifi-maalaus. Avaruusräiskinnän kansi on loistava esimerkki ajalta, jolloin kansitaide oli näyttävämpää kuin pelin varsinainen sisältö – vaikka olihan Gradius ajalleen vaikuttava peli.

Alta näet vuoden 1991 version Konamin peliklassikon kannesta.

Gradius

Hieman uudemmissakin peleissä osattiin vielä tehdä komeita kansia. Esimerkiksi GTA-sarjan ja useiden Final Fantasy -pelien kannet ovat saaneet kehuja ja nousseet eri sivustojen TOP-listoille. Usein kehuttu esimerkki on myös vuoden 2001 taidepelien uranuurtaja Ico, jonka kansi on vanhan liiton tyyliin maalauksellinen.

Icon kanssa tosin tehtiin emämunaus Yhdysvaltain markkinoilla. Kuten Forbes uutisoi pari vuotta sitten, peli julkaistiin rapakon takana eri kannella kuin Japanissa ja Euroopassa. USA-julkaisun geneerinen kansi ei kuvannut pelin sisältöä ja taianomaista maailmaa yhtään niin hyvin kuin alkuperäinen maalauskansi.

Alta näet rinnakkaisvertailun Icon kansista. Vasemmalla on amerikkalainen versio, oikealla alkuperäinen kansitaide.

Ico

Kun pelimyynti on muuttunut digitaaliseksi, on pelikansissa harvoin päästy sellaisiin taidonnäytteisiin kuin vaikka Doomin ja The Secret of Monkey Islandin (jutun yläkuvassa) upeat kannet. Poikkeuksiakin silti löytyy.

Esimerkiksi Shortlist nostaa parhaiden pelikansien listalleen pikkuisen indiepeli Limbon, erityisesti pelin Special Editionin. Kansikuva onkin kieltämättä minimalistisessa tyylissään erittäin kuvaava.

Limbo Special Edition

Myös esimerkiksi GamesRadar ja The Gamer ovat julkaisseet omat listansa kaikkein aikojen upeimmista pelikansista.

Tietenkin pelikansien historiaan mahtuu myös todellisia turjakkeita, jotka ovat ansaitusti pyyhkiytyneet pelaajien muistista. Tässä vielä tasapainon vuoksi pari sellaistakin poimintaa historian lehdiltä, Cool Box Artin postauksista poimittuna.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat