Uusimmat

Ensituntumat Xbox One X:stä: Tyylikäs 4K-konsoli, mutta löytyykö 520 eurolle vastinetta?

21.11.2017 09:00 Tuukka Hämäläinen

Muropaketti otti testiin maailman tehokkaimmaksi konsoliksi kutsutun Xbox One X:n, ja nyt kerromme ensituntumat laitteesta. Microsoftin uutuuskonsoli mahdollistaa näyttävän 4K-pelaamisen ja näyttää olohuoneessakin paremmalta kuin perusmalli. Hinta on kuitenkin melkoinen konsolista, jolle ei ilmesty omia pelejä.

Xbox One X:ää ei ole turhaan hehkutettu. Microsoftin uutukainen on todella vakuuttava pelikonsoli, jossa eron perusversioon huomaa helposti. On oikeastaan henkilökohtaisista mieltymyksistä – ja kotoa löytyvästä televisiosta – kiinni, onko laite tyyriin 520 euron hintalappunsa arvoinen.

Xbox One X poikkeaa jo fyysisesti vuonna 2013 ilmestyneestä edeltäjästään. Laite on joka suuntaan muutaman sentin alkuperäistä Xbox Onea pienempi. 30 cm leveys, 24 cm syvyys ja 5 cm paksuus tekevät Xbox One X:stä kaikkien aikojen pienimmän Xbox-konsolin. Mielenkiintoista kyllä, se painaa silti enemmän kuin kumpikaan konsolin aiemmista malleista, peräti 3,8 kiloa. Tähän saattaa vaikuttaa se, että Xbox One X ei vaadi ulkoista muuntajaa, mikä sekin tekee laitteesta helpomman käsitellä.

Liki neljän kilon paino ja kumitossut saavat myös aikaan sen, etteivät lapset ja lemmikit ihan helposti saa laitetta pudotettua.

Xbox One X on myös alkuperäisen Xboxia tyylikkäämpi, ja sen ottaa paljon mielummin olohuoneeseensa kuin konsolin alkuperäisen mallin. Mattapintainen One X on erittäin hillitty, eikä siinä ole muita valoja kuin virtapainike. Edessä on yksi USB-liitäntä, ja muut liitännät löytyvät takaa.

Konsolin ohjain on samanlainen kuin ennenkin, mutta pinta on aavistuksen karheampi, mikä tuntuu paremmalta käsissä. Huvittavaa on, että vielä vuonna 2017 Xbox-ohjain saapuu paristokäyttöisenä, ja akun latausjohtoineen joutuu siis hankkimaan erikseen.

Konsolin ja ohjaimen mukana paketissa tulee myös ohjekirja, 2-metrinen HDMI-kaapeli, 1,5-metrinen virtakaapeli, sekä kokeilujaksot Xbox Live Goldiin ja Xbox Game Pass -palveluun.

Kilpailuvalttina 4K

Xbox One X:n merkittävin uudistus on tietysti 4K-tuki, ja useampiin Xbox Onen peleihin julkaistaan tai on jo julkaistu 4K-päivitys. Testiini päätyivät uutukaiset Forza 7 ja Super Lucky’s Tale, sekä äskettäin X-tuen saanut Halo 5: Guardians (2015).

Jälkimmäistä kokeilin vertailun vuoksi rinnakkain myös peruskonsolilla ja tavallisella HD-televisiolla.

4K-tarkkuuden eron todellakin huomaa, ainakin silloin kun siihen on panostettu. Halo 5 pääsee todellakin oikeuksiinsa Xbox One X:llä, kuten Digital Foundrykin ehti jo analyysissaan huomauttaa. Lähes kaikki rajat ovat skarppeja, piirtoetäisyys huikea ja 4K-tekstuureissa riittää hillittömästi yksitykohtia. Halossa huomio kiinnittyy esimerkiksi aseiden pikkunäyttöihin ja reunojen kulumiin, sekä HUD-elementteihin.

On suoranainen nautinto pelata FPS-peliä, jossa edes kaukana olevien objektien reunat eivät särise. Kun palasin samalle kentälle vanhalla Xboxilla, näytti kaikki tuhnuiselta ja peli tuntui vanhenevan monta vuotta. Väittäisin myös, että valoefektit näyttävät uudella alustalla aidommilta ja dynaamisemmilta.

Forza 7:ssä 4K loistaa etenkin autojen suunnittelussa ja sääefekteissä, joihin onkin selvästi panostettu pelissä enemmän kuin vaikkapa maisemiin. Yksityiskohdat, kuten auton sisäpintojen tekstuurit, tuulilasin heijastukset ja ajon aikana kertyvä lika ovat yksinkertaisesti upeita.

4K ei ole pelkkää maisemien ihastelua, vaan kokisin sen parantavan myös pelituntumaa. Ainakin Halo 5:ssä tuntuu osuvan helpommin kohteeseen, kun kuva on huipputarkka. Yllättävää kyllä, myös tasohyppely Super Lucky’s Talessa 4K tuo oman lisänsä peliin, sillä vaikka grafiikat ja tekstuurit ovat yksinkertaiset, tekee tarkkuus pelimaailmasta mukavamman katsella.

Xbox One X tukee myös HDR:ää, eli värien dynaamisuutta parantavaa High Dynamic Range -ominaisuutta. Testailuun käyttämästämme 4K-näytöstä ei HDR-tukea kuitenkaan löytynyt. Tällä erää emme siis voi kommentoida HDR:n vaikutusta Xbox One X:n pelikokemukseen.

Tehokas, mutta tuttu konsoli

Xbox One X:ää on liputettu maailman tehokkaimmaksi pelikonsoliksi. Sen voi kyllä uskoa, sillä kuten kerroimme True Achievementsin jo aiemmin testanneen, Xbox Onen pelit esimerkiksi käynnistyvät uudella mallilla entistä nopeammin. Tehokkuutta on hankala kommentoida itse pelaamisen osalta, mutta ainakin kaikki testaamani pelit toimivat nopeasti ja nikottelematta silloinkin, kun pelimaailmassa paahdettiin täyttä häkää.

Valitettavasti tehokkuus ei tunnu tekevän pelien lataamisesta ja asentamisesta yhtään nopeampaa. Uuden konsolin käyttöönotto kestää päivityksineen vain parikymmentä minuuttia, mutta Xbox One X -tuen saaneiden pelien valtavia asennuksia saakin sitten odotella, asensipa ne sitten levyltä tai verkosta.

Tässä kohtaa on syytä valittaa myös kovalevystä.

Xbox One X sisältää peräti teratavun verran kovalevytilaa, mutta käyttöjärjestelmä vie siitä lähemmäs 200 Gt, ja X-tuetut pelit vievät nekin tolkuttomasti kovalevyä. Esimerkiksi Forza 7:n asennus vaatii noin 95 gigatavua. Vaikka tera saattaa kuulostaa paperilla paljolta, kannattaa yhtään vakavamman pelaajan hankkia Xbox One X:n kylkeen myös ulkoinen kovalevy.

Xboxin käyttöjärjestelmä on sekin ennallaan uudella konsolilla, eikä käyttökokemus näiltä osin poikkea peruskonsolista.

Rahoille vastinetta?

Kuten sanottu, on pelaajan mieltymyksistä kiinni, tarjoaako Xbox One X tarpeeksi vastinetta korkealle hinnalle.

Konsolin paras uudistus on 4K-tarkkuus, mutta jos kotoa ei löydy 4K-televisiota, ei Microsoftin uutukainen tarjoa paljon mitään, mitä konsolin perus- tai S-versio ei tarjoaisi paljon huokeammalla hinnalla. Jos kotoa taas löytyy hyvä televisio, ja Xbox Onesta ei ole tullut hankittua aiempaa versiota, on Xbox One X kiistatta suositeltava hankinta. Laite toimii myös 4K Blu-ray -soittimena, mikä sekin on mukava bonus 4K-television omistaville.

Toisaalta on myös selvää, että seuraava konsolisukupolvi tulee tukemaan 4K-pelaamista jo lähtökohtaisesti. Maltillisemmat pelaajat saattavatkin jäädä odottelemaan hinnan laskua tai seuraavan sukupolven Xboxia, jolloin edistysaskel on varmasti tätäkin suurempi.

Plussaa:

  • 4K-grafiikat
  • Tyylikäs ja hillitty suunnittelu

Miinusta:

  • Sama tuttu Xbox Onen käyttöjärjestelmä
  • Kallis hinta ”puolikkaan sukupolven” konsolista

Tekniset tiedot

  • Suoritin: Mukautettu suoritin @ 2,30 GHz, 8 ydintä
  • Grafiikkasuoritin: Mukautettu grafiikkasuoritin @ 1,172 GHz, 40 CU:ta, Polaris, 6,0 TFLOPS
  • Muisti: 12 Gt GDDR5 @ 326 Gb/s
  • Flash-muisti: 8 Gt
  • Kovalevy: 1Tt
  • Optinen asema: 4K UHD Blu-ray
  • Muuta: HDR-tuki

Pakkauksen sisältö ja mitat

  • Konsoli (n. 30 x 24 x 5 cm, paino 3,81 kg)
  • Langaton Xbox-ohjain (ja paristot)
  • HDMI-kaapeli (2 m)
  • Virtakaapeli (1,5 m)
  • Xbox Live Gold ja Xbox Game Pass -kokeilujakso

Tarkat tekniset tiedot Xbox One X:stä löytyvät Microsoftin sivuilta.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat