Uusimmat

Ensitestissä ilmainen morppi Allods Online

16.03.2011 14:00 Tero Lehtiniemi

Ilmaisuus on nyt MMORPG-skenessä in, cool, hot ja vaikka mitä. Se mikä missäkin tilanteessa määritellään ilmaiseksi, on kuitenkin tulkinnanvaraista, ja pääsääntöisesti tästä vastaavat firmat itse. Oli miten oli, monille verkkoroolipeleille uusi trendi on ollut tuottoisaa ja jopa pelin pelastavaa.

Gala Networksin julkaisema Allods Online lupaa olla aidosti ilmainen verkkoroolipeli, mutta millä ihmeellä raha sitten saadaan? Kävimme jututtamassa Gala Networksin tyyppejä ja ottamassa selvää, sekä samalla hieman vilkuilemassa minkälaista vastinetta rahattomuudelle saa.

Venäläistä alkuperää oleva Allods Online ei äkkiseltään kerro kovin monelle yhtään mitään. Pelistä vastaava Nival Interactive on kuitenkin alla vanha tekijä, eikä Allods Onlinen maailmakaan ole ihan tuulesta temmattu.

Vanhempi pelaajasukupolvi varmasti muistaa vuonna 1998 ilmestyneen Rage of Magesin. Kysymyksessä oli taktinen roolipeli, joka pelimekaniikaltaan toimi kuin reaaliaikastrategia. Tavoitteeltaan vaihtelevien tehtävien aikana pelin sankaria ja tämän apureita kontrolloitiin kuin Warcraftissa ikään.

Rage of Mages oli varsin mukava peli, ja poiki myös jatko-osan. Ideaa maailmaan perustuvasta verkkoroolipelistä alettiin työstää jo 2000-luvun alussa, mutta tuolloiset tekniset mahdollisuudet ja puutteellinen rahoitus johtivat siihen että projekti jäi niin sanotusti jäihin.

Nyt kuitenkin peliä on lähdetty tekemään neljäntoista miljoonan euron budjetilla, ja Gala Networksin Vincent Douvierin mukaan esimerkiksi musiikkeja varten on palkattu kokonainen sinfoniaorkesteri.

Imperiumin vastaisku, sauna puuttuu

Allods Onlinen lähtökohtana on tuttu ja turvallinen asetelma, jossa hyvikset (League) ja pahikset (Empire) nahistelevat keskenään sekä Sarnaut-planeetan että ympäröivän avaruuden hallinnasta. Kummallakin osapuolella on omanlainen arkkitehtuurinsa, ja luonnollisesti myös eri rodut. Leaguen riveissä löytyy kovin ihmismäisiä kaniaaneja, siivekkäitä haltioita sekä ällösöpöjä gibberlingejä, joista yhden pelihahmon muodostaa itseasiassa kolme yhdessä toimivaa rääpälettä. Haltioilla taas on ihkut siivet.

Pahan, synkän jne. imperiumin riveissä taas pääsee pelataan naamaripäisinä, sotaisina xadagaaneina, epäkuolleina The Arisen -alieneina tai sinihipiäisinä örkkeinä.

Allods Onlinessä uuden pelaajan taival alkaa kuten missä tahansa verkkoroolipelissä. Valitaan puoli, rotu ja hahmoluokka, ja aletaan keräämään kokemusta. Pelaaja voi maailman tutkimisen lisäksi halutessaan osallistua pelaajien väliseen rähinöintiin, luolastojen koluamiseen ja kaikkeen perinteiseen MMORPG-puuhaan.

Se millä Allods Online tällä saralla hakee eroa kilpailijoihin on avaruus, tai siis astraali-avaruus. Tarpeeksi korkean kokemustason saavuttaneet pelaajat voivat rakentaa itselleen astraalilaivan, jolla nämä voivat lähteä tutkimaan avaruutta, valloittamaan siellä leijuvia saaria (allodeja, joista pelin nimikin juontaa) ja keräämään aarteita. Avaruusosio on täysin vapaaehtoinen, mutta perinteisen fantasiameiningin rinnalla selkeästi pelin mielenkiintoisin ominaisuus.

Ilmaiseksi peliksi grafiikka on suhteellisen nättiä, vaikka ulkoasulta ei tällä hinnalla tai laitevaatimuksilla mitään WoW- tai Rift-tasoa kannatakaan odottaa. Erikoishuomion ansaitsee todella nätti musiikki, johon on selkeästi panostettu.

Hahmojen animointi on kuitenkin toteutettu todella sulavasti, ja tästä on kiittäminen liikkeenkaappaustekniikkaa. Erityisen hauska sivuhuomio on se, että jo aikaisemmin mainitut gibberling-kääpiöt on mallinnettu peliin aivan oikeiden kääpiöiden liikkumista taltioimalla.

Rahalla saa

Miljoonien eurojen budjetti ja sinänsä kohtuullinen panostaminen saavat kuitenkin kyynikon miettimään, että miten ihmeessä tällainen kannattaa. Varsinkin kun Douvier painottaa että Allods Onlinen kaikki ominaisuudet, alueet ja tehtävät ovat pelattavissa täysin ilmaiseksi.

Selitys on mukavuus. Allods Onlinen ja muiden Gala Networksin pelien tuotto on riippuvainen erilaisten mukavuustuotteiden kauppaamisesta. Esimerkiksi ratsuja pelissä ei voi saada kuin harvinaisina droppeina hirviöiltä, tai – aivan oikein – , rahalla. Muita rahastuksen muotoja ovat esimerkiksi erilaisten eeppisten somisteiden kuten siipien, vaatteiden tai vastaavien kauppaaminen. Myös kokemuksen kertymistä nopeuttavia taikakääröjä kaupataan.

Homman juju on tosiaan siinä, että kaikki pelin maksulliset tavarat vain lisäävät pelaamisen mukavuutta, eivätkä millään tavoin riko tasapainoa. Kokemuksen kertymistä nopeuttavat kääröt tai henkiinherätysjonon ohittamisen mahdollistavat esineet ovat kaikki saatavissa myös perinteisiä tehtäviä tekemällä.
Koko kauneus toimii siis Galan gpotato-pisteiden avulla, joiden vaihtosuhde on melko looginen sentti per piste. Yritin ehdottaa Douvierille, että gpotatojen sijasta alettaisiin yksinkertaisesti markkinoimaan g-pisteitä, mutta joko ranskalaisuuden aiheuttaman kielimuurin tai hemmon huumorintajuttomuuden vuoksi hyvä vitsi meni täysin hukkaan. Noh, kerroinpa sen nyt kuitenkin teille.

Allods Online on tällä hetkellä avoimessa, ja kuten arvata saattaa, myös ilmaisessa betatestauksessa. Mikäli nettimaksua korkeamman hinnan maksaminen verkkoroolipelistä kyrsii, on Allods Online yllättävän lupaava ehdokas. Konevaatimuksien kohdallakin ”vaatimus” kuulostaa melko väärältä sanalta, joten konehuoneen uusimiseltakin säästyy. Betan pelaaminen ei mene edes hukkaan, sillä tässä vaiheessa kerätyt kokemustasot ja muut saavutukset siirtyvät täysimääräisesti valmiiseen peliin.

Tekijä: Nival Interactive
Julkaisija: Gala Networks
Testattu: PC
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: 1,5GHz Pentium III, 512 Mt RAM, Nvidia Geforce FX 5200 64Mt / Radeon 9600 64Mt, DirectX 9
Pelaajia: tuhansia
Pelin kotisivu: http://en.allods.gpotato.eu

 

Lue myös

Rift (PC)

Torchlight (Xbox 360)

King’s Quest III Redux: To Heir is Human (Mac, PC)

Inazuma Eleven (DS)